"Si algú té algun dubte de per a què serveix la televisió pública, ací teniu la resposta: per a abordar els problemes dels valencians i valencianes". Amb aquestes paraules el candidat de Compromís al Congrés per València, Joan Baldoví, ha començat la seua intervenció en el primer debat electoral, organitzat per À Punt, abans de les eleccions autonòmiques i generals del pròxim 28 d'abril. Així, els cinc candidats valencians a representar a la Comunitat Valenciana en el Congrés dels Diputats – Belen Hoyo (PP), Susana Ros (PSPV), Marta Martín (Cs), Héctor Illueca (Unides Podem – EUPV) i Joan Baldoví (Compromís) – han acudit a la cita per a abordar els temes que afecten la ciutadania valenciana, i posar sobre la taula les seues propostes de futur.
Un dels temes clau del debat han sigut les polítiques socials. En aquest sentit, Baldoví ha rebatut les propostes de la dreta valenciana amb "fets i no paraules". Així, s'ha mostrat contundent en afirmar que "el Govern del Botànic es pot sentir molt orgullós de les polítiques socials. Hem reduït la llistes de dependència, i això que l'Estat només aporta el 15% quan hauria d'aportar el 50%; hem impulsat iniciatives per a regular el preu del lloguer i per a crear nous habitatges socials; hem baixat l'IRPF; i s'han posat en marxa les ajudes per a les pensions no contributives" de la Renda Valenciana d'Inclusió.
Per això, enfront de la revolució fiscal proposta pel PP, el candidat de Compromís no ha dubtat a afirmar que als únics que beneficiaran són "a qui més tenen. Volen ser el Robin Hood dels rics, és a dir, llevar impostos als quals més tenen".
I, per descomptat, en aquest punt, també s'ha abordat l'educació. Com era d'esperar, la dreta valenciana ha tornat a traure a col·lació el suposat "adoctrinament" que es viu en els centres públics valencians, apostant per un model en el qual les famílies "puguen triar l'idioma en el qual s'ensenya als seus fills". Ha sigut en aquest moment quan Baldoví ha tret la cara per la labor del professorat valencià: "Parlar d'adoctrinament és tindre poc respecte pel professorat. Nosaltres hem invertit més recursos en educació, augmentant 6.000 professors i professores en els centres públics, augmentant les beques menjador i fent possible que les famílies ja no hagen de pagar els llibres de text".
En definitiva, unes polítiques socials que segueixen la línia d'aquests quatre anys del Botànic, que posen en primer pla als col·lectius més vulnerables perquè, abans de res, el rescat de persones ha sigut un dels senyals d'identitat de l'actual govern valencià.
"Qui vulga la investidura haurà d'abordar els problemes valencians"
Un altre dels temes principals del debat ha sigut la situació d'infrafinançament al qual el Govern d'Espanya ha sotmés a la Comunitat Valenciana durant tots aquests anys. En aquest sentit, Baldoví ha sigut clar en afirmar que "qui vulga la investidura, haurà de comprometre's amb millorar el sistema de finançament, però també revisar el deute que ens ofega. Concretament, 47.000 milions d'euros il·legítims. Tots coincideixen que és injust el finançament que rep la nostra autonomia, que llastra el benestar dels valencians i valencianes i que ens impedeix dur a terme les polítiques necessàries per a crear llocs de treball, per a fer polítiques socials o per a millorar el servei de rodalia, que és el pitjor de tota Espanya, però sorprenentment cap partit ha fet res sobre aquest tema".Els candidats de la dreta valenciana s'han alçat com els defensors del finançament just per a la nostra autonomia, que ha causat la "sorpresa" de Joan Baldoví perquè, com ha explicat, "ni el PP va fer res pels valencians i valencianes, ni tampoc ho ha fet el Govern de Sánchez que s'ha dedicat a dir que no podia fer res per canviar el model de finançament per a la Comunitat Valenciana". Finalment, s'ha dirigit a la candidata de Ciutadans per a retornar-li l'afalac de "pagafantas", que prèviament li havia llançat la líder de Cs a Baldoví, per a recordar-li que "durant dos anys, Ciutadans ha donat suport al PP sense pensar tampoc en les necessitats dels valencians".