25n
25N
25N

Seguretat Ciutadana, qüestió de voluntat política

Durant aquests últims anys, en la ciutat de València, s’han succeït una sèrie d’esdeveniments que han afectat i influït en totes les esferes de la vida dels ciutadans. Circumstàncies, que al marge de la mateixa evolució social de tota comunitat, han vingut motivades per qüestions polítiques i econòmiques.

En concret, en l’àmbit de la seguretat ciutadana i les emergències, entenent com a tal als col·lectius de policies locals i bombers, ens preguntem si eixos processos de canvi han afectat les dites col·lectives. La resposta la trobem en la sensació d’inseguretat que a vegades pateixen els ciutadans i eixa sensació d’inseguretat és com a conseqüència de la falta d’efectius en els carrers.

Comprovem que ha augmentat la insatisfacció ciutadana com a conseqüència de la disminució d’efectius de policia local. Els ciutadans reclamen la presència policial en botellons, en el tancament de locals, en apartaments il·legals, en invasió de voreres per terrasses, per escàndol i altercats en via pública, per incivisme, en definitiva, reclamaven més presència policial. Simplement reclamen que es complisquen les normatives i per això, l’Ajuntament té una eina per a fer-la complir i és a través de la vigilància que han de dur a terme les forces i cossos de seguretat de l’Estat i en el cas de l’Ajuntament de València, la Policia Local.

El Govern de la Nau, com agrada cridar-se a si mateix, és a dir el tripartit o socis de Govern Municipal, han demostrat una deixadesa absoluta en matèria de seguretat ciutadana, han accelerat la impunitat de certs actes incívics en via pública de forma directament proporcional a la reducció de plantilla de policies i bombers, per la qual cosa la sensació d’inseguretat i desprotecció ha augmentat entre els ciutadans de València.

Tenim una plantilla de policia local envellida i amb una taxa d’envelliment per als pròxims anys accelerant-se. Cada any passen a segona activitat un total de 60 agents i es produeixen unes 12 jubilacions vegetatives, sense explicar altres baixes. En total, s’ha calculat que uns 200 agents deixaran de realitzar labors de seguretat ciutadana pròpiament dites durant aquesta legislatura i altres 50 es jubilaran.

De la mateixa manera, no es té previst la incorporació de nous agents fins a l’any 2018 o 2019, i el seu nombre mai arribarà a cobrir aquestes baixes. Aquest fet va a suposar un problema real per al futur, un problema que no pot esperar a ser resolt en el moment que la situació siga insostenible perquè els processos d’incorporació d’aquests professionals no és el mateix que per a la resta, ja que necessiten d’una preparació, una formació i unes pràctiques prèvies a la seua incorporació.

Des de Ciutadans li demanem al tripartit que exercisquen la funció de governar, que prenguen decisions, que solucionen els problemes, que atenguen als ciutadans, que prenguen mesurades ara perquè no s’haja de lamentar després. La responsabilitat directa és del màxim responsable de la delegació de seguretat ciutadana, eixa responsabilitat no es pot obviar ni transferir a altres administracions o als mateixos ciutadans.

Eixa gestió, eixa responsabilitat, eixa atenció a les demandes dels valencians de falta de seguretat, fa que els ciutadans no vegen a les autoritats com una figura que fa complir les normes, provocant desenganxe, incertesa i una notòria sensació d’impunitat que pot arribar a contagiar.

Des de Ciutadans, considerem que és necessari revertir aquesta situació i eixa reversió passa necessàriament per una major atenció a la situació dels col·lectius afectats, al necessari i urgent estudi de la situació laboral d’aquests col·lectius, i a la necessitat d’incorporar nous efectius que vagen rejovenint una plantilla envellida, que augmente la presència en els carrers i per tant la sensació de seguretat, i en definitiva, demostrar als ciutadans en general i als col·lectius de seguretat en particular, que els seus responsables polítics es preocupen per ells.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 2 =

museo prehistoria