25n
25N
25N

Sanitat autoritza el primer assaig clínic en humans d'una vacuna contra la COVID-19 a Espanya

Participaran 190 voluntaris sans i s’esperen resultats en els pròxims mesos

Sanitat autoritza el primer assaig clínic en humans d'una vacuna contra la COVID-19 a Espanya
28/08/2020 -

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri, ha autoritzat aquest divendres el primer assaig clínic en humans d’una vacuna contra la COVID-19 a Espanya.

En concret, es tracta de ‘Ad26.COV2-S’, de la companyia Janssen. Segons ha explicat Illa en roda de premsa, en aquest assaig de fase 2a s’estudiarà com calibrar la quantitat de dosi per a generar la immunitat, les diferències entre administrar una o dues dosis, així com l’interval de temps que hauria de passar entre dosi. La companyia té previst, a més, iniciar assajos clínics fase 3 aviat.

En total, participaran 190 voluntaris sans d’entre 18 i 55 anys i també majors de 65, i s’esperen resultats en els pròxims mesos. “Anirem veient en els pròxims mesos com això evoluciona. No puc aventurar res, això té el seu temps. Cal fer-ho com més de pressa millor però amb seguretat. Estem parlant d’alguns mesos”, ha agregat.

Els estudis es realitzaran a l’Hospital La Paz, l’Hospital La Princesa de Madrid i l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla de Santander. “Tots ells compten amb una amplíssima experiència d’investigació clínica en vacunes”, ha ressaltat Illa, qui ha afegit que la selecció del centre i reclutament de pacients és a càrrec de la companyia promotora de l’assaig, Janssen.

Aquesta vacuna està basada en una tecnologia sòlidament documentada i en un adenovirus recombinant no replicatiu per a generar una resposta immunològica enfront d’una de les proteïnes del coronavirus coneguda com a proteïna S (de ‘spike’, també anomenada proteïna espigola en espanyol).

El ministre ha puntualitzat, en qualsevol cas, que participar en l’estudi d’aquesta vacuna no dóna a Espanya cap avantatge en el repartiment a escala europea, que es realitzarà de manera conjunta en tota la UE. “Però és un orgull per al nostre país poder participar, genera coneixement i reconeixement a la qualitat de la nostra investigació i al nostre Sistema Nacional de Salut”, ha puntualitzat.

En la fase 2, a més d’Espanya, participaran Alemanya i Bèlgica. En total, participaran 590 persones. En la fase 1 l’assaig es va localitzar als Estats Units i Bèlgica, amb 1.045 adults sans, amb “resultats satisfactoris”. Segons Illa, el reclutament començarà “de manera immediata, si no hui mateix la setmana que ve”.

El ministre ha recordat que, una vegada s’arriba a un assaig de fase 2, “això vol dir que la vacuna ja té una eficàcia àmplia que significa que la vacuna té criteris de seguretat que fan possible administrar-la”.

Aquests assajos clínics formen part dels requeriments que han de dur a terme totes les candidates de vacuna en investigació per a demostrar la seua qualitat, seguretat i eficàcia. Només després d’haver avaluat, entre altres coses, tota la investigació preclínica i clínica duta a terme, les autoritats reguladores competents autoritzen la seua comercialització: en el cas d’Espanya, l’Agència Europea de Medicaments (EMA per les seues sigles en anglés) i l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Illa ha reivindicat que tota la comunitat científica està realitzant “un esforç ingent i sense precedents per a trobar una vacuna eficaç i segura contra la COVID-19”. En aquest sentit, ha avançat que les primeres dosis de la vacuna d’AstraZeneca podrien arribar a la fi de desembre “si tot va bé i havent-se garantit la seua seguretat”, dins del repartiment de la Unió Europea.

2,7 MILIONS DE DESCÀRREGUES DE ‘RADAR COVID’

D’altra banda, el ministre ha informat que de moment s’han produït 2,7 milions de descàrregues de l’aplicació ‘Radar COVID’, malgrat que no està en funcionament en tot el territori nacional. Illa ha apuntat que Madrid, Múrcia, Balears i Canàries podrien incorporar-se “en els pròxims dies” al període de proves. Sanitat espera que totes les comunitats autònomes tinguen en marxa l’aplicació per al 15 de setembre.

Igual que ahir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, el ministre també ha reconegut “alguna demora en el lliurament” de reactius que s’utilitzen per a la realització de PCR contra la COVID-19, però ha puntualitzat que aquesta situació es produeix a causa de l'”enorme nombre” de proves que estan impulsant les comunitats autònomes per a controlar el gran augment de casos de les últimes setmanes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 9 =