Ribó: "La UE podria finançar l'accés nord ferroviari al port"

Guardar

zal_puerto_valencia
zal_puerto_valencia

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat aquest matí la construcció d'un accés nord al port de caràcter ferroviari i de tres estacions intermodals (Port, Fonteta de Sant Lluís i Sagunt) i ha explicat, per primera vegada i com a novetat, que aquesta opció pot finançar-se a través de fons de la Unió Europea, mentre que «la solució d'acord amb camions només podrà ser finançada pels valencians i les valencianes». Així mateix, respecte al cobrament de l'Impost de Béns Immobles a entitats religioses, ha manifestat que «l'Estat ha de fer determinats passos com modificar la Llei de Mecenatge i no dur a terme competència deslleial».

Durant la visita a les noves instal·lacions de La Marina junt amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha explicat que «la solució ferroviària per als problemes de mobilitat del port sí que podrà ser finançada per la Unió Europea». Així mateix, ha confirmat que «una solució per carretera haurà de ser finançada pel conjunt de valencians i valencianes».

«Apostem pel tren perquè pensem que València és un node fonamental del Corredor Mediterrani. D'aquesta manera, aconseguirem que el corredor també avance, perquè si aquest tema pot ajudar-nos a acabar l'estació intermodal per a construir els túnels d'eixida i deixar el túnel de Serradora per al port fonamentalment, podem guanyar tots: el port i els valencians i valencianes», ha argumentat Ribó.

L'alcalde va realitzar una proposta que suposa la construcció d'un accés nord al port de caràcter ferroviari i d'una estació intermodal a Sagunt «que evite la duplicació del nombre de camions que circulen per l'entorn del port». Segons Ribó, aquesta «senzilla iniciativa suposaria un clar i definitiu impuls al Corredor Mediterrani, al soterrament de vies i al Parc Central, que durant tant temps hem reclamat les valencianes i els valencians».

HAMBURG O ROTTERDAM COM A EXEMPLES

Així mateix, ha recordat que a Europa ja existeixen diferents experiències «molt positives», com les d'Hamburg, Rotterdam, Anvers o Barcelona, per a utilitzar el tren «amb l'objectiu d'evitar la contaminació, ja que considerem que és el vehicle del futur». «Sabem que l'accés nord suposa un augment de la producció del Port i ens sembla positiu, però també sabem que alhora comporta problemes mediambientals, i això és el que hem d'analitzar i hem d'evitar», ha afegit. Sobre aquest tema, Ribó ha manifestat que «en una ciutat com València hem de pensar que la gent respira i hi ha unes limitacions de contaminació de l'aire que estan a Europa, que les hem vistes fa uns dies a Barcelona i Madrid amb les denúncies de la Unió Europea».

Durant el passat dimarts, l'alcalde de València va valorar «molt positivament» la reunió proposada pel conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España. «Creiem que és important la reunió plantejada per la Generalitat i es pot aprofitar per a buscar solucions en positiu. Podem parlar d'utilitzar el túnel de Serradora per a augmentar la capacitat productiva del Port i, al mateix temps, minimitzar l'impacte mediambiental de l'ampliació», ha argumentat.

LLEI DE MECENATGE

A les preguntes dels periodistes, l'alcalde de València, Joan Ribó ha assegurat que «l'Estat ha de conscienciar-se i fer determinats passos», respecte al cobrament de l'Impost de Béns Immobles (IBI) a entitats religioses que duen a terme activitats lucratives i suposen «una competència deslleial amb altres empreses».

«L'Estat ha de modificar la Llei de Mecenatge, que en aquests moments permet que siga molt difícil cobrar a entitats religioses i, a més, ha de plantejar-se seriosament un element que la Unió Europea té molt en compte, que és no dur a terme competència deslleial», ha explicat l'alcalde. «Qui té una universitat o un hospital privat que no paga imposats davant una universitat i un hospital privat que sí que el fa, està realitzant competència deslleial», ha afegit.

Arxivat a:

Destacats