25n
25N
25N

Sanitat admet un "important" increment de la pressió assistencial en ingressos hospitalaris i UCI

Sanitat admet un "important" increment de la pressió assistencial en ingressos hospitalaris i UCI
09/01/2021 -

La directora general d’Assistència Sanitària, Mariam García Layunta, ha admés un “important” increment de la pressió assistencial tant en ingressos hospitalaris com en les unitats de vigilància intensiva (UCI), així com un “lògic” augment de la incidència acumulada en la Comunitat Valenciana.

Aquest increment, segons ha assegurat la directora general, “està suposant un augment lògicament de la pressió assistencial als hospitals, tant per a ingressos hospitalaris en sala com per a les unitats de crítics”, al mateix temps que ha afirmat que els departaments de salut, “igual que van fer en la primera ona, estan aplicant els seus plans de contingència”. “S’estan ampliant espais i doblegant llits que permeten que existisca una major capacitat assistencial en sala i en crítics”, ha indicat.

Així, García Layunta ha manifestat que la “prioritat absoluta” en aquest moment “són els malalts, Covid i no Covid, que requereixen hospitalització”, i ha assenyalat que en la Comunitat Valenciana, “igual que en la resta d’Espanya i d’Europa, estem notant últimament un increment important de la incidència acumulada”. “Quan tot això acabe intentarem recuperar com més prompte millor”, ha agregat.

No obstant això, ha garantit que en aquest moment els hospitals de la Comunitat disposen d’una capacitat “encara suficient” com per a “donar resposta a les demandes que estem tenint” i ha destacat que el sistema sanitari “compta amb altres instal·lacions que no tenia en la primera ona, com són els hospitals de campanya, que estan preparats, o l’hospital Ernest Lluch”.

Així mateix, ha remarcat que el mes de novembre la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, “va dictar una resolució on posava a la disposició de la sanitat pública els recursos de la privada en aquesta col·laboració publicoprivada”.

Finalment, García Layunta ha ressaltat que creu que “amb tot això”, juntament amb les noves restriccions dictades pel Consell, “prompte podrem eixir d’aquesta situació sense que la capacitat dels hospitals es veja sobrepassada, garantint l’atenció a tots els valencians i valencianes”.

SUSPENSIÓ D’ACTIVITAT QUIRÚRGICA NO URGENT

La Conselleria de Sanitat, davant l’augment de la pressió assistencial per la pandèmia en la Comunitat Valenciana, ha suspés des d’aquest divendres tota l’activitat quirúrgica i proves diagnòstiques no urgents, ha ordenat habilitar tots els llits d’aguts i de crítics i preparar els hospitals de campanya i els llits de l’Ernest Lluch, a més de prohibir les visites als pacients ingressats.

En el document ‘Mesures organitzatives d’assistència sanitària en resposta a la covid-19’ elaborat per Sanitat i donat a conéixer pel sindicat mèdic CESM, la Conselleria, davant la situació actual –amb una ocupació de llits d’aguts del 22,29% i de crítics del 35,08% segons les dades del Ministeri –, ha suspés tota activitat quirúrgica programada no urgent incloent la cirurgia sense ingrés i la realitzada per autoconcert, els enviaments de pacients de pla de xoc, les proves diagnòstiques no preferents i els ingressos programats excepte per als casos de càncer. Així mateix, ha ordenat prioritzar l’assistència mitjançant consultes no presencials en Atenció Primària i la telemedicina en les especialitats.

De la mateixa manera, ha recordat que s’han d’habilitar tots els llits de crítics instal·lats als hospitals i quan no queden lliures es buscarà en un altre centre a través del Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU).

Els trasllats de malalts crítics no Covid es realitzaran als hospitals privats preferentment d’acord amb la proximitat geogràfica al domicili del pacient. De la mateixa manera, s’han d’habilitar tots els llits d’hospitalització, la qual cosa inclou desdoblaments d’habitacions individuals i reclutaments d’espais dedicats a activitat demorable.

Així mateix, ha indicat a la Fe de València, al General d’Alacant i al General de Castelló a preparar la infraestructura necessària perquè els hospitals de campanya, que depenen d’ells, estiguen operatius en el menor temps possible en cas de necessitat. De la mateixa manera, ha ordenat que tots els llits de l’Hospital Ernest Lluch passaran a ser funcionants.

Els pacients quirúrgics no demorables seran derivats si són oncològics prioritàriament a l’IVO i si no es pot, al costat de la resta de malalts urgents d’altres patologies, a hospitals privats. A més, es podrà autoritzar la participació de personal del departament en activitat quirúrgica en un centre privat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 2 =