Roba lleugera i puntualitat, entre les indicacions per a acudir a la vacunació massiva

Guardar

vacuna
vacuna

Els punts de vacunació massiva de la Comunitat Valenciana es preparen per a rebre a partir d'aquest dilluns, 19 d'abril, a les persones citades, a fi d'accelerar la immunització i la batalla contra la pandèmia. Els pacients acudiran a tres tipus d'instal·lacions i hauran de seguir algunes instruccions per a facilitar el procés, com la puntualitat o portar roba lleugera que deixe fàcilment l'espatlla al descobert.

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la Institució Firal Alacantina (IFA), la Ciutat de la Llum i el Palau de Congressos de Castelló són els grans punts de vacunació massiva habilitats. A ells se sumen altres 18 instal·lacions específiques i 48 punts de proximitat.

Els responsables dels grans centres de vacunació han avançat aquest dissabte com serà el procediment per a les persones que acudisquen. Des de la Ciutat dels Arts, el gerent del Departament de Salut València-Doctor Peset, Francisco Dolz, ha ressaltat que el dilluns comença "una oportunitat important".

Per a aprofitar-la tan bé com siga possible, s'inocularan dosi des de les 08.30 fins a les 20.30 hores "ininterrompudament", ha detallat. Ací, "les edats que es vacunaran són de 60 a 61 anys" i s'administrarà el sèrum d'AstraZeneca.

Se citarà a través d'un SMS amb el lloc, l'hora i el lloc on la persona serà vacunada. En aquest missatge, s'enviarà un enllaç per a consultar les instruccions i recomanacions, ha explicat.

El gerent del departament aconsella portar "roba adequada al temps però lleugera", que "descobrisca fàcilment l'espatlla". Ha detallat que preferentment s'injectarà la dosi en l'espatlla contrària a la mà que la persona sol utilitzar més sovint, és a dir, la dreta en esquerranes o l'esquerra en destres. "No hi haurà cap problema, però per si hi haguera algun tipus d'inflamacions o reacció", ha indicat.

Així mateix, demana a la població que siga puntual però evite acudir abans de la seua hora, "per allò d'evitar cues". "Si vostés vénen en el seu temps, evitarem que esperen i fluirà tot amb major garantia per a tots".

PROCÉS "RÀPID": RECEPCIÓ, INOCULACIÓ I ESPERA

"Estem en un lloc estupend quant a espai i decorat per a fer una vacunació massiva", ha destacat Francisco Dolz. "Es rebrà a tots de manera immediata, se'ls assessorarà i només aquell que tinga indicació de vacunació passarà a vacunar-se", ha indicat, abans d'assegurar que serà "un procés ràpid".

Segons ha detallat, les persones citades es trobaran amb un primer punt on es comprovarà que té una cita. Després, se'ls realitzarà una enquesta per a assegurar-se que poden inocular-se. Seguidament accediran a la zona de vacunació, on hi haurà 20 infermeres vacunat alhora. Una vegada administrada la dosi, es conduirà a les persones vacunades a un punt d'espera, on hauran d'esperar entre 30 minuts (AstraZeneca) i 15 minuts, fins a assegurar-se que es troben bé.

En la mateixa línia, des de la Institució Firal Alacantina (IFA) d'Elx, el director d'Atenció Primària del Departament Elx-Hospital General, Carlos de Gregorio, ha detallat també el procés previst en aquest punt.

Els pacients entraran primer a una zona de recepció on es comprovarà que estan citats. Després, aniran a uns punts de registre de vacunació, seguidament a la zona de vacunació i després a la d'espera, on esperaran entre 15 i 30 minuts.

"A part d'aquestes zones, tenim una zona d'Infermeria on hi ha huit boxs que podran atendre aquelles situacions que es puguen produir durant el període de vacunació", ha precisat.

Pel seu costat, a la Ciutat de la Llum, la directora mèdica d'Atenció Primària, Inés Montiel, ha explicat que en aquest gran centre estan citades persones d'entre 80 i 70 anys i d'entre 65 i 60 anys.

"Què necessitem per part de la població? Fonamentalment dues coses", ha explicat: que els pacients respecten l'horari de citació que han rebut en el seu SMS i que acudisquen amb la targeta SIP i amb el seu DNI "per a realitzar la identificació de la persona d'una forma absolutament fiable".

De manera similar als punts anteriors, una vegada la persona accedisca al recinte de vacunació, primer anirà a un lloc en el qual els zeladors li rebran, es farà la higiene de mans i se li conduirà a una zona de fila única on es farà el seu registre, es comprovarà que estan citats i es donarà accés a 20 llocs de vacunació es demana que porten la seua documentació a mà. A partir d'ací, es faran dues files per a accedir als llocs de l'1 al 10 i de l'11 al 20.

El personal d'infermeria informarà els pacients dels possibles efectes secundaris i com solucionar-los. Després, una vegada administrada la dosi, el pacient es dirigirà a una zona de descans. Entre 15 i 30 minuts després, podran marxar.

UN TRÍPTIC JUSTIFICANT

Així mateix, les persones vacunades rebran un tríptic que serveix com a carnet de vacunació perquè el vacunat tinga informació" sobre la dosi inoculada i justificant per a l'empresa. En paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig, "no és un passaport", "no té validesa de certificat europeu que permetrà mobilitat", i a més les persones vacunades hauran de "mantenir la màxima prudència".

Així, en aquest tríptic figura la data i hora de vacunació, la vacuna administrada, el termini en el qual se li tornarà a contactar amb la persona per a administrar una segona dosi i mesures de prevenció, ja que es recorda als pacients que malgrat haver rebut el sèrum no han de deixar de prendre mesures per a protegir les persones que li envolten.

"Li recordem que les vacunes són segures. S'han sotmés als controls habituals de les Agències Reguladores de Medicaments", resa el document.

Arxivat a:

Destacats