La infrafinanciació de la Comunitat Valenciana és una aposta segura en qualsevol debat polític en clau valenciana. Fins i tot en va aparéixer en l'últim debat nacional de cara al 28A. A pesar que ja li ho han rebatut i ha ocasionat problemes en altres platons, el candidat de Ciudadanos a la Generalitat, Toni Cantó, va tornar a reclamar que "per què els bascos tenen el triple recursos que nosaltres". Alguna cosa que poc té a veure amb el sistema comú que regeix a la Comunitat i que, malgrat que li ho va explicar el candidat de Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, no va saber o no va voler entendre.
La discussió entre els dos candidats es va produir en el bloc de 'Finançament i model d'estat'. Un bloc que, en les propostes inicials, es va resumir a 'Relació amb el Govern d'Espanya', encara que tractava els mateixos continguts. Tanmateix, això també va ser un motiu de crítica per a Cantó i veure una suposada relació amb el problema català: "En primer lloc he de dir que em crida l'atenció com es diu el bloc, 'Relació amb el govern espanyol'. Això té cert 'tufillo' nacionalista". Això malgrat que aqueix nom ja havia quedat descartat i ni els rètols ni presentadora el van esmentar així.
Cantó va iniciar la crítica a Dalmau després d'assegurar que han d'explicar per que diuen ser "els defensors del finançament just dels valencians" però "voten a favor de la sobrefinanciació que tenen altres territoris". Amb això es refereix al conegut 'Contingent Basc', que en realitat contempla el que Euskadi paga a l'estat per les competències no transferides; no es regeix pel sistema de finançament comú com la Comunitat i, a més, està recollit en la Constitució. Malgrat això, Ciudadanos va ser l'únic partit que va votar en contra.
El candidat de Ciudadanos va exigir a Dalmau que explicara "per què els bascos han de tindre fins a 3 vegades més recursos", al que el candidat d'UP es va animar: "Jo li conteste". Abans del seu torn per a replicar ja va apuntar l'argumentari contra Cantó: "Ho diu la Constitució. No són vostés constitucionalistes?".
Cantó va aprofitar també pare preguntar al candidat del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) "quantes nacions hi ha a Espanya". Tant ell com la candidata del Partit Popular, Isabel Bonig, repeteixen la idea que Espanya és una únic Estat-nació, malgrat que tots dos s'autodenominen 'constitucionalistes' i la Constitució, pese que en l'article 2 d'aquesta es reconeix que hi ha diverses nacionalitats en el conjunt espanyol.
"Cantó, mire, li ho explique. El problema està que la Constitució té 169 articles i vostés només es lligen l'article 155", va iniciar Dalmau. Després de diverses interrupcions del candidat de Ciudadanos que reclamava una explicació, el candidat d'UP li va recalcar que si "llegira la Constitució i les disposicions addicionals", veuria "com estan detallats" les diferents regions forals, com Euskadi o Navarra. Malgrat això, Cantó va tornar a interrompre: "No m'ha contestat". "Caramba, estic contestant-li. Es denominen constitucionalistes, haurien de saber que la Constitució parla dels furs", va contestar Dalmau.
A Navarra sí
Malgrat els detalls, el candidat de Ciudadanos va assegurar que no se li havia contestat. "Jo li conteste senyor Cantó, si vosté no vol entendre-ho... Parle-ho amb els seus assessors, que li ho expliquen", va concloure Dalmau.No és la primera vegada que Cantó critica el contingent basc i, malgrat que li detallen el perquè, el candidat desoeix les explicacions. Fa una setmana la discussió es va produir amb Aitor Esteban, del Partit Nacionalista Basc, que després d'explicar-li el funcionament de la foralitat li va demanar al candidat valencià que li explicara el règim comú, alguna cosa que no va saber o voldre respondre.
Malgrat la posició vehement de Cantó amb la foralitat d'Euskadi, el seu partit sí l'ha reconeguda a Navarra, on ha pactat amb PP per a concórrer amb Unió del Poble Navarrés (UPN) i acceptat la demanda de foralitat d'aquest últim.