Unides Podem-EUPV proposa un banc d’ADN públic que ajude a localitzar bebés furtats i víctimes del franquisme

La confluència política destaca la importància de fer justícia al seu programa electoral i pretén que aquesta mesura puga créixer a nivell nacional

1 minut

Rosa Pérez

La confluència política formada per Unides Podem i EUPV es prepara per a les eleccions autonòmiques amb un programa on la intenció de fer justícia i de reparar la memòria històrica seran protagonistes. Rosa Pérez Garijo, la candidata a Les Corts per València i coordinadora general d’EUPV va anunciar, amb motiu de la commemoració de la II República Espanyola el 14 d’abril en Paterna, que pretén crear un banc d’ADN públic per a la identificació de les víctimes de la repressió franquista i els bebés furtats.

En un lloc tan significatiu per a aquest assumpte com és el cementeri de Paterna, on hi ha desenes de foses comuns identificades, Pérez Garijo va incidir en que Unides Podem-EUPV té un compromís amb la memòria democràtica. “Serem la garantia per a aplicar les polítiques memorialístiques amb la sensibilitat que requereixen les famílies de les víctimes”, va afirmar.

Per això, aquestes forces d’esquerres pretenen desenvolupar la Llei de Memòria Democràtica Valenciana aprovada en la legislatura recentment finalitzada, fent realitat l’Institut de Memòria Democràtica amb els recursos humans i materials necessaris perquè es materialitzen els principis de veritat, justícia, reparació i no repetició. A més, tenen l’objectiu de dessoterrar el silenci amb l’exhumació de totes les foses comunes del territori valencià.

La candidata a Les Corts per València va aprofitar per a anunciar que Unides Podem-EUPV posarà en marxa, per a aconseguir avançar en aquest cas, un banc d’ADN públic que no sols ajude a la identificació de les víctimes del franquisme, sinó a una qüestió “a la que ningú ha gosat en posar-li solució” com és el cas dels bebés furtats.

“Volem exhumar el 100 % de les foses comuns del territori valencià”

Rosa Pérez Garijo va insistir, enfront de molts familiars d’afusellats del franquisme que esperen o que han pogut celebrar l’exhumació de les seues restes a Paterna, que un dels aspectes que marcarà el seu programa és l’exhumació del 100% de les foses del País Valencià. Una realitat que coneix especialment des de la Diputació de València, ja que és la primera diputada de Memòria Històrica valenciana i ha dut endavant els primers dessoterraments.

“Amb la Llei de Memòria Històrica aprovada pel govern de Zapatero, es va treballar parcialment sols en una fosa de Paterna. Ara s’han obert 10 al municipi i esperem que la legislatura acabe amb la 115 i la 126. També cal recordar que hem obert foses en Ontinyent i nínxols com va sol·licitar l’Ajuntament de Chiva”. En el cas de Paterna, explica a València Extra, s’han recuperat 750 cossos.

“El problema està en que molts familiars que han estat esperant recuperar les restes estan faltant i açò no es pot allargar més temps. Amb un banc d’ADN es podrien identificar per a posar nom a aquestes víctimes”, indica Pérez Garijo.

“Ningú ha gosat posar solució als bebés furtats”

Quant al “gran problema” que suposen els casos de bebès furtats, la coordinadora general d’EUPV incideix en que el banc seria clau també: “Si veiem l’exemple del cas d’Argentina, gràcies a aquesta mesura hi ha més de cent persones que han trobat els seus fills o pares i mares i en el cas espanyol trobem molts casos als quals cal donar solució”.

A la qüestió de si sols abarcaria el territori valencià, Pérez Garijo ha explicat que la proposta és per als comicis autonòmics que es celebraran el 28 d’abril, però que, en cas d’obtindre un bon resultat als generals, que coincideixen en la mateixa data, tractarien d’implantar-lo a nivell nacional. En tot cas, ha afegit que la idea del projecte és que siga un banc públic i, per tant, que caldria un centre on les persones s’acosten en busca dels seus familiars i tinguen atenció de personal tècnic expert.