25n
25N
25N

Ribó i Gómez destaquen l'horta protegida en l'ampliació de la V-21

Jorge Gil - Europa Press

Ribó i Gómez destaquen l'horta protegida en l'ampliació de la V-21
31/07/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), i la vicealcaldessa i portaveu socialista, Sandra Gómez, han coincidit en el primer ple ordinari de la legislatura en què el projecte d’ampliació de la V-21 a tres carrils finalment haja reduït la seua afecció a l’horta “en un 30%”, després que el Ministeri de Foment iniciara les expropiacions a principis de juliol.

Tots dos han destacat l’avanç dels treballs, amb “les excavadores ja en l’autovia”, en els seus torns de rèplica a la iniciativa presentada pel PP perquè l’Ajuntament de València mostrara el seu suport a l’ampliació i es dirigira a Foment perquè evitar demores. Aquesta proposta no ha tirat avant amb el rebuig dels dos partits de l’executiu local.

Durant el debat de les mocions, que ha arrancat amb hora i mitja de retard per la celebració de dues noces, Ribó ha subratllat que ha comprovat que el projecte segueix perquè tots els dies passa per la V-21 i “ara ja estan alquitranant”. Per això, creu que un possible augment de les retencions es pot deure a les obres i que “votar per a donar suport alguna cosa que està en marxa no té massa sentit”.

El primer edil ha justificat la necessitat de l’ampliació davant la densitat de trànsit a l’entrada i l’eixida de València, on “s’ha format un coll de botella perquè no té molt sentit el que es va fer en el seu moment”. “Cal resoldre la burrada de l’embut que va fer qui va dissenyar el projecte”, ha defensat.

Això sí, ha insistit en la importància que l’actuació reduïsca “al màxim” la seua afecció en l’horta de València, per al que aposta perquè és protegida “de manera semblant a un espai natural, a un pont o un túnel”.

Respecte a l’evolució del projecte en els últims anys, Ribó ha recordat que inicialment contemplava l’expropiació de huit hectàrees, després del que l’Ajuntament va presentar suggeriments per a reduir fins a un 53% l’afecció a l’horta protegida, un percentatge que després de les negociacions amb el Ministeri de Foment va quedar en un 30%. Ara “ja s’han signat les expropiacions que falten”, ha asseverat.

En la mateixa línia, Gómez ha fet notar que “n’hi ha prou amb circular per la V-21 per a veure que les obres s’estan realitzant”, amb el que ha enlletgit al PP que parle de tràmits administratius quan “ja tenim les excavadores i gràcies al treball de l’equip de govern hem salvat un 30% del terreny a expropiar”.

CUES DE HUIT KM

Per part de l’oposició, el ‘popular’ Carlos Mundina ha justificat la seua petició davant els “embotellaments permanents de fins a huit quilòmetres des de fa tres mesos” i a la necessitat de millorar la seguretat viària i la fluïdesa del trànsit. Ha destacat els “beneficis clars” de l’ampliació, perquè “abans del by-pass hi havia 43.000 vehicles diaris i ara pics de 70.000” en l’ampliació d’una corba “dissenyada amb els paràmetres dels anys 60”.

“Aquest projecte el va començar José Blanco, del PSOE –exministre de Foment–, mira si ha passat temps”, ha recalcat, per a criticar que l’Ajuntament aprovara en 2017 una moció que instava a paralitzar la licitació i que la situació “canvie en 2018 quan ja no està Mariano Rajoy en el Govern”.

De Ciutadans, el seu portaveu, Fernando Giner, ha assegurat que culminarà “sense cap dubte” mentre ha carregat contra el PSPV per ser “el soci mut” de Compromís en el seu posicionament sobre l’ampliació de la V-21. També ha recriminat a Ribó que “s’inventara un pla alternatiu a l’horta durant el procés participatiu” i que “amb el gens sospitós (José Luis) Ábalos –ministre de Foment i socialista valencià– acabe l’exposició pública i comencen les expropiacions” el passat 3 de juliol, “sobre un projecte inicial de 2009”.

TRES ASSESSORS PER A CADA GRUP

D’altra banda, el ple de juliol ha aprovat la segona modificació de plantilla de 2019 i el règim jurídic i retributiu dels alts càrrecs de l’Ajuntament, amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra de la resta de partits. Tenen assignats tres assessors tant Compromís, amb deu regidors, com el PP (8), PSOE (7) i Cs (6).

Els canvis s’han dut a terme sobre la base de la llei reguladora del personal eventual “per a tots els treballadors de l’Ajuntament, també per a l’oposició”, com ha recalcat la regidora de Contractació, Luisa Notario, mentre “el PP es reservava anteriorment un 80% dels assessors”.

Els partits de l’oposició rebutgen la modificació: el PP veu “desproporcional el coeficient d’1.4 assessors per a l’oposició i 1.7 per a govern del Rialto”, Cs creu que la despesa és “innecessària” i es podria destinar a contractar més personal en la Policia Local o altres serveis i Vox considera “superba” la postura de Compromís i el PSPV: “Qui part i reparteix es porta la millor part”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + 20 =

ccccinema
CCCC
activem alfafar