El sector de la música en directe proposa un pla de xoc amb un fons autonòmic per a "pal·liar els danys"

Guardar

musica ep
musica ep

La indústria de la música en directe llança, enfront de la crisi del Covid-19, una sèrie de propostes per a intentar "pal·liar els danys" en un sector que genera "més de 3.000 milions d'euros d'activitat econòmica a l'any en la Comunitat Valenciana". Entre elles, figuren l'activació d'un pla de xoc i la creació d'un fons autonòmic de 10 milions d'euros per a les necessitats de finançament immediat.

Empreses valencianes dedicades als concerts i esdeveniments musicals (artistes, promotores, managers, sales etc.) han elaborat un document en el qual expressen, davant el greu impacte que la crisi sanitària del Covid-19 està tenint en la societat, el seu "suport i solidaritat amb el personal sanitari i els responsables de serveis que en aquests moments estan treballant durament per a preservar la nostra salut".

"Ens unim a totes les mesures que les administracions han posat en marxa per a frenar l'avanç del virus i ens posem a la seua disposició per a tractar de fer front comú a aquesta greu situació i establir estratègies d'actuació que permeten afrontar la dificultat del moment", afigen.

Així mateix, fan notar que la indústria del directe --"un dels sectors estratègics més importants en la dinamització econòmica, social i turística del nostre territori"--, subratllen--, està patint "un mal sense precedents que ha obligat a cancel·lar i ajornar nombrosos concerts, gires, festivals i esdeveniments musicals".

"La situació està afectant un número molt elevat de persones que veuen perillar els seus llocs de treball i amenaça la continuïtat d'un sector que genera més de 3.000 milions d'euros d'activitat econòmica a l'any en la Comunitat Valenciana. A conseqüència de la paralització total de la venda d'entrades a concerts i, en general, a esdeveniments culturals programats en 2020, es preveu una recessió econòmica de la qual tardarem molt temps a recuperar-nos", adverteixen.

En el sector de la música en directe, aquesta crisi "corre el risc d'estendre's molt més enllà del moment en què acabe el confinament i es comence a normalitzar la situació, atés que ens trobem a les portes de la temporada alta, amb l'arribada del període estival".

Per això, proposen a les institucions valencianes una sèrie de mesures "que poden ajudar a fer front a aquesta crisi global i a pal·liar els seus danys, encara difícils de calibrar".

Així, des de les associacions professionals valencianes vinculades a la música en directe --integrades per més de 30 empreses locals--, s'advoca per considerar la cultura com a bé de primera necessitat Considerar la cultura com un bé o servei de primera necessitat de la mateixa manera que s'ha fet a Alemanya o França.

LÍNIA DE PRÉSTECS

Quant a les mesures econòmiques, sol·liciten que s'aprove un pla de xoc amb fons específics concretat en diverses iniciatives, com activar, en coordinació amb la indústria valenciana de la música en directe, un Pla d'acció i incentius per al suport a aquest sector, amb accions dissenyades a curt, mitjà i llarg termini; i crear un fons autonòmic de 10 milions d'euros per a les necessitats de finançament immediat, amb una línia de préstecs que vagen des de microcrèdits de 3.000 euros a préstecs de 200.000 (a interés 0 o molt baix) per part de l'Institut Valencià de Finances perquè les pimes valencianes i els autònoms puguen "resistir" fins que es torne a activar el sector. Apunten la possibilitat d'un any de manca i un termini de devolució d'entre 5 i 7 anys.

En el capítol de subvencions, aposten per avançar el pagament de manera immediata i ajudes pendents fins a la data actual, encara que les produccions no s'hagen dut a terme; reestructurar i ampliar el pla de subvencions actual, dissenyant noves ajudes per al període 2020-2022 en funció de les necessitats reals de les empreses que dinamitzen el sector i promouen l'ocupació (afectaria tant les subvencions de concurrència competitiva com als convenis) i habilitar d'una ajuda específica relacionada amb la cancel·lació de concerts i suport a la partida de despeses per a la viabilitat de projectes musicals ja programats.

Altres accions passarien per l'augment del percentatge de despeses indirectes (ocupació i personal) en els comptes justificatius, de manera que protegisquen les estructures i les ocupacions culturals; que es tinga en compte a les associacions i col·lectius professionals reconeguts en el disseny de les ajudes; creació d'una línia específica destinada a la subvenció de l'import de les entrades perquè els organitzadors puguen oferir preus de taquilla més assequibles; ampliació, redefinició i millora del bo cultural; augment de contractacions públiques fins que el sector es recupere, donant prioritat a la contractació d'empreses valencianes; i pagament per endavant d'una part de l'import d'aquestes.

CALENDARI DE REPROGRAMACIÓ

Aquest paquet de mesures també inclouria facilitar des de l'administració la coordinació del calendari d'esdeveniments musicals/culturals per a reubicar les activitats cancel·lades; establir criteris per a adequar al nou context la definició de causa de 'Força major' en la cancel·lació i ajornament d'esdeveniments musicals; agilitar tramitacions i oferir seguretat jurídica per a trobar les solucions a la reprogramació dels esdeveniments musicals gestionats per ajuntaments, diputacions i govern autonòmic. En aquest sentit, apunten que les sales privades de música poden suposar una opció.

Finalment, demanen la concessió i tramitació de llicències per part de l'administració; el desenvolupament d'un pla de comunicació i màrqueting per a estimular el consum cultural i el "suport ferm de l'administració autonòmica i local en les iniciatives proposades al govern de l'Estat: reducció de l'IVA cultural, destinació de fons públics que permeta la supervivència i continuïtat del teixit cultural".

Les mesures, recalquen, "estan en sintonia amb el comunicat efectuat per la Unió Europea en el qual s'aborda la necessitat de protegir la cultura davant la crisi del Covid-19" i l'informe ha sigut realitzat en col·laboració amb la Federació de Música d'Espanya, És Música.

Arxivat a:

Destacats