"La coeducació des d'edats primerenques és fonamental per a aconseguir la igualtat"

El pròxim 7 de març, Alfafar fa lliurament dels reconeixements ‘Alfafar en Igualtat'

Guardar

amparo-juan-alfafar
amparo-juan-alfafar

Alfafar, a través de l'Espai d'Igualtat i el Consell de la Dóna, ja ha posat en marxa el programa d'activitats que es duran a terme durant aquests dies en el municipi, amb l'objectiu de commemorar el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, entre els quals, sens dubte, destaca els reconeixements d''Alfafar en Igualtat', que se celebrarà el pròxim 7 de març.

València Extra ha parlat amb Amparo Sanjuán, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament d'Alfafar, que ha fet un balanç d'aquests anys de gestió en matèria d'igualtat, però també ha assenyalat en les línies en les quals li agradaria continuar treballant per a aconseguir una igualtat real i necessària per a la societat. Per a Amparo Sanjuán una de les claus està en la coeducació des d'edats primerenques per a eliminar rols i acabar amb la desigualtat.

Quin balanç faria del treball que s'ha realitzat en matèria d'Igualtat a Alfafar?

Quan vaig entrar a treballar per a Alfafar, Igualtat estava situat en Serveis Socials, on les dones víctimes de violència de gènere se sentien en el punt de mira, molt visibles. Per això, aprofitant que es quedava buit aquest espai, i que l'Alcalde d'Alfafar tenia en el seu programa dur a terme la 'Casa de la Dóna', decidirem posar en marxa l''Espai d'Igualtat', i la veritat que ha sigut un gran encert. Des de 2013 que estem ací, ho hem notat moltíssim. Cada vegada venene més dones perquè, en aquest espai, no solament acudeixen dones víctimes de violència de gènere, sinó diferents associacions a realitzar activitats, com a tallers de teatre, gimnàstica, presentacions de llibre, etc. D'aquesta manera, aquestes dones no se senten en el punt de mira quan acudeixen a aquest espai. Jo al principi em preocupava per l'augment de dones víctimes que venien ací, però des de Delegació del Govern van ser els que ens van dir que les dones estaven igual, però que ara se sentien més segures per a explicar-lo pel treball que estem duent a terme. I la veritat és que tenim, a més d'una advocada, una atenció psicològica excel·lent amb teràpies individuals, però també grupals on fem eixides culturals no solament per a dones víctimes de violència de gènere, sinó per a totes les dones.

I, Quines accions heu impulsat per a conscienciar de la importància de la igualtat?

Al principi sol se celebrava el Dia Internacional de la Dona, però pensem que és un tema que és necessari abordar durant tot l'any. Per això, decidirem que seria interessant organitzar algun tipus d'activitat enfocada a treballar la igualtat cada mes, i això és el que estem fent.

'Alfafar en Igualtat' és una altra de les iniciatives que dueu a terme.

Sí, el pròxim 7 de març és el lliurament d'aquests reconeixements, que són oberts a la ciutadania perquè des de les diferents associacions presenten a les seues candidates. Tenim diferents categories: L'Empresària Familiar; l'Emprenedora; l'Entitat Rellevant; l'any passat també vam tindre la Dona Científica; i després està el reconeixement que es fa des de l'Ajuntament a una trajectòria. Per exemple, l'any passat es va entregar a la Unitat de Coordinació de Trasplantaments de l'Hospital Peset, que són totes dones. L'objectiu d'aquest reconeixement és donar visibilitat a les dones, especialment, el de l'Empresària Familiar que són aquelles dones que s'han quedat a casa cuidant als fills, i hem descobert històries que han aconseguit emocionar-nos.

Què ha d'ocórrer per a aconseguir una igualtat real?

La desigualtat comença des de l'educació. És necessari canviar l'estructura de l'educació des de xicotets. Quan entrarem, només es feia coeducació en 3° i 4° de l'ESO, i el que he intentat implantar en els centres escolars és el treball de la igualtat des de zero. És important ensenyar des de xicotets que tots som iguals i trencar rols.

La desigualtat és un dels principals motius de la violència de gènere. La majoria de dones que acudeixen a aquest espai tenen un perfil de dependència econòmica del maltractador, i cal treballar perquè això no ocórrega.

Creus que la societat no ha evolucionat tant com pensem en matèria d'igualtat?

Pensàvem que entre la gent jove ja s'havia produït eixe salt, en el qual es deixava arrere la desigualtat, però la realitat és diferent. Cada vegada, tenim més xiquetes amb ordres d'allunyament o amb atenció psicològica. A més, hi ha vegades que vas als instituts a fer un taller, i escoltes comentaris del tipus "si ho fa és perquè em vol". I no, qui et vol, no et fa plorar. Jo no sé si són les pel·lícules, la música que escolten... però és una llàstima. Per això és tan important l'educació, i començar a educar des de ben xicotets.

Quines accions dureu a terme per al 8 de Març?

Nosaltres tenim el Consell de la Dóna i, des d'aquest òrgan, les diferents associacions decideixen els actes que se celebraran. Des de l'Ajuntament sí que realitzarem un cinema-fòrum, però són les associacions les que porten tota l'organització d'activitats per a la Setmana de la Dóna. L'Ajuntament se centra més en el treball que es duu a terme durant tot l'any.

S'espera una major participació a causa de l'acolliment històric que va tindre la manifestació de l'any passat?

Crec que sí perquè va marcar un abans i un després. De fet, el reconeixement d''Alfafar en Igualtat' anava a celebrar-se el divendres 8 de març, i des del Consell de la Dóna es va optar per canviar-ho de dia per a poder assistir a la manifestació. A més, tenim un autobús per a poder assistir a la convocatòria de València.

Quines són les línies de futur que t'agradaria impulsar?

Seguir en la línia en la qual estem treballant, és a dir, seguint el Pla d'Igualtat i la Carta de Serveis, a més de continuar amb la coeducació en igualtat i contra la violència de gènere. A més, estem en contacte amb una associació LGTBI perquè també puguen ocupar aquest espai uns dies a la setmana per a dur a terme accions de suport i orientació.

Arxivat a:

Destacats