25n
25N
25N

Sanitat forma a més persones per a estendre la figura d'agents de salut de base comunitària

Sanitat forma a més persones per a estendre la figura d'agents de salut de base comunitària
06/06/2021 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública treballa en la formació de persones per a estendre la figura del/l’agent de salut a tota la Comunitat Valenciana, una figura reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut que consisteix a traslladar missatges de salut als seus iguals en contextos de vulnerabilitat.

En concret, a la província de València s’han format un total de 395, a Alacant 30 en finalitzar l’any en curs i es preveu que la província de Castelló puga comptar amb agents de salut l’any que ve, segons ha detallat la Generalitat en un comunicat.

En la Comunitat Valenciana, la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, en col·laboració amb la Direcció General d’Atenció Primària, impulsa la formació i el treball d’agents de salut des de 2009, quan va començar la primera edició de formació-acció a València, Algemesí, Alzira i altres municipis de la Ribera.

L’any passat, la figura es va estendre a Alacant i actualment es treballa perquè arribe en 2022 als departaments sanitaris de Castelló.

L’agent de salut de base comunitària és una persona que es forma per a compartir, des d’una perspectiva de gènere, equitat i interculturalitat, missatges de salut entre els seus iguals, en contextos de vulnerabilitat.

A l’ésser una comunicació de tu a tu, els missatges dels programes, batejats com Mihsalud i RIU, calen “més i millor” en la població diana. Són persones líders comunitàries vinculades a les seues associacions i contribueixen a “enfortir i empoderar” al teixit associatiu i al desenvolupament de la salut comunitària en els barris amb major vulnerabilitat.

El gènere de la figura d’agent de salut és en el 80 per cent de casos femení i la seua activitat se centra a compartir entre els seus iguals la cura de la salut i l’accés adequat als serveis sanitaris, incloent-hi pautes saludables en totes les esferes de la vida, des de la prevenció d’addiccions fins a la sensibilització sobre l’ús de preservatiu masculí i femení, sempre des de la perspectiva de la igualtat de gènere i amb tolerància zero contra l’assetjament, la discriminació i la violència.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − huit =