L'empresa energètica pública d'Unides Podem-EUPV crearia 70.000 llocs de treball "de qualitat"

Els candidats Rosa Pérez, Julià Álvaro i Ferran Martínez defensen que també pot protegir el medi ambient i estalviar en la factura de la llum

1 minut

Unides Podem-EUPV

Unides Podem-EUPV pretén seduir, una vegada més, a les famílies que han eixit perjudicades per l'actual sistema econòmic. De cara al pròxim 28 d'abril, quan se celebren els comicis autonòmics en el cas valencià i els nacionals, la confluència política tractarà de marcar la diferència amb la creació d'una empresa pública d'energia que trenque amb les privades del sector en la seua aposta per la transició verda.

Dimarts passat van desgranar la proposta Rosa Pérez, líder d'Esquerra Unida, Ferran Martínez, senador i candidat a les Corts, i Julià Álvaro, també candidat. Ho van fer, precisament, enfront de la seu d'Iberdrola, ja que, segons va defensar Pérez Garijo, les empreses privades "estan més preocupades pels negocis gràcies a les portes giratòries". "No és casual que tinguem ministres i diputats en el Govern espanyol que salen per una porta i entren en els seus consells d'administració", va afegir segons recull eldiario.es.

En aquest sentit, Rubén Martínez Dalmau, candidat d'Unides Podem-EUPV a la presidència de la Generalitat Valenciana, defensa que aquesta "transició verda" mitjançant l'empresa pública d'energia aconseguiria "protegir el medi ambient, baixar la factura de la llum i generar ocupació de qualitat". En el debat de TVE va defensar que es traduiria en la creació de 70.000 llocs de treball "a través d'una mesura que se centra més en les famílies i menys en les empreses".

La idea del projecte és que l'Agència Valenciana d'Energia siga l'"embrió" de l'ens i dependria de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), dins de la Conselleria d'Economia. A més, encara que no coneixen quin és el seu pressupost exacte, els candidats valoren que no superaria els 7 milions d'euros, amb una posada en marxa gradual que funcione a través d'un pla pluriennal i amb un augment del pressupost de la mateixa conselleria. "Seria un programa dins d'un Pla d'Indústria Intel·ligent en el qual convisquen el sector públic i el privat", va concretar Dalmau durant la seua intervenció en la televisió.

Així mateix, van explicar que la proposta té com a principal objectiu que les administracions públiques estalvien en la seua factura elèctrica i proveïsquen als seus edificis públics. A més, preveuen que l'empresa recupere a poc a poc els costos d'inversió mitjançant la comercialització d'energia. Álvaro va explicar que la gestió pública d'una central hidroelèctrica donaria uns quilovats per hora 18 vegades més barats que en el cas de la privada.

Com a exemples, han pres en compte les dades de la central hidroelèctrica de Jaca (Osca) i l'Ajuntament de Barcelona. Segons fonts del consistori català, l'ens públic Barcelona Energia va començar a donar subministrament d'electricitat l'1 de juliol de 2018 a edificis, equipaments, organismes i entitats d'empreses municipals i amplia amb els equipaments de l'Àrea Metropolitana de la ciutat i els seus habitants per a un màxim de 200.000 habitatges en 2019.

Es tracta d'un dels plans més ambiciosos d'Unides Podem-EUPV per a les Eleccions Autonòmiques de la Comunitat Valenciana de 2019, ja que segons va defensar el seu líder, Dalmau, a Castelló, València i Alacant hi ha tres problemes seriosos, "l'atur, la precarietat i les pensions". Per això, considera clau que la seua proposta tire avant i s'avance cap a un nou model econòmic més sostenible que genere llocs de treball "de qualitat".