25n
Orgull
Orgull

Sanitat inverteix 400.000 euros per a realitzar una vigilància entomològica i erradicar el mosquit tigre en la Comunitat Valenciana

Sanitat inverteix 400.000 euros per a realitzar una vigilància entomològica i erradicar el mosquit tigre en la Comunitat Valenciana
12/06/2021 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública invertirà un total de 350.000 euros en ajudes a municipis per a combatre el mosquit tigre. A més, destinarà altres 50.000 euros a la vigilància entomològica a través d’un contracte amb la Universitat de València.

El mosquit tigre es detecta ja en el 85 per cent de localitats de la Comunitat Valenciana i s’ha estés per tota Europa. Encara que aquest insecte pot actuar com a vector transmissor de Chikungunya, Dengue o Zika, aquests virus no circulen actualment per Espanya, ha apuntat la Generalitat en un comunicat.

Una comissió ‘ad hoc’ avalua en aquests moments les sol·licituds presentades a la convocatòria de subvencions dirigides a municipis de la Comunitat Valenciana per a la lluita contra el mosquit tigre. Aquestes ajudes es destinaran a localitats, mancomunitats i consorcis, en el terme dels quals s’haja detectat la presència de mosquit tigre o on existisca major risc de colonització.

En total, s’han presentat unes 350 sol·licituds, perquè només el 15% de municipis valencians està lliure d’aquest mosquit. Es tracta principalment de pobles d’interior i algunes localitats aïllades on no consta la presència de l’insecte, explica Sanitat.

L’extensió d’aquesta espècie s’atribueix, entre altres factors, a la mobilitat de les persones. Així, el mosquit vola poc, però arriba lluny perquè és habitual que es cole en vehicles i aprofite per a desplaçar-se.

Si el mosquit tigre pica en el seu periple a una persona amb Chikungunya, Dengue o Zika pot arribar a transmetre el virus a la seua descendència (ous i larves) amb el risc de multiplicar la població de mosquits portadors de virus. Els virus que causen aquestes patologies no circulen actualment per Espanya.

En aquesta línia, a causa de la pandèmia per coronavirus, s’han reduït “molt” els viatges a regions en les quals existeix un contagi actiu d’aquests tres virus. Per això, fins a aquest mes de juny no s’han detectat casos d’arbovirosis en la Comunitat Valenciana.

Per contra, en 2019 va haver-hi 27 casos de dengue en la Comunitat, però tots van ser importats. En 2016, també van arribar a les persones que havien viatjat a zones amb contagi actiu i havien contret Zika. Totes les infeccions es van detectar precoçment i es van encapsular per a evitar la seua propagació.

Les subvencions no es destinen exclusivament a l’actuació en punts amb casos declarats de virus, sinó que s’inverteixen a disminuir les poblacions de mosquits en zones urbanes de manera contínua en els mesos de primavera, estiu i tardor, mitjançant tractaments preventius biològics que actuen de manera selectiva sobre les larves del mosquit.

Així mateix, es realitza una vigilància periòdica de les poblacions en els municipis de la Comunitat Valenciana a través del Laboratori d’Entomologia i Control de Plagues, així com assessorament a l’administració de la Generalitat Valenciana i dels municipis.

EL MOSQUIT PICA DE DIA

En l’àmbit domèstic, es poden adoptar mesures contra el mosquit tigre. Així, es recomana eliminar objectes a l’aire lliure que puguen acumular aigua, mantenir secs els plats de tests, evitar l’acumulació d’aigua en forats o buits d’arbres i mantenir nets els desguassos o canalons.

S’aconsella garantir l’absència de mosquits i altres organismes en acumulaments d’aigua, així com realitzar un bon manteniment d’estanys o fonts ornamentals.

A més, convé prioritzar l’ús diürn de repel·lents cutanis i repetir la seua aplicació després del bany o la pràctica intensa d’esport, ja que el mosquit tigre sol picar de dia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × un =