Cantó crida "imposició" al sistema lingüístic malgrat ser el més pròxim al qual proposava Ciudadanos

La candidata al Congrés per Barcelona, Inés Arrimadas, no va saber respondre en una entrevista per què la seua formació no va votar a favor de la norma valenciana

Guardar

Cantó debate
Cantó debate

Per al candidat de Ciudadanos a la Generalitat, Toni Cantó, els valencians han perdut "la llibertat" per culpa del Govern del Botànic. Assegura que part d'aqueixa llibertat resideix a "triar la llengua en la qual volen que s'eduquen els seus fills". Titlla d'"imposició" un sistema lingüístic que, no obstant això, és un dels més pròxims a les propostes de Ciudadanos des de 2015; un model amb pes del valencià, castellà i català.

Igual que la candidata del PP, Isabel Bonig, Cantó assegura que els pares no tenen "llibertat" per a triar centre ni per a triar llengua vehicular. Això és fals. Ja en l'anterior debat electoral totes dues formacions de dretes van ignorar la legislació actual en difondre mentides sobre aquesta qüestió; no hi ha limitació territorial per a triar centre i el sistema lingüístic el tria el Consell Escolar de cada escola, amb pares i mares inclosos, per majoria de 2/3.

Després d'assegurar que li sembla "fonamental recuperar la llibertat" en aquest tema, Cantó ha carregat contra el que considera un "talibà nacionalista": "Creiem que és fonamental acomiadar al senyor Marzà". El sistema lingüístic promogut des de la Conselleria d'Educació de Vicent Marzà fixa un mínim de 25% d'hores lectives tant per a castellà com valencià, i entre un 15 i 25% d'anglés.

Contrari a suposades escoles on, segons Cantó, no es dóna "ni una sola hora de castellà", la presència dels tres idiomes està assegurada. Es tracta d'un sistema, a més, semblant al que va proposar Ciudadanos fa ja anys, amb pes d'anglés, castellà i la llengua cooficial, i encara semblant també al qual defensen en l'actualitat: un 33% de cadascuna de les llengües.

Aquest sistema del 33% atorga a l'anglés el mateix pes que l'idioma oficial de tot l'Estat i que la llengua materna de milers de valencians. Significaria, en definitiva, que la llengua dels valencians -o catalans, euskaldunes, galegos...- seria una minoria en el sistema educatiu. És un model que va intentar portar avant el PP balear i que es va traduir en grans mobilitzacions, vaga indefinida del professorat i la pèrdua del govern dels populars. Inés Arrimadas, en una entrevista en Tv3 de 2017, no va saber admetre per què Ciudadanos va votar en contra del model valencià.

https://twitter.com/MDELAO/status/941738546058219522

Durant el debat, el candidat del PSPV, Ximo Puig, assegurava que resulta "increïble" que a Catalunya diguen que "el model a imitar és el valencià" perquè assegura que "tots els xiquets acaben el sistema educatiu" amb el coneixement adequat de les tres llengües, "ací diguen que no val". Puig es refereix a aquesta anterior proposta de Ciudadanos d'anar cap a un model en el qual les tres llengües estiguen presents. El model valencià, a més, respecta el mínim del 25% que estableix la Llei LOMQE.

"Ací no hi ha discriminació a cap llengua. Ací el que hi ha és una voluntat que tots els xiquets i xiquetes sàpien les tres llengües", sentenciava Puig sobre el tema.

Arxivat a:

Destacats