25n
25N
25N

Sanitat proposa a les CA tenir capacitat de fer PCR a tots els simptomàtics per començar la desescalada

Suggereix un cribatge universal de PCR de pacients sense Covid-19 que vagen a ser ingressats

H.Bilbao - Europa Press

Sanitat proposa a les CA tenir capacitat de fer PCR a tots els simptomàtics per començar la desescalada
24/04/2020 -

El Ministeri de Sanitat ha remès un document a les comunitats autònomes en el qual recomana que, per començar a realitzar la desescalada, els serveis sanitaris tinguen capacitat de realitzar PCR de tots els simptomàtics, fent-se en casos lleus al seu domicili o en punts de diagnòstic amb cita prèvia.

L’escrit, al que ha tingut accés Europa Press, assenyala les capacitats assistencials que han de tenir les autonomies sobre la base de criteris d’assistència sanitària, vigilància epidemiològica, identificació i contenció de fonts de contagi i mesures de protecció col·lectiva.

Unes capacitats “essencials” que, tal com assenyala el departament que dirigeix Salvador Illa, són “claus” per a la bona gestió de l’epidèmia de Covid-19 i per permetre un desconfinament amb els mínims riscos possibles per a la salut.

En concret, a l’àrea d’identificació i contenció de fonts de contagi, Sanitat advoca perquè es garanteix que es poden aïllar els casos en 24 hores, per a això recomana l’habilitació d’hotels o altres instal·lacions per a aïllament supervisat de casos lleus que no ho puguen aïllar-se al seu domicili.

De la mateixa manera, subratlla la importància de que es puga fer un traçat i quarentena de contactes, per a això advoca per la contractació i entrenament de personal per estudiar les persones que han contactat amb el cas i supervisar la quarentena; així com de diagnosticar a les persones asimptomàtiques en residències geriàtriques mitjançant PCR setmanal de residents i personal.

Quant a les mesures de protecció col·lectiva que són necessàries per poder començar a alçar les mesures de restricció, el document que ha enviat el Ministeri de Sanitat a les comunitats, i que va a ser analitzat aquest divendres en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), destaca la necessitat que existisca una garantia de subministrament de mascaretes.

Respecte a la vigilància epidemiològica, Sanitat assenyala que s’haurà de poder notificar diàriament, almenys, el 90 per cent dels casos de nous diagnòstics de Covid-19 detectats en hospitals, Atenció Primària i en la base de dades de resultats PCR dels laboratoris.

També s’haurà de poder notificar diàriament les baixes laborals per Covid-19; els ingressos en Unitats de Vigilància intensiva, ocupació i capacitat de les mateixes; les morts; i el reporte dels símptomes respiratoris i compatibles amb la Covid-19, si bé Sanitat assenyala el sistema d’aquesta notificació està encara per determinar i haurà d’estar basat en informació d’aplicacions mòbils i números 112 o similars.

CRIBATGE UNIVERSAL DE PCR EN TOTS ELS INGRESSOS

D’altra banda, i respecte a l’atenció sanitària, el document elaborat per Sanitat, i que haurà de ser aprovat, o no, per les comunitats autònomes, separa els criteris que s’han de complir entre assistència hospitalària i d’Atenció Primària.

Així, a nivell hospitalari, i per prevenir les infeccions intrahospitalàries, el Ministeri proposa que es realitze un garbellat universal amb PCR de pacients que vagen a ser ingressats per una causa diferent a la Covid-19; haja circuits separats entre els casos de coronavirus i els d’una altra índole; haja un reforçament de les mesures de precaució en àrees on no s’atenen pacients amb Covid-19; i existisca una reserva d’equips de protecció individual (EPIs).

Per a l’operativitat de llits d’aguts i UCIs, Sanitat aposta per tenir reserves de ventilacions i medicació crítica; duplicar el nombre net de llits d’aguts i UCIs, respecte al que hi havia abans de la pandèmia; i establir espais buits per augmentar les UCIs al triple de la capacitat pre-Covid.

De la mateixa manera, Sanitat proposa mantenir o ampliar les instal·lacions que eviten ingressos de pacients amb Covid-19 en hospitals, com per exemple els pavellons tipus Ifema o els hotels medicalitzats; i poder realitzar consultes d’atenció al personal sanitari para garbellat, diagnòstic i aïllament.

Finalment, per a l’Atenció Primària, el Ministeri advoca per garantir que haja circuits separats per a l’atenció presencial de persones amb símptomes respiratoris o infecciosos; protocols de protecció de personal; protocols de diagnòstic de nous casos, aïllament i seguiment; i protocols de connexió de centres de salut amb serveis de salut pública per al traçat de contactes comunitaris dels casos.

A més, proposa la creació de protocols en centres de salut per reforçar l’aplicació de les mesures correctes de protecció davant del virus (distanciament social, etiqueta respiratòria, ús de mascaretes o desinfecció de l’espai domèstic); i protocols en centres de salut per a la identificació dels centres socials a la seua zona bàsica de salut (residències de majors, de menors, de persones amb discapacitat, etc.) i per a la seua vigilància i suport sanitari.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × quatre =

bombers
CCCC