Més enquestes: victòria ajustada de l'esquerra en la Comunitat per al Congrés

Totes les enquestes coincideixen en la tendència a la baixa del PP

Guardar

Destacada encuestas
Destacada encuestas

La cita electoral s'acosta i els sondejos se succeeixen. Si durant aquest cap de setmana els últims sondejos indicaven una possible revalidació del Botànic en la qual la participació pot ser molt determinant, ara toca mirar a Madrid. Els pronòstics són semblants: victòria ajustada de l'esquerra.

Segons l'enquesta d'InvestGroup per al diari Levante-EMV, confirma la tendència a l'alça del PSOE i la majoria d'escons que resulta de la suma de les forces progressistes. Així, la suma de PSOE, Compromís i UP-EUPV aconseguiria els 17 escons, enfront dels 15 de la suma de PP, Ciutadans i Vox. De nou, un xicotet marge en el qual el gran nombre d'indecisos que assenyalen les enquestes del CIS i la participació poden resultar determinants.

El PSOE aconseguiria 13 escons, 7 més que en les generals de juny de 2016. El PP, en canvi, continua amb el descens que va iniciar en 2015: passa de 13 a 8. Ciutadans es mantindria amb els mateixos 5 escons. Compromís i UP-EUPV, segons l'enquesta, eixirien perjudicats respecte al pacte 'A la valenciana' de les passades eleccions, quan van collir 9 escons. Segons augura l'enquesta, cada formació obtindria 2 escons. Els dos restants fins a arribar als 32 correspondrien a la ultradreta de Vox; un per Alacant i un altre per València.

El sondeig electoral de SyM Consulting per a Valenciaplaza mostra uns resultats semblants. La suma de les forces progressistes aconseguiria entre 15 i 17 escons. La dreta valenciana podria sumar entre 14 i 16. Així doncs, segons aquesta enquesta els blocs ideològics es troben en un empat tècnic.

Aquesta enquesta planteja la possibilitat, a més, que la formació PACMA aconseguisca un diputat per València.

Respecte a 2016, el PSOE milloraria amb l'augment de 6 a 10 escons. També aquesta enquesta augura un descens al PP, amb 8 diputats enfront dels 13 de les passades eleccions. De nou, UP-EUPV i Compromís aconseguirien pitjors resultats que amb la confluència de 2016. La formació habitada obtindria entre 3 i 4 escons, i Compromís entre 2 i 3.

Totes dues enquestes s'assemblen a les dades oferides pel CIS la setmana passada. Segons el centre d'investigació, l'esquerra valenciana podria obtenir entre 15 i 19 escons, mentre que la dreta entre 14 i 18.

Segons el 'macrobaròmetre preelectoral' del CIS, un 41,6% de les persones amb dret a vot -en el conjunt nacional-, no tenen decidit el seu vot. Això, unit a la participació, eleva la incertesa. Segons les dades històriques de l'INE, les zones amb rendes més elevades -riques- solen tindre major mobilització i major vot a la dreta. Les zones amb rendes més baixes solen votar més a l'esquerra. Encara que acumulen més població, la seua mobilització és menor. Per això, en cas d'haver-hi un repunt de votants respecte a altres anys, assenyalen els politòlegs que és possible que es traduïsca en un augment de les forces progressistes. Alguna cosa que, no obstant això, pot veure's perjudicat pel "vot ocult" que el director del CIS, José Félix Tezanos, creu que té la ultradreta de Vox.

Destacats