25n
25N
25N

SATAN: El sistema anticorrupció de Falciani que vol implantar la Generalitat Valenciana

El Sistema d’Alertes Primerenques Anticorrupció està desenvolupat per Falciani i pretén detectar preventivament casos de corrupció

SATAN: El sistema anticorrupció de Falciani que vol implantar la Generalitat Valenciana
15/05/2018 -

El Govern del Botànic continua la seua ruta cap a la transparència i el control intern amb l’objectiu de prevenir les pràctiques corruptes en el sí de l’Administració valenciana. Per això, la Conselleria de Transparència de la Generalitat Valenciana està elaborant una nova llei de transparència i prevenció de la corrupció, en la qual es troba el Sistema d’Alertes Primerenques Anticorrupció (SATAN, en castellà). Es tracta d’una aplicació informàtica pionera que notificarà a temps real en el cas que detecte una possible mala pràctica en els processos de contractació.

L’elaboració del sistema ha comptat amb la participació i l’assessorament de l’informàtic Hervé Falciani, qui va destapar una llista de evasores fiscals al voltant del món a Suïssa i qui ha ajudat al departament de Transparència dirigit pel conseller Manuel Alcaraz. Falciani, cal recordar, ha estat col·laborant activament amb la Generalitat Valenciana en el desenvolupament d’altres sistemes de transparència.

Manuel Alcaraz, conseller de Transparència

Actualment és una aplicació en proves i pretén començar a funcionar abans de finals d’any, quan les Corts Valencianes donen llum verda a la futura llei. Serà la Inspecció General de Serveis el departament encarregat de controlar el programa informàtic. Però, com funcionarà el sistema?

El que farà SATÁN serà creuar les dades dels expedients de contractació amb el Registre Mercantil i el Registre de la Propietat per a intentar evitar corrupteles. Així, revisarà els expedients de contractació i podrà detectar casos de males praxis: si un alt càrrec o funcionari adjudica un contracte a empreses de les quals és administrador o propietari, si existeixen possibles fraccionaments de contractes en alguna conselleria, etcètera.

Amb tot, serà un sistema d’alerta, com el seu propi nom indica. A partir de l’avís, s’haurà de confirmar si realment s’ha produït o no aquesta mala pràctica abans d’obrir un expedient sancionador.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + 17 =

Valencia activa
bombers
Valencia activa