25n
25N
25N

S'obliden dels agricultors en la nova Llei de l'Horta

04/12/2017 -

El Consell de la Generalitat pretén aprovar una Llei de l’Horta que ja està a debat en les Corts. És una llei molt important que es pretén tirar endavant sense amb prou consens. Dóna l’esquena a la majoria dels agricultors afectats als quals no se’ls ha acceptat ni una sola de les seues al·legacions presentades al text.

Aquesta Llei, perquè es facen una idea, permet expropiar terrenys als agricultors que podran ser explotats pels agricultors professionals.
 No es pot protegir l’horta si no garantim la viabilitat i la rendibilitat dels agricultors, si no salvem als agricultors no salvem l’horta i la resta són històries.
La Llei del Consell de Puig i Oltra, confeccionada per la Conselleria d’Habitatge i no per la d’Agricultura, fa més difícil la viabilitat de les seues explotacions perquè no poden modificar l’estructura parcel·laria, de manera que si un agricultor vol ajuntar les parcel·les per a treballar-les amb un tractor i minimitzar els costos no es pot fer; l’agricultor no serà l’encarregat de decidir què planta en el seu hort, sinó un òrgan gestor que opinarà sobre el tipus de cultiu; hauran d’adaptar els seus habitatges als criteris de l’òrgan gestor sense ajudes i assumint el cost… solament els falta posar-los uniforme. A més, els agricultors hauran de cuidar del patrimoni hidràulic, arquitectònic, cultural i paisatgístic i, tot, gratis, a costa de l’agricultor.
També prohibeix utilitzar productes fitosanitaris oblidant que l’agricultura valenciana i europea és la més segura del món. A veure si, amb mesures com aquesta, posem en perill la cadena alimentària. A més, amb aquesta llei els agricultors no podran rebre ajudes si no conreen productes ecològics, amb el que l’agricultura tradicional rebrà zero ajudes i es limiten els usos de l’horta, no podrà haver-hi assecadors de xufa, ni activitat ramadera, ni es permetrà que es puga utilitzar i recuperar alqueries o establiments per al turisme. També és una llei confiscatòria. Més que la Llei de l’Horta és la Llei de l’expropiació de l’horta perquè l’òrgan gestor pot ordenar l’arrendament forçós de l’horta i expropiar l’ús de la mateixa si el sòl no es llaura durant dos anys. A açò s’afig que si les parcel·les se situen en un enclavament de recuperació se li imposa a l’agricultor que recupere eixa edificació i que conree dos terços, en cas contrari se li expropiarà.

Es tracta també d’una llei especulativa perquè si es limita l’ús urbanitzable, apujarà el preu de l’habitatge i dels lloguers. Qui van a poder accedir a eixos terrenys expropiats? Evidentment solament els agricultors professionals que representen el 10% del total. De manera que correm el risc que l’horta valenciana quede en mans de solament el 10% dels agricultors de l’horta valenciana.
L’única funció social dels horts, de les parcel·les, de les explotacions és servir a la rendibilitat de l’activitat agrària i per tant al fet que els agricultors puguen guanyar-se honradament la vida.
L’única forma de protegir l’Horta és fer que l’activitat agrària que en ella es desenvolupa siga rendible. Per tant, des del PP en les Corts hem recolzat les reivindicacions dels agricultors, fonamentalment d’AVA, per a fer que aquesta Llei tinga sentit.

Als agricultors no se’ls poden imposar càrregues sense compensar-los econòmicament per l’assumpció de les mateixes perquè açò és tant com condemnar-los a mort. No es poden atribuir càrregues sense resoldre abans el tema de la viabilitat, rendibilitat i sostenibilitat de les explotacions.
Els protagonistes i el bé a protegir són els agricultors de l’Horta de València. Per a fer-ho és necessari un gran pacte social. És necessari escoltar als agricultors. No tancar-se en banda com fan Puig i Oltra. No es pot prendre una decisió que no estiga consensuada amb ells.

Luis Santamaría
Secretari General Grup Popular
Corts Valencianes

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 3 =

bombers
Valencia activa