caixa popular

Salvador: "El dret a l'habitatge seguirà sent l'estel polar que ens guia aquesta legislatura"

Avança la revisió de la normativa de disseny de l’habitatge per a garantir la “equitat habitacional”

Salvador: "El dret a l'habitatge seguirà sent l'estel polar que ens guia aquesta legislatura"
29/10/2018 -

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat que dins del departament el dret a l’habitatge té “una especial rellevància” com a “dret humà” i ha assegurat: “Seguirà sent l’estel polar que ens guia aquesta legislatura”.

Així ho ha assegurat Salvador durant la seua conferència en el Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, en la qual ha repassat les polítiques engegades pel seu departament des de 2015, basades en “un canvi de paradigma en la manera d’abordar la relació amb el territori, la manera de concebre la mobilitat” i l’aposta per l’habitatge públic.

Ha recordat, en matèria d’habitatge, la llei de funció social i l’impuls al parc públic, ressaltant que han treballat “des de la planificació” amb el pla de dignificació d’aqueix parc públic i el pla plurianual de rehabilitació i ampliació d’aquest. En el que va de legislatura, ha subratllat Salvador, s’han rehabilitat més de 1.000 habitatges, s’han recuperat habitatges públics que estaven ocupades irregularment i s’ha llançat un concurs per a la compra d’habitatges privats.

“Amb orgull, podem dir que per primera vegada la Comunitat Valenciana té un horitzó de planificació en habitatge per a la pròxima dècada i una estructura organitzativa que puga sostenir-la amb garanties tècniques”, ha indicat la consellera, que ha indicat que aqueixa planificació queda patent en el Llibre Blanco de l’Habitatge a la Comunitat Valenciana, que “mai s’havia fet”.

Els principis d’actuació són “desmercantilitzar, socialitzar i ressituar l’habitatge” i s’aborda en aqueix llibre el disseny dels propis habitatges, que sovint “no estan d’acord amb les nostres necessitats” i la concepció de la vida.

EQUITAT HABITACIONAL

“Que en les nostres cases, per exemple, no puga donar-se l’envelliment actiu o la conciliació familiar d’una manera natural porta a haver de traslladar els nostres avis a una residència o a desaprofitar els xicotets moments que podem compartir amb la nostra família. Preguntar-nos per l’habitatge que volem és preguntar-nos per la societat que volem ser”, ha exposat Salvador.

En el Llibre Blanco, ha indicat, es proposa l'”equitat habitacional”, un concepte que defensa la “flexibilitat” en l’habitatge i la seua diversitat en una societat cada vegada més “plural”. En una aposta per la innovació, ha avançat que es revisarà la normativa en matèria de disseny de l’habitatge perquè es necessita “un nou marc legislatiu per a garantir l’equitat habitacional”.

També, ha ressaltat, es presentarà “en breu” l’Observatori de l’Habitatge i la Segregació Urbana, i llançaran l’índex de preu de referència del lloguer que permetrà “fer aquest mercat econòmicament sostenible i no repetir errors del passat”.

MOBILITAT INTEGRAL AMB DIFERENTS CENTRES DE GRAVETAT

Quant a les infraestructures, ha defensat la necessitat d’avançar en la mobilitat integral no des de la improvisació o la “voluntat unilateral d’un càrrec públic”, sinó des d’una anàlisi precisa, un diagnostique “correcte” i “escoltar a les parts interessades” plasmant tot açò en un full de ruta “coherent des del punt de vista territorial, realista des de la perspectiva temporal i econòmica, i sostenible en el seu vessant ambiental”.

S’ha referit al programa Uneix, que cerca “el final de la lògica tan arrelada d’un centre geogràfic fort i una perifèria arraconada”. “Necessitem articular un territori, un país amb diversitat de centres de gravetat econòmics i socials”, ha indicat.

Ha posat en valor que aquesta legislatura s’ha invertit en seguretat i millora d’infraestructures, amb més de 1.000 milions d’euros en més de 1.000 actuacions i també ha ressaltat el treball en els plans de mobilitat metropolitana sostenible de Castelló, València i Alacant-Elx o el nou mapa concessional de serveis públics de transport per carretera.

El pla, ha agregat, incorpora propostes quant a les xarxes d’infraestructures de l’Estat i ha subratllat que mantenen reivindicacions com el Corredor Mediterrani al costat d’un AVE que connecte Castelló, València i Alacant en una hora i mitja, l’execució del Pla de Rodalies 2018-2025 amb el Tren de la Costa, el Corredor Cantàbric-Mediterrani i la integració de l’AP-7 gratuïta i lliure en la xarxa de vies d’alta capacitat de l’Estat en 2020.

RESPONSABILITAT EN LA CONSERVACIÓ DEL TERRITORI

Respecte al territori, la consellera ha subratllat que es tracta d’un actiu “de primer ordre” que exigeix responsabilitat per part de tots en la seua conservació: “La sostenibilitat és una qüestió d’estima. És una causa transversal i definitivament suprema”.

Ha repassat plans d’acció com el Patricova o el Pativel, i també en ser preguntada per la LOTUP ha mostrat la seua confiança en què puga aprovar-se aquesta legislatura, que espera es complete, no apostant per un avançament electoral quan un govern té “salut, ganes, il·lusió i aprova els seus comptes”.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 4 =