caixa popular

Un projecte europeu Erasmus+ uneix a 40 joves que exigeixen al govern espanyol responsabilitats davant el Poble Sahrauí

Un projecte europeu Erasmus+ uneix a 40 joves que exigeixen al govern espanyol responsabilitats davant el Poble Sahrauí
29/11/2017 -

El cap de setmana passat del 24 al 26 de desembre va tenir lloc a Madrid la II trobada jove CEAS emmarcat dins del programa de projectes europeus Erasmus+. Per segon any, la Coordinadora Estatal d’Associacions Solidàries amb el Sàhara, (CEAS), va organitzar dos dies de jornades on va haver-hi representació juvenil provinent de tots els punts del país. 40 joves tant espanyols com a refugiats sahrauís residents a Espanya, van anar els protagonistes d’una trobada titulada “Joventut pel Sàhara, cap a una política basada en drets”.

El programa, dins de les activitats del dissabte 25, va comptar amb ponències de reconegudes personalitats dins de la lluita pel Poble Sahrauí destacant a María Luisa Gran, (professora en la Universitat de Jaén), el debat de la qual es va centrar en la cooperació espanyola amb la població refugiada sahrauí, Cristina Martínez, (presidenta de Western Sahara Resource Watch), provant la il·legal explotació del Marroc de productes explotats en territoris del Sahara occidental, o d’Eduardo Melero, (professor de la Universitat Autònoma de Madrid), il·lustrant la falta de transparència dels fons que el govern espanyol destina a la venda d’armament. El diumenge van tancar les ponències Abida Mohamed Bouzeid, activista dels drets del poble sahrauí i Ahmed Ettanji, activista en el territori del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc i membre de l’Equipe Mitjana. Ettanji, que concloïa les jornades parlant de la inhumana repressió que els sahrauís viuen en aquestes zones, constants pallisses, desaparicions forçades, condemnes mai provades en judicis il·legals de fins a cadenes perpètues i censura absoluta a l’Equipe Mitjana, periodistes sahrauís que es juguen la vida en el seu intent de difondre aquestes atrocitats amb les quals el govern marroquí actua sabent Espanya.

Després de tres dies més que intensos, aquests 40 joves es reuniran en una segona jornada datada previstament al maig amb representació política espanyola a la qual pretenen comprometre amb la causa sahraui. Després de més de 42 anys, i al crit del Marroc culpable, ESPANYA RESPONSABLE, aquests joves no volen deixar d’exigir responsabilitats de la qual va anar l’última colònia espanyola i la població de la qual està dividida entre la zona
ocupada pel Marroc patint constants tortures i morts i els campaments de refugiats on es xifren en 200.000 persones les que intenten sobreviure amb escassa ajuda humanitària enmig del desert algerià. No deixen de recordar que després de la muralla Xina, el mur construït pel Marroc de quasi 3.000 km és el segon més llarg del món. Salem Ahmed, jove d’origen sahrauí integrant d’aquest projecte europeu, recordava en un debat com fa dos anys va explotar una de les més de 7 milions de mines antipersones situades en aquest mur va explotar sota el cotxe en el qual circulava amb altres 7 companys, causant la mort d’un i deixant en com a dos, un d’ells ell mateix qui actualment manca de mobilitat en un braç i pateix forts dolors. Amb energia inesgotable, aquests joves reclamen difusió en premsa i exigeixen compromís polític a un estat que calla, oculta i permet tortures a milers de persones que tan solament fa 42 anys tenien els mateixos drets que qualsevol altre espanyol nascut en la península.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + 4 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats