25n
25N
25N

Sanitat realitza més de 11.000 serveis de lliurament de medicaments a domicili a pacients a través de les Unitats de Farmàcia Hospitalàries

Els departaments gestionen l’enviament de medicaments perquè els pacients reben els tractaments en els seus domicilis

Sanitat realitza més de 11.000 serveis de lliurament de medicaments a domicili a pacients a través de les Unitats de Farmàcia Hospitalàries
23/05/2020 -

Els departaments de salut de la Comunitat Valenciana han gestionat, fins a la primera setmana de maig, 11.086 serveis de lliurament a domicili de medicaments a través de les 23 Unitats de Farmàcia de Pacients Externs (UFPE) hospitalàries existents actualment.

Es tracta del programa d’enviament de medicaments a domicili habilitat per la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris (DGFPS) de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per al context d’alarma sanitària originada per la COVID-19.

Amb aquesta mesura, es pretén que molts dels pacients que requereixen tractaments d’ús i dispensació hospitalària eviten, en la mesura que siga possible, la freqüentació dels centres sanitaris, que pot suposar un major risc de contagi, tenint en compte que la majoria d’ells presenta malalties i tractaments de gran complexitat.

Els lliuraments domiciliaris es realitzen de dilluns a divendres (excepte dies festius) i, com a màxim, es dispensa medicació per a dos mesos (quantitat sempre subjecta a disponibilitat).

La primera d’aquestes unitats a posar en marxa aquest programa ha sigut la UFPE de l’hospital La Fe, que proporciona atenció farmacèutica a més de 12.600 pacients que tenen prescrits medicaments de dispensació hospitalària, la majoria amb patologia crònica. Això suposa unes 60.000 visites (consultes) i 103.000 dispensacions anuals. Així, es tracta de la UFPE que més pacients atén de la Comunitat Valenciana i és també una de les majors d’Espanya.

Requisits per a entrar en el programa

Per a accedir al programa, és requisit establir el consentiment i la comunicació prèvia entre el pacient i el farmacèutic de la UFPE. En aquesta fase, es revisen aspectes bàsics i pràctics del tractament farmacològic des de l’òptica de l’atenció farmacèutica, i es verifiquen i concreten aspectes logístics.

A més de complir uns criteris concrets relacionats amb el seu estat clínic i relacionats amb els seus medicaments, el o la pacient pot contactar amb el servei de Farmàcia bé presencialment, bé per correu electrònic o bé per telèfon.

Contacte telefònic per a resoldre dubtes

El farmacèutic de l’hospital, després de la revisió de la sol·licitud, la prescripció i els detalls del tractament, revisa la història clínica i resol qualsevol dubte o incidència, assegurant que l’assistència diferida i l’enviament a domicili és segur prèviament a la confirmació i programació del pacient. Com a part del programa, s’estableix una via de contacte entre el o la pacient i el farmacèutic de la UFPE per a resoldre qualsevol dubte o incidència que poguera sorgir relacionada amb el tractament.

A més de la sol·licitud per part dels propis pacients, entre el cens de pacients que acudeixen regularment a la UFPE i que disposen de dates programades per a una nova dispensació dels seus medicaments en el propi hospital, des de la UFPE s’identifiquen aquells candidats a aquest servei, prioritzats en funció del risc (pacients amb immunosupressió, oncologia, pediatria…), i posteriorment es contacta telefònicament per a oferir-los aquest programa,

L’enviament a domicili es realitza de manera directa, des de la UFPE fins al pacient, permet mantindre la cadena de fred per als medicaments que així ho requiereix i disposa d’un sistema d’avís previ i confirmació del destinatari per SMS.

És un programa totalment voluntari i la unitat continua operativa en el seu horari habitual, de manera que es manté l’atenció a tota persona que acudisca de manera presencial en el seu horari habitual. Per a l’atenció presencial, la UFPE disposa, a més, d’un programa de gestió prèvia telemàtica que permet minimitzar el temps d’espera, atés que quan la persona acudeix a la unitat han sigut resoltes i validades prèviament qualsevol de les qüestions relacionades amb l’atenció farmacèutica o el seguiment farmacoterapèutic i els medicaments es troben ja llestos per a la seua dispensació al pacient.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 9 =