caixa popular

Sí, són les comarques

10/07/2017 -

35 anys després del mandat estatutari, ara és possible. Distints governs amb majories absolutes i cap havia presentat una proposta de Llei per delimitar territorialment les nostres comarques.

Compromís ha presentat una iniciativa que és una realitat en la pràctica. La majoria de la ciutadania sap si està a la Safor o a l’Horta Sud. Moltes associacions, partits polítics, sindicats, entitats culturals i socials, s’articulen en base a les comarques, però normativament, no existeixen.

L’actual plànol dibuixat administrativament a la Generalitat Valenciana i les seues conselleries, està basat en una proposta (no aprovada) de l’any 1987 i amb l’epígraf “Delimitacions Territorials Homologades” amb el que l’aleshores Conselleria d’Administracions Públiques pretenia fixar el territori. Recordem que el PSOE gaudia de majoria absoluta.

Malgrat ser un realitat social que es fa servir per persones de tota condició i ideologia alguns semblen entestats en marejar, distorsionar, alterar el desenvolupament del tràmit administratiu de la Llei, no es sap ben bé per què.

Una llei senzilla, un breu articulat que exigeix la participació social i dels ajuntaments en l’exacta delimitació tal i com s’estableix en la Disposició Transitòria: “La relació definitiva comarcal serà la resultant del procés de participació i consulta per cadascuna de les entitats locals.
Els ajuntaments hauran d’adoptar un acord en què expressen la seua posició sobre la delimitació proposada, en la part que els afecte, i les alternatives contemplades.
A la vista del resultat de la consulta pública i conegut el parer dels ajuntaments, i esgotat el termini del procés, es determinarà de manera definitiva l’annex I que configura la delimitació territorial de la Generalitat.”

Ara vindran els terminis perquè els ajuntaments es posicionen i diguen si volen la divisió del 88 o volen un altra, ara sabrem quins partits creuen en la vertebració d’aquest país, què pensen les associacions (fins a 15 podran participar en la consulta civil) i entre tots i totes farem allò que la realitat ens imposa i que durant més de 35 anys no existia.

Volem un territori de gestió de dimensions ajustades a l’espai físic de comunicació, d’interconnexió del comerç de proximitat, de planificació de comunicacions sostenibles i humanes, d’agrupació dels municipis per dotar de serveis bàsics al conjunt de la ciutadania, de descentralitzar i evitar despoblaments en algunes zones o fins i tot com diu l’Estatut “circumscripcions administratives determinades per l’agrupació de municipis per a la prestació de serveis i gestió d’afers comuns”… sí, són les comarques.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × quatre =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios