Aldaia, Alaquàs i Xirivella demanen igualtat tarifària en el transport públic valencià

La Plataforma pel Transport Públic de l'Horta Sud va convocar ahir una concentració per a reclamar bons de viatges i millores en el servei d'autobús

Guardar

45554213_2362396257166341_7465969954471280640_o
45554213_2362396257166341_7465969954471280640_o

Les deficients condicions del servei públic d'autobús de l'Horta i la necessitat d'oferir abonaments per als usuaris han sigut els motius que han conduït diverses entitats cíviques d'Alaquàs, Xirivella i Aldaia a concentrar-se enfront de la seu de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori durant el matí d'ahir.

Segons Paco Magro, president de la Plataforma pel Transport Públic de l'Horta Sud, "és necessària una integració tarifària homogènia de l'àrea metropolitana de València". En concret, els veïns i veïnes d'Alaquàs, Xirivella i Aldaia han de pagar 1,45 euros, les persones majors paguen 1 euro i les famílies nombroses entre 70 cèntims i 1,15 euros per cada viatge.

"El que reclamem és un bo de 10 euros per a 10 viatges, d'11 euros per a fer transbord amb el metro o l'EMT, de 20 euros anuals per a majors de 65 anys i de 30 euros mensuals per a poder anar a treballar, així com descomptes especials per a menors d'11 i de 25 anys", explica Magro. D'aquesta manera, afig, podrien evitar utilitzar el cotxe cada dia i reduir la contaminació. "En definitiva, el que volem són les mateixes condicions que hi ha en el sistema de transport públic de la capital", diu.

D'altra banda, Magro denuncia que el sistema és deficient. En aquest sentit, reivindica un augment de la freqüència dels autobusos, principalment a les hores puntes, un horari més ampli fins a l'1 de la matinada i un augment del nombre de transports que passen pels pobles afectats, ja que tenen implicacions laborals, familiars, sanitàries o educatives.

El president de la plataforma assegura que els usuaris de les diverses associacions havien demanat una reunió hui amb la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, però que no han obtingut resposta. Per això, enfront de la conselleria s'han concentrat vora cent persones amb 250.000 bitllets d'autobús usats "per a mostrar simbòlicament que cada dia hem de pagar un bitllet d'anada i altre de tornada per a desplaçar-nos".

En aquesta reivindicació han participat la Coordinadora de Dones de Xirivella, l'Associació de Veïns La Sequieta d'Alaquàs, Encreullades d'Aldaia i la Mancomunitat Intermunicipal del Barri del Crist de la mateixa localitat, així com la Plataforma pel Transport Públic de l'Horta Sud i els representants dels seus ajuntaments. "Sabem que açò costa molts diners i molt temps, però no volem que acabe la legislatura sense haver aconseguit aquesta integració, com va ocórrer en 2014", ha dit Magro.

Per la seua banda, el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, ha recordat que s'han donat passos molt importants com la creació de l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), s'ha impulsat el títol integrat de transport "Bono Transbord AB", abans de final d'any hi haurà metre nocturn en les nits del cap de setmana i s'està remodelant el mapa de transport interurbà.

En aquest sentit, ha reiterat que la Conselleria comparteix amb la Plataforma pel Transport Públic de l'Horta Sud la necessitat de la integració tarifària a través del Bono 10 que reclamen, però "aquesta mesura solament es pot començar a abordar en el marc dels Pressupostos Generals de l'Estat i sempre que la ATMV reba la subvenció estatal de 38 milions que li correspon, com l'estan rebent altres ciutats espanyoles i que el departament que dirigeix la consellera María José Salvador està reclamant des de l'inici de legislatura".

Destacats