25n
25N
25N

Oltra: 'El Mediterrani s'està convertint en una fossa comuna de la vergonya'

Des del vaixell Aquarius alerten: ‘Hi ha aigua i aliments per a tots, però solament per a hui’

Karpov /SOS Mediterranée (@SOSMedFrance)

Oltra: 'El Mediterrani s'està convertint en una fossa comuna de la vergonya'
12/06/2018 -

València es prepara per a acollir a les 629 persones rescatades del vaixell de salvament Aquarius. Una decisió que l’actual President del Govern, Pedro Sánchez, ha consultat amb el President de la Generalitat, Ximo Puig, abans d’oferir el Port de València com a destinació per als immigrants i refugiats rescatats per ‘Médicos Sin Fronteras’ i ‘SOS Mediterranée’, que porta dies a la deriva, després que Itàlia denegara l’accés al seu port. En aquest sentit, el Ministre d’Interior italià, Matteo Salvini, declarava, diumenge passat, que ‘Itàlia comença a dir No al tràfic d’éssers humans i a la immigració il·legal’.

Així, mentre Sánchez assumeix eixa responsabilitat ‘per raons humanitàries’, ja que, tal com ha expressat, ‘és la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir un port segur a aquestes persones, complint amb les obligacions del Dret Internacional’, el líder de la ‘Liga’, el partit d’ultradreta en el Govern italià en coalició amb el ‘Movimiento 5 Estrellas’, llançava, a través del seu compte de Twitter, un missatge de celebració per aconseguir que el vaixell no arribe a Itàlia: ‘Els 629 immigrants a bord de la nau Aquarius va direcció a Espanya. Primer objectiu aconseguit!’.

Una falta de solidaritat que, afortunadament, no es repeteix en la nostra ciutat. D’aquesta manera, l’Alcalde de València, Joan Ribó, ha explicat que ‘València està disposada per a acollir a les persones desemparades a bord del vaixell Aquarius, que es troba en el Mediterrani a l’espera d’instruccions. No volem que hi haja una altra tragèdia en el Mediterrani. No volem un altre Aylán‘, en referència al xiquet refugiat aparegut mort fa uns mesos en les platges de Turquia. Així mateix ha afegit que ‘he parlat amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, per a preparar un dispositiu d’acolliment el més ràpid possible. Aquestes persones fugen de la fam, de la guerra i la misèria’.

Tant Itàlia, com Malta han rebutjat facilitar l’accés del vaixell Aquarius als seus ports, malgrat la petició formal de l’ONU

Aquestes declaracions s’han produït després que s’haja anunciat que tant Itàlia, com Malta han rebutjat facilitar l’accés del vaixell Aquarius als seus ports, malgrat la petició formal de l’ONU. Aquest vaixell, que transporta a persones migrants rescatades en diferents operacions durant la jornada del passat dissabte en aigües de Líbia, ha passat la nit a la meitat del Mediterrani i a escasses milles de tots dos ports sense poder desembarcar.

15 persones presenten cremades químiques serioses en el cos per la mescla entre l’aigua del mar i el gasoil

De les 629 persones rescatades a bord, 123 són menors no acompanyats, onze són xiquets i set són dones embarassades. De moment, la majoria dels integrants presenten símptomes de cansament, deshidratació i marejos que el personal sanitari del vaixell pot atendre, però han advertit que la situació podria empitjorar, ja que hi ha 15 persones que presenten cremades químiques serioses en el cos per la mescla entre l’aigua del mar i el gasoil, produïdes durant la travessia.

Ja s’ha donat l’ordre que el vaixell Aquarius serà rebut a València. Seran, aproximadament, entre dos i tres dies de trajecte fins a arribar a la ciutat. No obstant això, des de ‘Médicos Sin Fronteras’ alerten que no tenen suficient menjar. ‘Hi ha aigua i aliments per a tots, però solament per a hui. No tindrem suficient per a demà’.

Principals reaccions

Davant l’anunci que València serà l’encarregada d’acollir i atendre als rescatats de l’Aquarius, el Primer Ministre de Malta, Joseph Muscat, ha assegurat que ‘Malta enviarà subministraments al vaixell‘, i ‘discutirà com evitar que això torne a passar’.

Per la seua banda, el comissionari europeu per a la Migració, Assumptes d’Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, ha agraït la decisió d’Espanya. ‘És una mostra de solidaritat posada en pràctica, tant per a eixes persones desesperades i vulnerables, com per als altres Estats de la Unió Europea’.

Finalment, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha afirmat que ‘no és possible que en ple segle XXI, hi haja 629 persones en un vaixell a la deriva pel Mediterrani. València pot ser la porta d’entrada perquè s’acabe el calvari’, i ha lamentat que aquest mar que ‘sempre ha sigut un pont entre persones i cultures, s’estiga convertint en una fossa comuna de la vergonya’.

A part del vaixell Aquarius, altres 790 immigrants, rescatats ahir, segueixen esperant instruccions, en un altre vaixell de la Guàrdia Costanera italiana, per a saber en quin port podran desembarcar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − sis =

torrent