25n
25N
25N

Els servicis municipals de València responen amb eficàcia davant el temporal

Els servicis municipals de València responen amb eficàcia davant el temporal
06/11/2020 -

Tots els servicis municipals han funcionat «de manera eficaç i correcta en el fonamental, malgrat que la ciutat de València va patir ahir un dels aiguats més importants del segle». L’alcalde, Joan Ribó, ha realitzat hui un balanç dels efectes de la tempesta, que va deixar més de 100 litres de pluja per metre quadrat en molt poc de temps. El personal municipal continua treballant hui per a restablir la normalitat, en una jornada en la qual ja no es preveuen precipitacions d’importància.

Cal tindre en compte que, segons les dades d’AEMET, «les pluges torrencials registrades aquest dijous a la ciutat, amb més de 61 litres per metre quadrat en una hora, han convertit el temporal en el més intens des del 2008 i en el segon més fort des de 1980», ha subratllat l’alcalde. «I malgrat l’enorme quantitat de pluja registrada i les fortes ratxes de vent, tots els servicis han funcionat bé en el que és fonamental», ha destacat Ribó, qui ha assenyalat que les circumstàncies meteorològiques van obligar a tancar els túnels urbans per la saturació de les bombes, «ja que es van omplir tots els depòsits de tempestes del Cicle integral de l’Aigua». Ribó ha detallat els efectes del temporal en les diferents àrees de la ciutat i en el terme municipal. S’ha realitzat un seguiment de l’estat i evolució de l’Albufera «encara que fins al moment no ha sigut necessari emprar les bombes». A més, es va decidir tancar de manera precautòria els jardins i els cementeris, i es va mantenir en alerta tant a la Policia Local com als bombers.

L’alcalde ha subratllat que «des del primer moment s’ha actuat des de les previsions i mesures que ja s’havien avançat, per a fer front als problemes i minimitzar les afeccions sobre els veïns i veïnes de la ciutat». A més, Ribó ha cridat l’atenció de la ciutadania, a qui ha demanat «precaució davant la possibilitat que en les hores posteriors al temporal es produïsca algun despreniment de cornises», i s’ha referit també als casos d’inundacions registrats en la zona en la zona dels Poblats Marítims. «Durant la jornada de hui continuen sense funcionar tant l’escoleta de Pinedo com el centre Luis Santángel del Saler, que estan tancats com a conseqüència precisament d’aquestes inundacions», ha afegit.

Nada més començar el temporal, des de la Central Operativa de Sanejament (Cicle Integral de l’Aigua), que és la, infraestructura neuràlgica del sistema Municipal de Sanejament, es va ordenar el passe a manera ‘pluja’ de 10 comportes hidràuliques que regulen els cabals de séquies i col·lectors, mentre s’efectuava un seguiment permanent dels nivells d’aigua en les 81 estacions de bombament d’aigües residuals i pluvials. El dispositiu, tal com s’ha explicat des de la Regidoria, ha inclòs la coordinació dels nou d’equips de neteja d’embornals, cinc unitats per a atenció d’instal·lacions i equips electromecànics, quatre equips de camió-cuba impulsor-aspirador, i un equip de camió de reixes. És de destacar el bon funcionament de totes les instal·lacions electromecàniques, atés que no s’ha registrat cap avaria.

El depòsit de tempestes del carrer Eugenia Vinyes va emmagatzemar més de 20.000 m³ d’aigua de primeres pluvials, bombats a depuradora, la qual cosa va permetre reduir l’abocament a les platges de Grau-Cabanyal. Cal destacar també que l’augment en el nivell d’aigua de l’Albufera va provocar embassades en les pedanies del Sud que van ser evacuats gràcies als equips de manteniment de clavegueram de la Contracta de sanejament. Així mateix cal destacar l’augment en el nivell de la mar que provoque l’entrada d’aigua tant en l’Azarbe com en el vell llit del riu Túria.

Respecte a l’Albufera, a primera hora del matí el nivell estava a 80 cm i desguassant amb molta força per les goles del Pujol i Perelló; mentre que continuen els treballs per a obrir la gola del Perellonet, tapada per arena.

Quant a la Delegació d’Agricultura i Horta, s’ha informat que únicament en la zona Sud hi ha danys per inundació en els hivernacles de la zona del Perellonet, mentre que la zona Nord no hi ha incidències ressenyables, ni danys en la xarxa de camins rurals.

LA SITUACIÓ EN ELS CENTRES ESCOLARS

Des de la Regidoria de Gestió de Recursos s’ha informat dels efectes registrats en les dependències municipals: durant la vesprada d’ahir es va produir abundant entrada d’aigua en el soterrani de la Casa Consistorial i en la seu de la Junta Municipal de Trànsits, i així mateix es van inundar els patis i diverses zones de la planta baixa del Centre de dia La Puríssima.

