25n
25N
25N

Les sedes valencianes es preparen per a eixir de l'armari: es reactiva l'agenda fallera 2021

Aquesta és la programació oficial fallera que es reprendrà sota estrictes mesures de seguretat

Les sedes valencianes es preparen per a eixir de l'armari: es reactiva l'agenda fallera 2021
08/09/2020 -

Arranca setembre i amb això, també ho fan les Falles 2021. La Junta Central Fallera (JCF) ha obert les bases de les pròximes activitats que se celebraran amb la reactivació de l’agenda d’activitats falleres per al final de 2020. Amb l’arribada de la pandèmia mundial provocada pel Coronavirus, les Falles de València van viure una fita històrica i és que es van suspendre per l’emergència sanitària, alguna cosa que només havia ocorregut anteriorment en tres ocasions des de la seua creació. Ara, sis mesos després de l’aturada fallera, es tornen a obrir les bases dels concursos i activitats que se celebraran respectant totes les mesures de seguretat i de distanciament que marquen les autoritats. Playbacks a la Sala Canal, tornejos de truc i de parxís… Com és la volta a les Falles en la nova normalitat?

El primer dels grans actes que se celebraran serà el lliurament de premis dels concursos de Falles dissabte que ve 12 de setembre. Aquests són els guardons que es van quedar sense entregar durant la pandèmia i que no obstant això, si es van arribar a celebrar. Per a tornar progressivament a l’activitat fallera, sempre que les autoritats sanitàries ho permeten, el Palau de l’Exposició serà el lloc on es reactiven els actes oficials. Per a poder celebrar-ho, s’ha dissenyat exclusivament un protocol d’actuació mitjançant el qual les falles premiades no entraran en contacte amb cap altra comissió, però, els representants sí que aniran vestits amb vestits regionals, tal com estava desitjant la societat fallera.

De moment, ja s’han conegut les Falles Municipals que es plantaran en la nova Plaça de l’Ajuntament, alguna cosa que ha activat el sentiment faller que havia quedat paralitzat des de març. Amb la iniciativa de la JCF, alguns col·lectius com la Federació de Falles d’Especial, de Primera A i la d’Especial Enginy i Gràcia, ja han donat a conéixer els actes més pròxims que se celebraran a partir de setembre. L’objectiu d’aquesta volta progressiva és la d’adaptar les festes josefines a la nova situació sanitària perquè no romanguen estàtiques.

Entre les activitats que es reprenen destaquen els esperats concursos de Playbacks que se celebren a la Sala Canal -que encara que s’endarrereix la data inicial, sí que se celebraran – l’esport, el teatre, o fins i tot el concurs d’influencers. Per a poder realitzar aquestes activitats, algunes falles han aguditzat l’enginy i han adaptat la seua manera de treballar perquè les mesures sanitàries reduïsquen el risc per contagi. Per exemple, algunes falles han establit com a espai d’assaig les esplanades pròximes al casal faller per a poder mantindre la distància de seguretat entre ballarins.

No obstant això, en el cas que es publicaren altres mesures restrictives, s’adaptarien els actes o se suspendrien. Des de la JCF han aclarit a aquest periòdic que: “de moment estan previstes aquestes activitats, després, s’anirà analitzant cada setmana segons l’evolució de la pandèmia”. D’altra banda, des del món faller es plantegen la viabilitat d’aquesta volta a la nova normalitat: “normalment les persones que s’apunten a un torneig de Truc solen tindre una edat avançada. Dubte molt que posen la seua salut en risc per participar en un concurs”, diuen des d’una agrupació fallera.

De moment, la JCF està operant sota mínims per a minimitzar el risc de contagi, per això, fan torns entre els delegats. “Estem anant 3-4 persones per delegació per a minimitzar els riscos”. Si la situació sanitària es manté i no es publiquen canvis en les mesures restrictives obligatòries, aquesta és la programació de les activitats previstes per a les Falles de València en temps de Covid- 19:

Calendari de terminis, concursos i esdeveniments de les Falles 2021

Dijous, 8 d’octubre
Final de la inscripció en la marató fallera de futbolí infantil i juvenil en la secretaria virtual.

Diumenge, 11 d’octubre
A Sueca, Mostreta de teatre faller.

