El drama estatunidenc 'Skin', un al·legat contra el supremacisme i la xenofòbia, gana el 42 Festival d'Elx

Guardar

Supremacismo armas Fundación Caja Mediterráneo
Supremacismo armas Fundación Caja Mediterráneo

El Festival Internacional de Cinema Independent d'Elx (FICIE) va arribar a la seua fi aquest divendres a la nit amb la gala de clausura i lliurament dels premis als millors curtmetratges en un acte que va tindre lloc en l'Hort del Xocolater. La pel·lícula 'Skin', dirigida per Guy Nattiv, s'ha alçat amb el Premi Fundació Caja Mediterráneo a la millor producció de la 42a edició del Festival il·licità.

En l'acte, a més, s'ha rendit un càlid homenatge a l'actriu Assumpta Serna, que ha rebut la Palmera de Plata com a homenatge del FICIE a la seua trajectòria. L'altra Palmera de Plata ha sigut per a Antonio Molina, projeccionista del FICIE durant més de 30 anys que acaba de jubilar-se com a empleat de la Fundació Caja Mediterráneo, ha informat la fundació en un comunicat.

'Skin' és "un duríssim film sobre racisme que aquest 2019 es va alçar, entre molts altres reconeixements, amb el Premi Oscar al millor curtmetratge". A més d'alçar-se amb el màxim guardó del FICIE, també ha guanyat el Premi del Públic Hort del Xocolater, ja que ha sigut el curt més votat pels assistents a les projeccions.

La producció conta la història de Jeffrey i Christa, dues supremacistas blancs que estan tornant a casa al costat del seu fill Troy després de passar el dia disparant en el llac amb uns amics també racistes i xenòfobs. De tornada a la seua casa es detenen en un supermercat, on Jeffrey entra en còlera en veure a Jaydee, un home afroamericà, parlant amablement amb Troy. Aqueix acte innocent de Jaydee acaba en un bany de sang.

Per part seua, la producció canadenca 'Lay them straight', dirigida per Robert Deleskie, s'ha alçat amb el Premi Ajuntament d'Elx al Millor Curtmetratge de Ficció.

Es tracta d'un curtmetratge de terror d'11 minuts de durada, que narra la vida Parker, una xiqueta de dotze anys que pateix aritmomania: compte els seus passos, les pàgines d'una llibreta i fins a les gotes de la pluja. De caràcter obsessiu, és focus de l'assetjament per part dels seus companys. Amb l'ajuda de la seua mare, aconsegueix deixar de comptar compulsivament, iniciant alhora una sèrie de misteriosos accidents.

Així mateix, el Jurat del FICIE ha decidit de manera excepcional entregar un Esment Especial en la categoria Ficció a 'Best seller', un thriller dirigit per Max Lemcke, a causa de la seua destacada qualitat.

El curtmetratge espanyol 'Patchwork', de María Manero Muro, s'ha alçat amb el premi a la Millor Producció d'Animació. 'Patchwork' conta la història real de Loly, aficionada pel brodat, que és també mare, mestressa de casa, xef, economista i malabarista com a tantes altres mares. La seua vida pateix un gir inesperat quan es veu necessitada d'un trasplantament de fetge. La història és narrada, d'una manera molt personal, a través de la seua filla, Maria.

'Laatash. La memòria de la set', d'Elena Molina, ha aconseguit el Premi a la Millor Producció Documental. Aquest documental gira entorn de l'estreta relació de les dones sahrauís amb l'aigua, un element fonamental per a la vida i, al seu torn, per a la memòria dels 40 anys d'exili en el desert del poble sahrauí.

El Premi al Millor Curt Europeu s'ha anat a França: 'Artem Silendi' de Frank Ychou, un curt de ficció de 7 minuts de durada ambientat en un convent de monges que demanen perdó a Déu pels pecats comesos.

Per part seua, el Premi al Millor Curt Iberoamericà ha sigut per al film puertoriqueño 'La capa blava', d'Alejandra López, en el qual un xiquet s'enfronta a la gesta de salvar al seu avi malaltís durant els estralls de l'Huracà María.

L'altre premi que depén del públic, el Premi On-line, que els usuaris han votat a través de la web, ha sigut per a 'Inèrcia', un curt Iván J. Díaz realitzat en el 2019 que relata un dia qualsevol en la vida de Javier, en el qual queda reflectit com pot arribar a ser la societat actual. En la manera d'afrontar el quotidià aquesta la resposta del benestar de cadascun.

El Premi 'Cineclub Luis Buñuel' al millor curtmetratge d'autor novell ha sigut per a "El Llibre", de Francesca Català, mentre que el Premi Fes Curt al millor curt de la Comunitat Valenciana ha recaigut en el curt alacantí Miss Mbulu, de Ben Fernández. Finalment, el curt australià 'She Rose', de Malwina Wodzicka, ha guanyat el premi Mobile Film Maker al millor curt rodat amb un telèfon mòbil.

Així mateix, membres del jurat del FICIE ha seleccionat 'Muir per tornar', de Javier Marco, per a representar al Festival Internacional de Cinema Independent d'Elx en el certamen islandés Reykjavik International Film Festival, i entrarà com a finalista en la seua Secció Oficial.

Finalment, els guanyadors del premi School Pitch han sigut Luis Campello Agulló i Rocío Delgado Navarro per 'Be Xarxa'. School Pitch se centra en el suport als projectes en fase de desenvolupament de sèries de televisió, format en el cada vegada té una eixida clau la indústria de curtmetratge. Es tracta d'una convocatòria dirigida a estudiants del Grau de Comunicació de la Universitat Miguel Hernández amb l'ànim de premiar al millor projecte en fase de desenvolupament d'una sèrie de televisió.

El Festival Internacional de Cinema Independent d'Elx (FICIE) que organitza la Fundació Caja Mediterráneo ha obtingut en la seua 42a edició uns "resultats històrics de participació". En total, 5.327 cineastes procedents de 120 països de tot el món han entrat a concurs.

Organitzat i patrocinat per la Fundació Caja Mediterráneo, el Festival Internacional de Cinema Independent d'Elx compta amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Elx i del Cinema Club Luis Buñuel. A més també donen suport a aquesta iniciativa la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Cultura, i la Diputació d'Alacant, i com a patrocinadors estan la Universitat Miguel Hernández, el Centre Comercial l'Aljub, la Fundació SEUR i el Grup Antón.

Destacats