També s’ha donat a conéixer l’efecte del temporal en els centres escolars de la ciutat, encara que tots han pogut obrir ja amb normalitat aquest matí, excepte l’escoleta de Pinedo i el CEIP Lluís de Santàngel del Saler, com ha explicat l’alcalde. Els centres que estaven afectats han sigut: el Col·legi Professor Ramiro Jover (pati inundat); el CP Malva-rosa (problemes en la instal·lació elèctrica que el va deixar sense subministrament); el CP Tomàs de Montañana (aigua als patis interiors); el CP Lluís de Santàngel (aulari infantil); CP 9 d’Octubre (gimnàs); CP Pràctiques (menjador i cuina); i diverses zones del CP Santa Teresa, CP Serrería, CP Miguel Hernández i CP Explorador Andrés. A més, s’ha treballat també a l’Escola Infantil Santiago Apòstol per a desembossar els embornals de les terrasses exteriors i en la revisió de filtracions en la resta del centre.

Des del Servici de Jardineria Sostenible s’ha informat dels efectes del temporal als parcs de Rafael Cort i Pare Jofre, que ja estan oberts, i en La Rambleta, tots en la zona Sud; mentre que en la zona Nord, s’han registrat dos arbres caiguts als Jardins del Reial (Vivers) i afeccions al jardí de Vicent Candel. La zona enjardinada de la plaça del Cedre ha patit una gran acumulació d’aigua. Per part seua, l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins ha informat de l’obertura de tots els parcs a les 08.30, excepte el del carrer Professor Llombart, que ha demorat una hora per l’acumulació de branques a retirar.

Cal destacar, que des de Servicis Socials es va habilitar el Centre municipal d’Atenció a persones vulnerables davant fenòmens meteorològics extrems que gestiona Creu Roja. De fet, durant la nit del dimecres van pernoctar 6 persones en aquestes instal·lacions, mentre que en la del dijous han acudit 12 persones sense llar a refugiar-se allí del temporal.

LES PLATGES DEL SUD, LES MÉS AFECTADES

Des del Servici de Platges, s’ha informat de les dades registrades pels pluviòmetres municipals durant la vesprada del dia 4 i la jornada d’ahir: 240 l/m² en El Saler; 213 l/m² en el Perellonet i 165 l/m² en Cabanyal. A les platges del Nord, Malva-rosa i Cabanyal, els efectes han sigut menors que a les platges del Sud, encara que la situació de la mar impedeix veure ara com ara l’estat dels abalisaments de zona de bany i canal de natació, que es revisaran la setmana que ve. Els tècnics municipals han assenyalat molt de moviment d’arena de la platja cap al passeig a conseqüència del vent, i la mar ha arrossegat restes de peixos xicotets, algues i brutícia. A més, malgrat que el Passeig s’ha inundat, l’ha fet menys que en ocasions anteriors, però les passarel·les dobles que es mantenen durant tot l’any han sigut arrossegades.

Quant a les platges del Sud, els efectes han sigut majors: s’han mogut les torres de vigilància, i la mar ha arrossegat restes de pedres, algues i algunes boies grans. En Pinedo s’ha registrat gran arrossegament d’arena al Passeig i restes de la mar a la platja, i a conseqüència del moviment d’arena s’han mogut dutxes i llavapeus. Algunes passarel·les han sigut completament arrancades.

POLICIA LOCAL I BOMBERS

La Delegació de Protecció Ciutadana ha emprat un dispositiu de 392 funcionaris de Policia per a atendre les incidències en via pública i 3 patrulles de protecció civil en Pobles del Sud. Davant la pluja intensa es va procedir al tall i desviament de tots els túnels i passos inferiors de la ciutat, i es va intensificar la labor de regulació del trànsit en els casos d’avaries semafòriques, corts i desviaments per acumulació d’aigua, amb vehicles avariats. Les incidències registrades des de la Regidoria es van donar en el túnel del carrer Clariano / V-21, el de major acumulació d’aigua i l’últim a restablir la circulació; en un tren Rodalia de Renfe, que va quedar atrapat en el túnel de Font Sant Luís, amb 40 passatgers a bord, i un vehicle atrapat per acumulació d’aigua en voltants del Club Nàutic.

Per part seua, els Bombers van realitzar un total de 127 actuacions amb les unitats d’intervenció 4a, 5a I 1a, la majoria d’elles en el sanejament d’edificis (30) i en accions de traure l’aigua i de reparació de fugues (29).

A primera hora del matí (07.00 hores), tots els passos inferiors estaven ja oberts, encara que encara romanien afectats alguns creus (Ronda Nord amb Joan XXIII, Tomas Sala amb Carters i Manuel Candela amb Just i Pastor), sobre els quals s’anirà actuant al llarg de la jornada per al seu total restabliment.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + onze =