25n
25N
25N

Sanitat rectifica i eliminarà la prohibició d'incineració de persones amb obesitat mórbida en l'orde de cremacions

TONY ALTER/FLICKR - Archivo

Sanitat rectifica i eliminarà la prohibició d'incineració de persones amb obesitat mórbida en l'orde de cremacions
13/11/2018 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha anunciat que el futur orde sobre forns crematoris eliminarà l’apartat que arreplega la prohibició de persones amb obesitat mórbida.

El nou orde, publicada en els últims dies en la web de Sanitat, està en període d’al·legacions i arreplega tant la prohibició d’incineració de persones amb obesitat mórbida com de cadàvers que hagen rebut tractaments contra el càncer mitjançant inserció d’agulles radioactives. Aquesta norma pretén revisar i actualitzar els requisits sanitaris per a la ubicació i funcionament dels forns crematoris.

La justificació oficial de la prohibició de la incineració de persones amb obesitat mórbida, segons ha avançat aquest dimarts ‘Levante-EMV’, era que incinerar un cos d’aquest volum “necessita una quantitat molt elevada de combustible”, la qual cosa comporta un augment “considerable de contaminació sobrepassant el llindar del permès”.

No obstant açò, la Conselleria de Sanitat ha avançat en un comunicat que la direcció general de Salut Pública eliminarà de l’orde l’apartat que arreplega la prohibició d’incineració per als obesos mórbidos.

Des del departament subratllen que el text del projecte es troba sotmès actualment al procés de consulta pública. La directora general de Salut Pública, Ana Mª García, ha explicat que establirà les condicions per a la ubicació i funcionament de forns crematoris amb la finalitat de protegir la salut de la població.

Per a açò, ha assegurat que en la preparació del text tècnic que se sotmet a consulta, Sanitat ha realitzat una “exhaustiva” revisió dels antecedents, normativa, requisits tècnics i sanitaris en l’entorn i en altres països per a aquest tipus d’instal·lacions.

En concret, en l’actual article 7 de la norma s’arrepleguen les condicions sanitàries per a la cremació. La directora general ha assenyalat que “en tots els seus apartats, els continguts d’aquest article es refereixen a compostos i materials que, com a conseqüència del procés d’incineració, poden generar compostos tòxics i/o contaminants que suposen un risc per a la salut pública”. Un dels punts es refereix a les “persones amb obesitat mórbida” i arreplega la prohibició de la seua cremació.

NO SUPOSA UN RISC DIFERENCIAT

“Si bé és cert que la cremació de persones amb obesitat mórbida pot generar problemes tècnics i requerir necessitats especials en el procés (relacionades amb el volum de les instal·lacions i els sistemes d’evacuació de les emissions), aquestes circumstàncies no concerneixen les condicions sanitàries exigibles a les instal·lacions ni suposen un risc diferenciat per a la salut pública en els termes que tracta l’orde”, ha precisat la responsable de Salut Pública.

En conseqüència, ha afirmat que aquest apartat de l’article 7 es modificarà conformement als objectius de l’orde, al costat d’altres millores del text que puguen derivar-se d’aquesta fase de consulta pública. Es tracta d’un procés que García ha recordat que “té justament l’objectiu de detectar parts dels textos normatius que puguen ser susceptibles de millora o correcció, com és el cas”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres − tres =

Informacion coronavirus