Rubén Martínez Dalmau: l'acadèmic que vol presidir la Generalitat

La nova cara d’Unides Podem-EUPV vol tindre un paper clau en una nova “versió millorada” del Botànic on puga aportar els seus coneixements com a docent i investigador

1 minut

Rubén Martínez Dalmau, Unides Podem-EUPV

Podem es presenta a les Eleccions Autonòmiques de la Comunitat Valenciana aquest diumenge 28 d'abril amb una imatge totalment renovada. I és que encara la pròxima legislatura dins d'una coalició amb Esquerra Unida pel País Valencià, Unides Podem-EUPV, i amb Rubén Martínez Dalmau com a líder, que a més, vol ser president de la Generalitat Valenciana i presidir una nova edició del Govern del Botànic.

Dalmau (Teulada, 1970) és la nova cara de la formació d'esquerres, però no ho és en l'àmbit acadèmic. És professor titular de Dret Constitucional en el Departament de Dret Constitucional i Ciència Política de la Universitat de València (UV) i, per això, també col·laborador de la mateixa matèria en la Universitat Oberta de Catalunya.

A més, és llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), centre amb el qual també ha aconseguit el Diploma d'Estudis Avançats en Ciències Polítiques, segons el seu curriculum vitae.

D'altra banda, és director de "Democràcia+, grup interuniversitari d'investigació sobre poder constituent i nou constitucionalisme" i ha investigat sobre dinàmiques europees del Pol Europeu Jean Monnet, de la Comissió Europea. Així mateix, forma part de l'equip d'investigadors sobre vot electrònic i, entre les seues principals línies de treball, destaquen Democràcia i poder constituent; control democràtic del poder públic; constitucionalisme democràtic i nou constitucionalisme llatinoamericà.

També ha estudiat i imparteix docència a l'estranger. En concret, va realitzar estudis doctorals en la Universitat de Friburg (Alemanya) i va fer un postdoctorat en la Universitat Federico II de Nàpols (Itàlia). D'altra banda, és professor en universitats de Colòmbia, l'Equador, Bolívia, el Brasil, Mèxic, l'Argentina i Itàlia.

El seu vessant docent també es trasllada a articles i monografies. És el cas d'"Aspectes constitucionals del Ministeri Fiscal" (1999), "La independència del Banc Central Europeu" (2005), "Constitució, legitimitat democràtica i autonomia de bancs centrals (2005) o "Democràcia, participació i vot electrònic" (2007).

Al juliol de 2015 va ser designat Senador suplent al Senat d'Espanya en representació del parlament valencià per Podem i uns mesos més tard, al desembre, va ser elegit Diputat al Congrés dels Diputats d'Espanya per la circumscripció d'Alacant, un càrrec que va ocupar durant la XI legislatura.

Després del procés de primàries a aquests comicis, va aconseguir ser cap de llista per 'Endavant Podem', que té el suport d'Antonio Estañ i és afí a Pablo Iglesias. En concret, va aconseguir un 43,9% dels suports amb 2.210 vots a favor.

Així, es presenta com a líder d'una renovació en el partit. I és que durant aquesta legislatura Podem va decidir donar suport extern al Pacte del Botànic – conformat per PSPV i Compromís – amb un paper de supervisió i control, però ara, Unides Podem-EUPV vol aplicar "polítiques valentes i transformadores". "Un Consell valencià amb el lideratge d'Unides Podem-EUPV tindrà molta més capacitat per a millorar la vida de les valencianes i els valencians", ha explicat en l'edició especial de Converses 28-A de València Extra, i vol ser líder d'aqueixa reedició que vaja "més enllà".

"Jo també puc aportar molt, però sempre aportaré allò que vulga la gent. Sóc un demòcrata convençut i, per tant, estaré on la gent em diga que he d'estar. Conec molt bé l'àmbit jurídic espanyol i europeu i tinc una trajectòria com a constitucionalista a tot el món molt interessant. Per tant, jo puc aportar eixos coneixements. Però sobretot puc aportar que he sigut un candidat de consens", va explicar al director de València Extra, Álex Ladrón de Guevara.

En referència a què pot aportar, també considera clave la seua elecció en les primàries: "Hi havia altres opcions i jo em vaig quedar amb la primera amb nou punts de la segona. Per tant, es pot dir que sóc un candidat de consens amb un programa transformador, una capacitat per a liderar i assega, a més, el candidat més jove que es presenta. Crec que són elements que podem posar en valor".