25n
25N
25N

Sandra Gómez: "contemplarem l'eliminació del túnel de l'avinguda Pérez Galdós"

La avenida sufrirá una reforma integral de pacificación que llevan reclamando los vecinos durante más de 50 años

Sandra Gómez: "contemplarem l'eliminació del túnel de l'avinguda Pérez Galdós"
03/09/2020 -

Els veïns i veïnes dels barris confrontants de l’avinguda Pérez Galdós porten demanant una remodelació des de pocs anys després que s’inaugurara el túnel que travessa amb l’avinguda del Cid. Quan es va inaugurar en els anys 60, ja va alçar queixes de la ciutadania i ara, l’Ajuntament de València els ha escoltat. De fet, han elaborat un manifest on exposen els seus motius. Sandra Gómez, vicealcaldessa de València, ha anunciat que traurà a concurs una reforma integral de l’avinguda per a aconseguir la pacificació urbanística.

“Volem que l’avinguda deixe de ser una autopista” ha destacat la vicealcaldessa. I és que en l’actualitat la velocitat a la qual van els vehicles per aquesta via és bastant més elevada que en les carreteres pròximes. El projecte busca “donar major prioritat als veïns enfront dels cotxes”, explicava Gómez.

El concurs d’idees eixirà immediatament i encara que no se sap encara quina serà la ruta a seguir, des de l’Ajuntament s’estan plantejant l’eliminació per complet del túnel: “contemplarem eliminar el túnel per a connectar els barris. D’aquesta manera, llevarem també un tram conegut per ser una zona de concentració d’accidents”. No obstant això, “en el concurs, tindrem una reunió amb Fora Túnel, una organització de veïns de la zona de Pérez Galdós, per a comptar amb el nombre més gran de suports i valorar les possibles solucions, sempre que les condicions sanitàries ho permeten” explicava Sandra Gómez.

El concurs d’idees per reformar l’avinguda de Pérez Galdós contempla eliminar el túnel d’esta via, que incorpora en la seua nova planta viària set passos per a vianants addicionals, voreres més àmplies de fins a quatre metres i un nou eix ciclista unidireccional, entre altres actuacions. Així ho han explicat este matí la vicealcaldessa després de reunir-se amb representants de l’associació veïnal Fuera el túnel, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui ha destacat el seu “suport a les reivindicacions del veïnat d’una avinguda sense túnel”.

Aquesta reforma integral de pacificació forma part de la gran quantitat de remodelacions que està duent a terme l’Ajuntament de València de remodelació de places, creació de més espais verds i de potenciació de la mobilitat sostenible: “Des de l’Ajuntament volem fer més zones amables, per això, des d’urbanisme treballarem per la pacificació de l’avinguda Pérez Galdós”.

De moment, la presentació de la pacificació està valorat en mig milió. Des de mobilitat han estat treballant a planificar com pujar el trànsit a dalt, ja que això elevarà de manera considerable el trànsit de la superfície.

“Ara és el moment de repensar l’avinguda”, ha manifestat Grezzi. “És el moment de superar eixa concepció d’autopista urbana, que genera gran intensitat de trànsit” i, en el seu lloc, “transformar-la, amb el projecte definitiu, en un bulevard verd”. El projecte de Mobilitat Urbana inclou set passos per a vianants addicionals, voreres més àmplies de fins a quatre metres, un nou eix ciclista unidireccional i recuperarà zones per a vianants. A més, es desplaçaran set de les 17 parades de l’EMT perquè siguen més accessibles i les àrees d’aparcament situades als laterals del túnel disposaran d’un espai per a baixar del vehicle sense necessitat de creuar els carrils utilitzats per al trànsit rodat. Grezzi ha posat l’accent en “l’esperit de transformar una autopista urbana fins a, amb el projecte definitiu, un bulevard verd” i ha reiterat el seu “suport a les reivindicacions del veïnat d’una avinguda sense túnel”.

El regidor ha manifestat que ha sigut “un treball de complexitat notable” a causa de la longitud de la via, l’estretor de les voreres, els més de 600 pilons existents que hauran de retirar-se, la quantitat de guals i el reduït nombre de passos per a vianants, que generen “importants problemes d’accessibilitat i poca seguretat”. En el seu lloc, s’incrementaran en set els passos per a vianants a l’avinguda de Pérez Galdós, entre el passeig de la Petxina i l’avinguda de Giorgeta, que se situaran en cantonades en lloc d’en zones d’encreuament “perquè l’accés siga més directe i còmode per als veïns i veïnes”. Així mateix, es duplicaran les voreres, “passant dels 2,52 metres actuals als quatre metres”.

També es crearà un nou eix ciclista unidireccional a l’estil del que s’està posant en marxa a l’avinguda de Ferran el Catòlic, “amb un espai d’ampliació EMT-Taxi, que permetrà recórrer tota l’avinguda i connectar amb els carrils bici ja existents i amb els futurs que es faran” a l’avinguda del Cid, carrer de Sant Josep de Calassanç, carrer de Conca i avinguda de Tres Forques. A més, “es recuperaran zones per als vianants per transitar millor”. Això amb “l’esperit de millorar la mobilitat per als vianants, que és una petició unànime veïnal, humanitzar, recuperar espai, crear eixos ciclistes, que també és una demanda veïnal, i això contribuirà a reduir el trànsit, a reduir la velocitat” i “allunyar el trànsit motoritzat de les vivendes i disminuir la contaminació acústica”.

L’eliminació del túnel de Pérez Galdós com a projecte ecològic

Sandra Gómez ha explicat com afectaria l’eliminació del túnel ecològicament a València: “dins del túnel, les velocitats són majors, i per tant, major contaminació en l’emissió de gasos. A més, les contaminacions acústiques són més fortes”. D’altra banda, ha volgut ressaltar que el túnel provoca que hi haja un tram molt llarg en el qual no hi ha cap pas a nivell per a vianants.

Des de l’Ajuntament es van comprometre a la primavera a escoltar als veïns però amb la pandèmia provocada pel Coronavirus no va ser possible posar-se en contacte abans. Quant als possibles resultats, ja se sap que l’avinguda es reduirà a dos carrils en cada costat, un carril bus i un carril bici.

Quant a què ocorrerà amb el túnel fins i tot no s’ha decidit, però, una de les possibilitats que s’estan remenant és la de construir un depòsit de tempestes. “A dalt, en la zona central, es podria construir un parc vegetal. El que sí que volem és no emplenar-ho, sinó utilitzar-ho”, ha finalitzat la vicealcaldessa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =

CCCC
torrent