25n
25N
25N

Sanitat augmenta els controls antitabac entre un repunt de fumadors i noves normes

També des de la Conselleria es treballa en un nou decret per a reforçar el control de la publicitat sanitària

Sanitat augmenta els controls antitabac entre un repunt de fumadors i noves normes
04/06/2019 -

La Conselleria de Sanitat, amb Ana Barceló al capdavant, ha anunciat una “intensificació” en la inspecció per a “vetlar per l’estricte compliment de la Llei 42/2010 de mesures sanitàries enfront del tabaquisme”. Pretén, especialment, controlar que es respecten les distàncies ‘lliures de fum’ respecte a col·legis, centres sanitaris i centres de restauració.

Segons assenyalen des de la Generalitat, aquest augment es produirà en tota la Comunitat amb “especial accent” en establiments com a bars i restaurants; moltes de les carpes disposades que conviden a fumar protegit -davant la prohibició de fumar dins del local-, tampoc compleixen la llei. Segons la norma, el límit està en “dues parets” per a poder fumar a les terrasses; les carpes creen un ambient tancat en el qual no és legal fumar.

Així, la Conselleria assenyala que “encara que el compliment de la Llei ha sigut satisfactori en els espais tancats, es detecta un important grau d’incompliment referent a terrasses, carpes i reservats” dels bars, la qual cosa es considera “infracció i porta associada la pertinent sanció”.

Respecte a col·legis i centres sanitaris, la Llei especifica la prohibició de proporcionar tabac en aquests recintes, així com de fumar-ho. Si bé no hi ha una distància concreta, segons la norma no pot realitzar-se una pràctica molt estesa: fumar a la porta d’aquests recintes públics. Ha d’haver-hi un espai que evite fumar de forma passiva a la resta d’usuaris.

Repunt

El passat 31 de maig va ser el Dia Mundial sense Tabac 2019, que commemora l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i igual que els anys anteriors, anima als fumadors a deixar de fumar per a notar una millora en la seua salut i qualitat de vida, així com no iniciar-se.

Segons les últimes dades nacionals, els fumadors han repuntat; ja hi ha tants com abans de l’inici de les lleis antitabac en 2005 -amb el seu enduriment en 2010-. Un 34% de les persones entre 15 i 64 anys fumen diàriament, més d’un punt més que l’informe anterior en 2005. En la Comunitat, segons les dades de la Conselleria, en un 21,9% dels habitatges almenys una persona fuma diàriament. La mitjana de fumadors de 15 a 64 anys en la Comunitat és inferior al conjunt nacional, un 19,9%.

“Fumar mata”, adverteixen alguns paquets de tabac. En la Comunitat moren anualment 5.807 persones per conseqüències relacionades amb el tabaquisme. El 13% de les defuncions de la població major de 35 anys són per aquestes causes. Per això, Sanitat va presentar a la fi del passat any una ‘Estratègia de Prevenció i Atenció al Tabaquisme’, mitjançant tasques de sensibilització, ampliació d’espais lliures de fum, atenció als fumadors i impulsar la investigació en tabaquisme.

Parades d’EMT

En el territori valencià el debat sobre el tabac està d’actualitat. Especialment, pel nou reglament de l’empresa pública de busos (EMT), que inclou prohibicions sobre el tabac, des del passat 20 de febrer.

A l’antiga prohibició de fumar a l’interior dels vehicles se suma ara la prohibició expressa de fumar en les parades, tant d’usuaris com de personal: “Queda prohibit tant a l’interior de l’autobús com en les parades fumar, consumir begudes alcohòliques o drogues”. Així, ni els conductors ni revisors, ni els qui esperen l’arribada del transport públic, podran fumar en la parada; sí en les proximitats, però fora de l’espai ‘col·lectiu’.

En l’actualitat nacional, des de diferents àmbits s’apunta a una possible prohibició de fumar en els vehicles privats. Un dels promotors d’aquesta nova mesura és la Conselleria de Sanitat de Catalunya, que abans que acabe 2019 espera poder aplicar la nova norma. Als motius de salut se suma els accidents que pot causar el tabac com a element de distracció al volant.

Control de la publicitat

La mateixa Conselleria ha proposat reforçar, mitjançant un nou decret, els elements de control sobre la publicitat sanitària. En el mateix text en el qual es llança la proposta es detalla la seua necessitat “després de produir-se en els últims anys en la Comunitat” fet “concrets” il·lícits. Amb això es refereix al cas de l’estafa de les clíniques iDental, amb la qual milers de clients no van rebre el seu tractament.

Dins d’aquesta possible norma es detallen elements com, a l’hora de publicitar algun producte o pràctica sanitària, evitar termes complexos per a fer-lo comprensible, a més d’una correcta identificació dels possibles riscos i cenyir-se a afirmacions demostrables científicament. Això concerniria, per exemple, a qualsevol classe de producte homeopàtic.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − quatre =

art en blanc
art en blanc
ruta del grial massamagrell