25n
25N
25N

Troben part de la necròpoli islàmica amb restes de 13 cossos en les obres d'un edifici del centre de València

Troben part de la necròpoli islàmica amb restes de 13 cossos en les obres d'un edifici del centre de València
07/01/2019 -

Les obres de reconstrucció d’un edifici del barri del Carme de València que es destinarà a vivendes de lloguer social han tret a la llum part de l’antiga necròpoli islàmica que se situava fora de les muralles que delimitaven la ciutat entre els segles XI i XIII.

Les restes, trobades en la cèntrica plaça de l’Arbre, corresponen al cementeri Bab-al-Hanax i han permès recuperar 13 esquelets d’enterraments islàmics que ja s’han retirat del lloc per a iniciar un estudi antropològic que permeta determinar a què es dedicaven, quines malalties patien, les causes de la seua mort, i el seu sexe o la seua alçada, entre altres característiques.

Així ho ha revelat aquest dilluns l’arqueòleg Aquilino Gallego, encarregat de les excavacions, durant una visita al lloc al costat de la consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, i la directora general de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), Laura Soto.

L’arqueòleg ha explicat la necròpoli islàmica s’ha vist alterada a causa de les construccions que s’han anat superposant en èpoques posteriors. En el segle XIV, ja en l’època cristiana, sobre aquesta zona se situava el barri de Roters, un barri gremial d’artesans, i ja del segle XX, s’han trobat restes d’un gran forn.

La troballa s’ha produït en l’edifici de la Plaça de l’Arbre 2, on el desembre passat la Conselleria licitava les obres per a finalitzar les huit vivendes protegides per un import de 957.043 euros. A l’agost de 2010, l’Institut Valencià de la Vivenda (IVVSA), hui EVha, començava les obres de rehabilitació.

En tractar-se d’un immoble protegit amb greus deficiències constructives, el projecte preveia el buidatge interior de l’edifici, la consolidació de façanes i la construcció de huit pisos. Després de la demolició de l’interior i l’estabilització de les façanes, al setembre de 2011 l’anterior Consell va paralitzar l’actuació i ara que l’actual govern valencià ha reprès les obres.

Per a reiniciar les obres, s’ha hagut de realitzar l’excavació arqueològica amb un cost d’uns 35.000 euros. Ara, després de la licitació, es durà a terme la resta de l’obra a executar, la construcció de l’edifici, que dóna resposta a una reivindicació veïnal de Ciutat Vella.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − un =

CCCC
torrent