25n
25N
25N

La remodelació de la plaça de Bruges i el Mercat començarà en dues setmanes

La vicealcaldessa Sandra Gómez ha avançat l’inici d’una de les obres de major envergadura per a la ciutat de València

La remodelació de la plaça de Bruges i el Mercat començarà en dues setmanes
14/04/2021 -

Ja hi ha data d’inici per a les obres de remodelació tant de la plaça de Bruges com de la plaça del Mercat. Tal com ha avançat la vicealcaldessa Sandra Gómez, en una entrevista a aquest diari, les obres d’una de les actuacions de major envergadura per a la ciutat de València començaran, aproximadament, en dues setmanes. Una intervenció que completarà la peatonalització blana que es va dur a terme al voltant de la Llotja i del Mercat Central, però que, a més, recuperarà els elements patrimonials de la ciutat. Així, com ha explicat Gómez, en aquests moments, s’estan duent a terme els treballs previs de canalització de subministraments.

Una important actuació que comptarà, també, amb fons europeus. Concretament, 3,2 milions d’euros, provinents d’Europa, sufragaran part de la reforma de la plaça de Bruges i de la plaça del Mercat – quasi el 40% – amb l’estalvi que suposa per a les arques municipals. En aquest sentit, la vicealcaldessa ressaltava el motiu de la concessió d’aquesta subvenció: “s’ha considerat que aquest projecte ajuda a combatre el canvi climàtic i mitiga la petjada de carboni, ja que promou la peatonalització, elimina el trànsit privat, a més en un entorn tan important i tan històric a nivell patrimonial com és aquest”.

Així, i amb l’imminent inici de les obres, es preveu que les noves places estiguen finalitzades a principis de 2022.

En què consistirà l’actuació?

Per a començar, s’ha apostat per diferents tipus de paviments en funció de l’espai en el qual ens trobem, que simularan a més els camins de l’aigua. “València és una ciutat fluvial que naix entre dos braços d’un mateix riu i per on passa la séquia mare Rovella”. D’aquesta manera, es col·locarà, al voltant de la Llotja, un paviment de pedra natural, similar al de la seua façana, i que contrast amb el dels escalons, ja que “es tracta d’un dels paviments més antics de la ciutat”.

Per al voltant de l’Església de Sant Joan, s’emprarà la mateixa pedra de la seua façana però en format més xicotet i, el més destacat, es pavimentarà amb llamborda recuperada l’entorn del Mercat. “Un empedrat que ara roman ocult sota l’asfalt i que recuperarem”.

Així mateix, s’ampliaran els espais verds amb la incorporació de més arbrat i, especialment, a la plaça del Mercat, se substituirà l’arbratge actual per palmeres datileres, tan pròpies del paisatge urbà de València.

Per zones

A la plaça de Bruges, un dels elements clau serà resoldre el final de l’avinguda de l’Oest, “adequant la seua traça a l’escala residencial del barri”. Però, a més, s’afegirà un reticle de palmeres seguint els eixos de l’estructura del mercat, així com la instal·lació d’un sistema de pèrgoles que no sols dotaran d’ombres aquest espai, sinó que serviran per a camuflar del paisatge els elements de l’actual pàrquing, com els ascensors i l’escala.

Finalment, la vicealcaldessa ha apuntat que “encara que es convertirà en zona de vianants en gran manera, es permetrà el pas tant del transport públic, com dels vehicles privats que accedisquen als pàrquings públics i privats”. La zona de càrrega i descàrrega queda ja resolta amb l’espai destinat dins del pàrquing del Mercat Central, i s’instal·laran xicotetes zones d’aparcament de bicicletes.

Respecte a la plaça del Mercat, es netejarà el paisatge urbà amb la retirada dels actuals elements de senyalització per a projectar un espai obert, unificat i per als vianants. Així mateix, cal destacar que es crearà una zona a manera de graderia, de quatre escalons, amb la qual s’aconseguirà recuperar la cota original d’accés a Les covetes i dotar-les de més valor. Això sí, en tractar-se de propietats privades, de moment no es preveu dotar-les de cap altre ús.

Finalment, en la coneguda com a Plaça Taula de Canvis, es preveu la seua conversió en zona de vianants i la ubicació d’una zona de jocs.

Finalment, Gómez ha assenyalat que es garantirà, en tot moment, l’accessibilitat als diferents espais d’aquest entorn, així com el compromís d’apostar per una il·luminació eficient per a reduir la contaminació lumínica i l’aprofitament de l’energia. En aquest sentit, les pèrgoles generaran energia elèctrica per a proveir el local públic de la Llotgeta, permetent emprar l’energia sobrant per a elements de recàrrega de dispositius mòbils en l’espai públic.

València bonificarà el 80% de l’IAE als comerços afectats per les obres

Finalment, i per a compensar els problemes que puguen ocasionar-se amb motiu de les obres, l’Ajuntament de València bonificarà el 80% de l’IAE als comerços afectats, i s’estudiarà la bonificació de les taxes de terrasses o guals, entre altres, per a minimitzar l’impacte que les obres puguen ocasionar.

En aquest sentit, Gómez ha assenyalat que “les obres se sumen a un any molt complicat a conseqüència de la pandèmia, però a llarg termini seran molt beneficioses per a l’activitat econòmica, ja que les peatonalitzacions generen un impacte molt positiu en el comerç”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =