25n
25N
25N

Siri, el primer assistent de veu que parlarà valencià

Siri, el primer assistent de veu que parlarà valencià

Els treballs per a la normalització de l’ús del valencià està donant els seus fruits. De fet, també ha arribat a la nova tecnologia. L’assistent de veu Siri es convertirà en el primer que parle valencià. En aquest sentit, la multinacional Apple ja ha publicat ofertes laborals per a incloure analistes en Siri de diferents idiomes, i un d’ells és el català.

Apple també ha millorat el seu programari. La nova versió de iOS inclou llistes de música íntegrament en català i Apple TV ja disposa de tota la seua interfície en la nostra llengua. Això la fa, juntament amb Filmincat, l’única plataforma de vídeo mínimament sensible a la nostra llengua.

La Plataforma per la Llengua treballa des de fa temps perquè el català siga present en l’àmbit de les tecnologies digitals. En 2018, l’entitat va reclamar que, a més d’incorporar el català en el sistema operatiu de MacOs i iOS, també estiguera disponible en Siri i Apple CarPlay. La multinacional americana va reaccionar negativament, responent que no tenia cap intenció d’incloure-ho en cap de les dues aplicacions.

La Plataforma per la Llengua, el desembre del 2019, va arribar a un acord amb el Govern de la Generalitat perquè la contractació pública fera especial èmfasi en l’ús del català en l’àmbit de les tecnologies digitals. Amb l’acord, es va aconseguir que la Generalitat no poguera contractar o consumir assistents de veu que no foren en català. Aquest 2020 l’entitat també ha treballat juntament amb alguns eurodiputats per a demanar a Apple la inclusió del català en Siri i en la seua tecnologia d’assistents de veu.

Ara sembla que, com a resultat de les diverses gestions dutes a terme, l’empresa californiana haja llançat aquesta nova oferta laboral amb uns requisits relacionats amb el domini de la llengua catalana, coneixements lingüístics i culturals i habilitats analítiques per a poder avaluar respostes. Aquest fet propiciarà la normalització lingüística i la millora del servei per als catalanoparlants, i podria, més endavant, comportar noves adaptacions lingüístiques en altres aplicacions de la marca.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × dos =