Ribó assistirà a la inauguració de les escultures de Ponzanelli a Patraix

Ribó assistirà a la inauguració de les escultures de Ponzanelli a Patraix
08/10/2018 -

L’Ajuntament de València ha instal·lat al jardí de Tres Forques, del barri de Patraix, les rèpliques de quatre escultures de gran valor artístic de l’escultor Ponzanelli. L’acte d’inauguració serà aquesta nit, amb la presència de l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha destacat «la importància de recuperar el patrimoni de tots els valencians i valencianes i de permetre que als barris es puga gaudir del valor d’escultures com les que s’han replicat i instal·lat a Patraix».

A l’acte també assistirà la regidora de Patrimoni Històric i Recursos Culturals, Glòria Tello, qui ha valorat les actuacions impulsades i desenvolupades per la seua Regidoria arran del darrer acte vandàlic patit per aquestes escultures. «Per un costat, dins del Pla de Restauració del Patrimoni, hem restaurat les quatre figures originals, que s’ubicaran al Museu de la Ciutat; per un altre, hem encarregat la construcció d’unes rèpliques de les figures principals de Diana, Venus, Plutó i Apol·lo, que des de hui podem gaudir en aquest jardí de Patraix». El pressupost per a aquesta intervenció ha sigut de 32.000 euros.

El trasllat a Patraix d’aquestes peces escultòriques és una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del barri, per considerar-ho un símbol del patrimoni antic del seu districte. Durant els últims anys les associacions de veïns i veïnes de Patraix han reclamat contínuament el retorn de les estàtues disperses de Ponzanelli al seu barri.

Després de patir un acte vandàlic en 2012 quan estaven instal·lades als Jardins de Vivers (Venus, Plutó i Apol·lo estaven decapitades i a Diana li faltava el braç dret), l’Associació de Veïns i Veïnes de Patraix va reclamar de nou el trasllat d’aquestes peces al seu barri, o almenys una rèplica, sol·licitud que l’Ajuntament de València ha atés amb ocasió del 40 aniversari del moviment veïnal.

La història d’aquestes escultures es remunta a l’encàrrec que el canonge Antonio Pontons, propietari d’una Alqueria a Patraix, va realitzar a l’escultor Giacomo Antonio Ponzanelli (escultor italià del segle XVII, deixeble de l’Escola de Bernini), a qui li va encarregar diverses escultures per a col·locar-les en l’hort d’aquesta alqueria. En morir sense descendència, tot aquest patrimoni artístic va acabar sent propietat de l’Ajuntament de València, que va instal·lar les escultures per tota la ciutat (Les quatre estacions, a Vivers; el Tritó, a la Glorieta; el Neptú, al Parterre, i Sant Prens de Villanueva i Sant Lluís Beltrán, al pont de la Trinitat).

El lloc de l’emplaçament original d’aquestes escultures, l’hort de Pontons, va aconseguir gran esplendor en la seua època i encara que ja no existeix, és tot un orgull per al districte de Patraix per ser el lloc de l’emplaçament original de l’obra d’aquest artista, per la qual cosa consideren aquestes escultures com a part essencial de la seua història i la seua tradició. «Estem profundament satisfets per haver contribuït a fer realitat aquesta antiga reivindicació del barri de Patraix amb el retorn de les escultures de Ponzanelli, un deute històric perquè el patrimoni cultural del barri tornara al lloc del qual mai havia d’haver eixit», ha afirmat per finalitzar Tello.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =

sagunt a escena 2019
Festes Torrent 2019