25n
25N
25N

El PSPV tindrà 2 senadors territorials i PP, Compromís i Ciutadans 1 cadascun mentre UP i Vox es queden fora

I. CABALLER/CORTS VALENCIANES

El PSPV tindrà 2 senadors territorials i PP, Compromís i Ciutadans 1 cadascun mentre UP i Vox es queden fora
02/05/2019 -

El PSPV tindrà dos senadors territorials i el PP, Compromís i Ciutadans nomenaran a un cadascun, en virtut dels resultats en les eleccions del passat diumenge, mentre les altres dues forces amb representació en Les Corts Valencianes, Vox i Unides Podem Esquerra Unida, es quedaran sense senador de designació autonòmica.

Així ho certifica la Secretaria General del parlament valencià, sobre la base de l’aritmètica electoral, després que el PSPV aconseguira 27 escons, el PP 19, Ciutadans 18, Compromís 17, Vox 10 i Unides Podem 8, han confirmat a Europa Press fonts parlamentàries.

Ara, una vegada buidada la incògnita del repartiment de butaques per grups en Les Corts les mirades se centren en el nomenament d’aquests cinc senadors, un menys que en la passada legislatura a causa del descens de població a la regió (totes les autonomies tenen un fix i un altre més per cada milió d’habitants).

Aquests càrrecs van vinculats a la legislatura autonòmica i, per tant, van perdre la seua condició en dissoldre’s Les Corts. L’històric avançament de les autonòmiques i la seua coincidència amb les generals suposa que els temps se solapen i deixa a les Corts tenen a penes cinc dies –amb un cap de setmana entre mitjanes– per a nomenar-los i que puguen estar presents en la sessió constitutiva del Senat, permetent-los així optar a llocs de responsabilitat.

El parlament valencià es conformarà el 16 de maig, dijous, i la Cambra Alta el 21, dimarts.

El propi president de les Corts en funcions, Enric Morera, ha explicat aquest dijous que existeix “un problema” sobre la designació d’aquests senadors territorials i ha mostrat els seus dubtes que done “temps” a conducta a aqueix nomenament, encara que s’intentarà i “si hi ha bona voluntat per part de tots, igual s’aconsegueix”.

Ja en les últimes juntes de portaveus els cinc grups amb representació en la IX legislatura van manifestar la seua voluntat d’arribar a un acord per a escurçar els terminis, encara que aquesta decisió emanarà de les noves Corts constituïdes el dia 16. El lletrat major va explicar que és un procediment complex que requeriria la unanimitat.

La llei de designació de senadors en representació de la Comunitat Valenciana, l’última modificació de la qual data de 2017, fixa els passos a seguir per a aqueix nomenament. Així, entre aqueix dijous i el dilluns hauran de constituir-se la Mesa i els grups, per a la distribució de senadors proporcionalment entre els grups el nombre de senadors aplicant la regla d’Hondt al nombre de diputats que posseïsca cada grup.

Cada grup parlamentari proposarà per escrit davant la Mesa les seues candidatures amb els documents que acrediten la seua elegibilitat, i un currículum detallat de cadascun, hauria de reunir-se de nou la Mesa per a convocar la Comissió d’Estatut dels Diputats i les Diputades, que finalment haurà d’emetre un dictamen favorable després d’estudiar les candidatures, i deuria també convocar-se un ple extraordinari per a l’elecció.

Els elegits serien proclamats i la Presidència de les Corts informaria de manera immediata a la Presidència del Senat i expediria les corresponents credencials per a la seua acreditació davant aqueixa Cambra.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 3 =