Dimarts, 13 d’octubre
21.30 h. En la seu de l’Agrupació de Falles del Marítim, inici del campionat de dominó, que se celebrarà en jornades de dimarts i dijous.

Dimecres, 14 d’octubre
Sorteig del calendari del concurs de teatre de la JCF (inici de les representacions previst per a primers de novembre).
Divendres, 16 d’octubre (fins diumenge, 18).
En les Drassanes i voltants, festa de la Federació de Falles de Primera A.

Dissabte, 17 d’octubre
9.30 h. Als Jardins de Natzaret, campionat de petanca de l’Agrupació del Marítim (continua el dia 24).
10 h. En el casal de Sagunt-Padre Urbano, marató fallera de futbolí juvenil.

Diumenge, 18 d’octubre
En Nou Centre, clausura de l’exposició del concurs de fotografia de la JCF i lliurament de premis.
10 h. En el casal de Sagunt-Padre Urbano, marató fallera de futbolí infantil.

Dijous, 22 d’octubre
Final de la primera fase en els campionats de truc, va dominar i parxís.
Final de la inscripció en la marató de futbolí en la secretaria virtual.

Diumenge, 25 d’octubre
10 h. En el casal de Sagunt-Padre Urbano, marató de futbolí.

Dimecres, 28 d’octubre
A Godelleta, final del torneig de pilota valenciana de les juntes locals.

Dijous, 29 d’octubre
19 h. En la seu de la JCF, sorteig de la segona fase dels campionats de dominó.
19.30 h. En la seu de la JCF, sorteig de la segona fase dels campionats de parxís.
20 h. En la seu de la JCF, sorteig de la segona fase del campionat de truc.

Divendres, 30 d’octubre
18 h. En la seu de l’Agrupació de Falles del Marítim, concurs de cultura infantil.

Diumenge, 8 de novembre
Durant el matí, en la plaça de l’Ajuntament, Concurs de Dibuix de la JCF, dedicat a Postals de Nadal.

Dimarts, 10 de novembre
21.30 h. En la seu de l’Agrupació de Falles del Marítim, inici del campionat de truc “Pepe Arnedo” que se celebrarà en jornades de dimarts i dijous.

Dissabte 28 o diumenge, 29 de novembre
Acte commemoratiu de l’IV Aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Divendres, 18 de desembre
21.30 h. A la sala Canal, concurs de play back majors de l’Agrupació de Falles del Marítim.

Dissabte, 19 de desembre
9 h. A la sala Canal, concurs de play back infantil de l’Agrupació de Falles del Marítim
En Xativa, marató de truc Regne de València.

MESURES DE LIMITACIÓ D’HORARI I AFORAMENTS

De moment, aquestes són les normes que té publicada la Junta Central Fallera quant a la permissivitat de les trobades socials que regeix Sanitat:

1. Aforament màxim.
Establiments amb aforament conegut i amb Registre Sanitari (com
per exemple salons de banquets).
En aquells establiments que disposen d’un aforament prèviament establit i disposen del preceptiu registre sanitari, s’ajustaran al que es disposa en la normativa vigent.
· Consum a l’interior del local 75% de l’aforament.
· Consum en terrassa 100% de l’aforament.

Establiments/llocs sense aforament conegut (com per exemple esdeveniments en residències privades) i/o sense Registre Sanitari.
L’organització d’esdeveniments l’afluència dels quals estiga previst supere les 50 persones, estarà supeditada a la comunicació prèvia per part de les persones organitzadores a l’autoritat municipal. En el supòsit que es preveja superar les 150 persones, a més serà preceptiva l’obtenció d’autorització prèvia municipal, que resoldrà sobre la base de la situació epidemiològica del moment i a la implantació per part de l’organització de mesures de prevenció d’acord amb les especificacions i exigències tècniques. Si fóra necessari, l’Ajuntament podrà realitzar visita In situ a fi de verificar les mesures proposades. Així mateix podrà sol·licitar informació referent a la situació epidemiològica al Centre de Salut Pública (CSP) que per la seua ubicació li corresponga.

Les persones organitzadores hauran d’informar l’ajuntament sobre les condicions en les quals s’efectuarà la celebració: tipus d’esdeveniment, lloc de celebració, aforament màxim, control d’assistents, mesures d’higiene implantades, etc.

