25n
25N
25N

El Senat accepta la pregunta de Mulet sobre el Valle de los Caídos en la qual anomena "feixista" al prior

El Senat accepta la pregunta de Mulet sobre el Valle de los Caídos en la qual anomena "feixista" al prior
28/01/2020 -

La Mesa del Senat ha acceptat finalment una pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, sobre el Valle de los Caídos i que va rebutjar en primera instància per entendre que no era respectuosa per utilitzar alguns termes. Després de demanar al senador que la reformulara i negar-se Mulet a canviar res, ha decidit acceptar-la per respecte a la llibertat d’expressió.

La Mesa va rebutjar la setmana passada la pregunta per trobar en ella “termes que suposen una falta de respecte”. En concret, l’òrgan que dirigeix el Senat rebutjava l’adjectiu de “feixista” dirigit al prior de l’Abadia Benedictina del Valle de los Caídos, Santiago Pedrera. No va posar pegues no obstant això a l’al·lusió a Franco com a “genocida”, inclosa també per Mulet.

Fonts del Senat han explicat que se li va sol·licitar al senador que reformulara la pregunta i eliminara eixe qualificatiu, però Mulet va tornar a presentar el mateix text de la primera vegada. Les mateixes fonts expliquen que hi ha una sentència del Tribunal Constitucional –llegida aquest dimarts en la reunió de la Mesa– que defensa “la llibertat d’expressió dels parlamentaris” en la Cambra Alta.

A més, han destacat que, en la primera ocasió, es va plantejar aquell advertiment perquè així ho van apuntar els serveis jurídics del Senat, que d’ofici van considerar que la pregunta “no era respectuosa en els seus termes” i “van convidar” al senador valencià a “reformular-la”.

Revisat l’assumpte de nou aquest dimarts, la Mesa ha decidit acceptar a tràmit la iniciativa perquè “res obliga a usar determinades paraules” als parlamentaris en les seues preguntes.

D’aquesta manera, ha quedat registrada la pregunta de Mulet dirigida al Govern i per la qual vol saber en quina data pensa l’Executiu “expulsar als benedictins del Valle de los Caídos”.

SEGURETAT PRIVADA

A més de tornar a presentar l’escrit sobre l’expulsió dels benedictins, Mulet ha registrat una bateria de qüestions aquest dimarts sobre el contracte de seguretat privada del mausoleu de Franco en Mingorrubio (Madrid), en la qual pregunta quin és el motiu pel qual “un colpista, criminal (autor de crims de la humanitat), assassí, genocida, homicida dictador, botxí d’innocents, dictador, opressor, feixista, ha de reposar en un mausoleu titularitat de l’Estat” i per què el Govern ha decidit dotar-lo d’un “servei de seguretat privada pagada amb diners públics”.

A continuació, el senador de Compromís ha preguntat quin cost té el manteniment anual d’aquest mausoleu i el que “va generar el control policial” muntat el passat 24 d’octubre, quan es va dur a terme l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos per al seu enterrament en Mingorrubio i “quants efectius humans, vehicles i material” es van desplaçar o es van utilitzar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set + quinze =

mercat medieval ontinyent