25n
25N
25N

El sarcòfag de Vicente Blasco Ibáñez es traslladarà al vestíbul del Cementeri General de València

El sarcòfag de Vicente Blasco Ibáñez es traslladarà al vestíbul del Cementeri General de València
28/01/2021 -

L’Ajuntament de València espera l’autorització de la Conselleria de Cultura per procedir al trasllat del sarcòfag de l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez al vestíbul del Cementeri General, on romandrà definitivament. El sarcòfag, obra de l’escultor Mariano Benlliure, ha estat dipositat en llocs diversos des que, en 1.935, l’Ajuntament encarregara a l’arquitecte Javier Goerlich i a l’escultor Benlliure un monument funerari per a l’escriptor, un projecte que quedà inacabat per l’esclat de la Guerra Civil.

Vicente Blasco Ibáñez va morir a Menton, França, el 28 de gener de 1928. L’Ajuntament va encapçalar el comité per al trasllat de les despulles de l’escriptor, que van arribar al port de la ciutat el 1933, ja durant la II República. Eixe mateix any, el consistori encarrega a l’arquitecte municipal Javier Goerlich l’erecció d’un monument funerari al Cementeri General que inclouria un sarcòfag dissenyat per l’escultor Mariano Benlliure. Les obres començaren el 1935 però quedaren inacabades a l’inici de la Guerra Civil. D’aleshores ençà, el sarcòfag esculpit per Benlliure ha estat dipositat al Convent del Carme i al Museu de Belles Arts.

Davant la impossibilitat de reprendre la proposta de mausoleu inicialment plantejada, l’Ajuntament de València, mitjançant les regidories de Cementeris, Patrimoni i Recursos Culturals i dels Serveis Centrals Tècnics del consistori, ha decidit la ubicació definitiva del sarcòfag al Cementeri General de la ciutat, lloc per al qual va ser concebut. El sarcòfag romandrà al vestíbul, un espai ample i digne que enalteix l’obra de Benlliure i que permetrà la seua contemplació per totes les persones que visiten el lloc. A més, el vestíbul garanteix la seua conservació per tractar-se d’un espai tancat a cobert de les inclemències meteorològiques. Alhora, el sarcòfag de Blasco Ibáñez esculpit per Benlliure es convertirà en una senya d’identitat d’aquest museu del silenci.

El consistori procedirà al trasllat quan reba l’autorització pertinent de la Conselleria de Cultura de la Generalitat.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha afirmat que la decisió de trasllat del sarcòfag “s’ha pres en coordinació amb l’associació i la Fundació de Vicente Blasco Ibáñez i, evidentment com a Ajuntament, retent homenatge a aquest valencià universal”. Tello ha destacat que “ubiquem el sarcòfag que Benlliure va fer per a ell col·locant-lo en un lloc ben visible, com és el vestíbul del Cementeri General”.

ES MANTÉ L’OFRENA FLORAL PERÒ SE SUSPENEN ELS ACTES

D’altra banda, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha decidit suspendre l’acte d’homenatge a Blasco Ibáñez que tradicionalment té lloc al Cementeri General cada 28 de gener, aniversari de la mort de l’escriptor. És una decisió consensuada amb les associacions blasquistes que es pren arran de la situació de pandèmia que vivim i per tal d’evitar nous contagis.

No obstant això, l’Ajuntament ha mantingut el recordatori a l’escriptor amb la col·locació de la tradicional corona de flors en la seua tomba del Cementeri General de la ciutat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 2 =