En aquesta mena d’esdeveniments, siga com siga l’afluència prevista, tant en espais a l’aire lliure com en llocs tancats, s’establirà la delimitació de l’espai màxim amb un límit d’aforament del 75%.

En els esdeveniments on es reunisquen més de 150 persones els organitzadors del mateix hauran de disposar d’un Pla de Contingència davant l’aparició de casos sospitosos de Covid-19.

Es recomana que en cas de celebrar-se l’esdeveniment l’ajuntament el comunique per correu electrònic al CSP que per la seua ubicació li corresponga.

2. Quan l’afluència es preveja superior a 400 persones haurà de comptar amb l’autorització prèvia de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions.

3. Els organitzadors hauran de disposar d’un llistat d’assistents a l’esdeveniment i mig de contacte disponible (mòbil, mail) complint amb les normes de protecció de dades de caràcter personal. Aquests llistats es posaran a la disposició de les autoritats sanitàries si així ho requeriren.

4. S’hauran d’assenyalar els espais comuns mitjançant marques d’espera per a facilitar el manteniment de la distància física interpersonal.

En el cas de realitzar servei en barra, senyalitzar amb marques en el sòl les distàncies de seguretat tant per als clients que estiguen en la barra, com per als clients que estiguen esperant a ser atesos, per a evitar aglomeracions.

5. La distància física entre taules, o agrupacions de taules serà d’1,5 metres. Aquesta distància d’1,5 metres haurà d’estar mesurada entre les persones més pròximes de les diferents taules o agrupacions de taules.

6. L’ocupació màxima de taules o agrupacions de taules serà de 10 persones. Es recomana facilitar l’agrupació de convivents, intentant en la mesura que siga possible evitar grups de persones no convivents i taules només per a xiquets.

7. El consum dempeus, o en barra s’efectuarà en tot moment respectant la distància interpersonal 1,5 metres.

8. S’haurà de senyalitzar l’ocupació màxima permesa en les condícies depenent de les característiques d’aquests.

9. Els esdeveniments podran realitzar la seua activitat fins a l’1.00 h com a màxim, incloent-hi en aquest horari màxim qualsevol altra activitat que es desenvolupe com a suport o complement als citats esdeveniments.

10. Durant la celebració dels esdeveniments no està permés el ball. En el cas que l’esdeveniment es tracte d’una cerimònia nupcial, estarà permés el ball dels nuvis/as.

MESURES HIGIÈNIQUES

1. Ús de màscara obligatòria per a les persones treballadores i assistents a l’esdeveniment (excepte en el moment en què s’estiga consumint).

2. No es podrà fumar en la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es puga respectar una distància mínima interpersonal de, almenys, 2 metres. Aquesta limitació serà aplicable també per a l’ús de qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, pipes o assimilats, inclosos cigarrets electrònics o vapeig.

3. Dispositius amb gel hidroalcohòlic situats en l’entrada i si pot ser distribuïts en altres ubicacions de manera que puguen ser utilitzats amb la freqüència suficient.

4. S’haurà de disposar de papereres amb pedal i tapa per a poder depositar el material d’un sol ús.

5. Es recomana evitar el servei de còctel de manera prèvia al banquet per la dificultat que suposa respecte a l’ús de màscara i manteniment de la distància de seguretat.

En cas de realitzar-se, es recomana que siga assistit establint punts de lliurament diversos per a evitar una excessiva concentració de persones, evitant taules amb snacks no envasats o plats compartits.
Durant el servei de còctel els clients hauran d’anar amb màscara (excepte en el moment del consum d’aliments o begudes) i hauran de respectar la distància de seguretat interpersonal.

6. Evitar la preparació de les taules amb molta antelació. El personal que condicione les taules dels comensals haurà d’anar protegit amb màscara i haurà d’higienitzar-se les mans amb freqüència.

7. S’evitaran els plats compartits, prioritzant els plats amb racions individualitzades.

8. Reforçar els protocols de neteja i desinfecció, especialment en llocs d’ús comú com les condícies.

9. Servei de barra lliure després del banquet.

Es recomana optar per un servei en taula (el cambrer pren nota i el serveix en la taula dels comensals).

Si es realitza el servei en barra, s’organitzarà de manera que permeta mantindre una distància d’1,5 metres entre clients.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 6 =

museo prehistoria
museo prehistoria