25n
25N
25N

Sánchez, i ara què?

La Generalitat Valenciana té el repte de mantenir les exigències valencianes davant un Govern socialista

Els socialistes valencians celebren en Blanqueries el triomf de Sánchez

Sánchez, i ara què?
04/06/2018 -

La caiguda en tan sols una setmana del ja expresident del Govern, Mariano Rajoy, transforma per complet les relacions institucionals bilaterals que s’han mantingut fins al moment entre l’Administració central i la Generalitat Valenciana, així com amb altres institucions com a ajuntaments i diputacions. Grans reivindicacions com el de l’infrafinançament, que es va manifestar en els carrers de València el passat 18 de novembre, segueixen sobre la taula davant del nou Govern presidit per Pedro Sánchez, almenys en primera instància.

El mateix divendres que es votava la moció de censura va intervenir el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui va dir que el Consell estudiarà la seua “nova” actitud -li va trair el subconscient i va rectificar al moment- “que és la mateixa de sempre” i passa per la reivindicació d’un millor finançament, entre altres coses. “Volem que el moment valencià es plasme també en aquesta nova etapa”, va recalcar.

“Tindran a Compromís lluitant”, va dir Fran Ferri, de Compromís, sobre la possibilitat que el nou Executiu no impulse la reforma del sistema de finançament. Però no solament això, sinó que, davant la impossibilitat manifesta de tocar els Pressupostos Generals de l’Estat, va demanar que s’execute tot el pressupost i que es facen algunes xicotetes modificacions per a destinar més diners a la Comunitat.

No obstant, a tenor del que va ocórrer en les negociacions prèvies al triomf de la moció de censura, Compromís no va condicionar el seu suport a canvi d’alguna garantia o promesa per part dels socialistes. Preguntat per açò, Ferri va apuntar que el primordial era “desallotjar a un Govern corrupte” i que “quan es tracta d’higiene democràtica, no es poden posar condicions”. En Podemos, creuen possible que l’actitud de la força liderada en el Congrés per Joan Baldoví, podria haver extret algun compromís, com sí ho va fer el PNB condicionant el seu vot a favor a la promesa de no modificar els Pressupostos del PP aprovats fa poques setmanes.

Aquesta actitud passiva ja ha sigut criticada per forces regionalistes com Demòcrates Valencians o Som Valencians. Sandre Llopis, portaveu dels primers, va lamentar que Compromís “no haja assumit un paper similar al PNB” i es va preguntar “per què volen un xec en blanc i no es poden negociar canvis de millores i més inversions pel seu vot”. Per això, va instar a aconseguir que els vots valencians “siguen claus” per a evitar “tornar a ser invisibles”. “No entenem quin és la postura de Compromís de regalar d’aquesta forma tan desinteressada els seus vots a Sánchez quan el que hauria de demanar són compromisos per escrit”, va manifestar Jaume Hurtado, secretari general de Som Valencians, a aquest diari.

“Era una censura a la corrupció, a la indecència”, va dir Mónica Oltra en la roda de premsa el divendres, seguint el discurs del seu company Ferri: “No es tractava tant d’un canvi de Govern com de desinstal·lar la corrupció”. Per a Oltra, la dicotomia era “democràcia o corrupció”, per la qual cosa altres consideracions no eren tan importants. “Demà hi haurà altres consideracions: condicionants i exigències dels diferents territoris i governs autonòmics“, va postil·lar la portaveu de la Generalitat Valenciana. Discurs que, malgrat el sí desinteressat a la moció de censura, mostra la intenció de continuar amb les reivindicacions del “problema valencià”.

Amb tot, el que sí que sembla que hi haurà és una millor sintonia entre Govern central i Consell. Tots els membres que formen el Botànic preveuen unes relacions institucionals més lleials i fluïdes que les viscudes fins ara. Està per veure si la Generalitat Valenciana manté el to de les seues reivindicacions davant un Executiu espanyol ostentat per un dels partits que governa la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × quatre =

CCCC
torrent