La rehabilitació del Pont del Vidre oferirà una nova visió de la Llíria medieval

L'alcalde i el regidor de Patrimoni visiten les obres de posada en valor d'aquest element patrimonial que permetran accedir des de la torre al centre històric

Guardar

Alcalde i regidor visiten obres Pont del Vidre - copia
Alcalde i regidor visiten obres Pont del Vidre - copia

Les obres iniciades el mes de desembre passat per a la rehabilitació i la posada en valor de la torre del Pont del Vidre avancen a bon ritme, i permeten descobrir ja interessants dades de l'estructura original d'aquest edifici defensiu, com han pogut comprovar l'alcalde Manolo Civera i l'edil de Patrimoni Històric, Francesc Fombuena, en la seua recent visita al monument.

La torre del Pont del Vidre, construïda en el segle XIV, formava part del circuit emmurallat de la Llíria medieval. Aquest monument ha viscut grans transformacions al llarg de la seua història, que han deixat una gran petjada en l'edifici. Les més importants, sens dubte, són les que es van produir en el segle XX quan, una vegada perdut el caràcter defensiu de muralles i torres, es van construir habitatges i corrals en les antigues estructures medievals.

L'alcalde de Llíria, Manolo Civera, ha recordat que "l'Ajuntament, en els anys 90, al mateix temps que aprovava un Pla Especial de Protecció i Rehabilitació per a la Vila Vella (PEPRI), va adquirir els habitatges i corrals per a poder donar impuls a un projecte de recuperació i posada en valor d'aquests elements monumentals del passat medieval de la ciutat". "Un projecte que, ara, està començant a materialitzar-se", ha recalcat el primer edil.

Gràcies a la intervenció que s'està duent a terme, amb seguiment arqueològic de tots els treballs, s'ha pogut documentar la presència de materials constructius romans reutilitzats en la construcció medieval, elements que es mantindran intactes perquè puguen ser contemplats pels futurs visitants. També han aflorat les diferents tècniques constructives de la torre, així com la seua estructura original. Aquesta informació ofereix una visió interessant sobre el model de construcció i de vida dels nostres avantpassats en els últims segles de l'Edat mitjana.

"La intenció serà crear una lectura de totes les fases viscudes per la torre, curant les ferides provocades pel temps, però deixant intactes en l'estructura de la torre les cicatrius de la seua evolució, la qual cosa ens permetrà conéixer més sobre la Llíria de la baixa Edat mitjana", ha volgut destacar el regidor de Patrimoni Històric, Francesc Fombuena.

Una vegada que finalitzen aquests treballs, la torre serà visitable i accessible, a més de permetre una nova comunicació amb el centre històric de la ciutat.

Destacats