El Congrés preveu activar a final de mes la reforma de l'Estatut valencià per a incloure la 'clàusula Camps'

Ana Pastor dicta una resolució per a regular la participació de diputats valencians en les discussions parlamentàries

Europa Press

El Congrés preveu activar a final de mes la reforma de l'Estatut valencià per a incloure la 'clàusula Camps'
05/10/2018 -

El Congrés preveu activar a la fi d’aquest mes la reforma de l’Estatut d’Autonomia valencià amb la reunió de la ponència que haurà de discutir les esmenes presentades pels grups parlamentaris, un debat al qual s’incorporarà també una delegació de les Corts Valencianes, segons han informat Europa Press fonts parlamentàries.

Fa dos anys que el Ple del Congrés va tornar a donar via lliure a la tramitació d’aquesta proposició de llei per a introduir en l’Estatut una nova disposició addicional perquè les inversions de l’Estat en aquesta autonomia siguen equivalents al pes de la seua població i que es coneix com a ‘clàusula Camps’, pel president valencià que la va aprovar en 2009, el ‘popular’ Francisco Camps.
Aqueixa va ser la tercera vegada que el Congrés admetia a tràmit aquesta reforma; les dues anteriors no van servir de res perquè les Corts es van dissoldre en convocar-se eleccions generals, així que la iniciativa va haver de tornar a debatre’s i votar-se l’octubre de 2016, a l’inici de la present legislatura.

ANY I MIG PARAT

Una vegada admesa a tràmit, es van ser ampliant els terminis per a la presentació de les esmenes durant un any i mig i finalment els grups les van registrar el passat mes de març. No obstant això, des de llavors no s’ha pogut donar cap pas més perquè era necessària una resolució de la Presidència del Congrés.

I és que la reforma de l’Estatut Valencià de 2006 va establir que, per a futures modificacions, el Parlament regional hauria de nomenar una delegació que participara en els debats durant la tramitació de la reforma en el Congrés.

No obstant això, aquesta previsió no tenia encaix reglamentari en la Cambra baixa, les regles de la qual fins ara només contemplaven la participació d’una delegació de l’Assemblea proponent per a la revisió dels Estatuts d’Autonomia aprovats a l’empara de l’article 152.1 de la Constitució, com és el cas del català, el basc, l’andalús i el gallec.

NOVA RESOLUCIÓ DE PRESIDÈNCIA

La participació d’aqueixa delegació es regula mitjançant una resolució de la Presidència del Congrés de 1993 que era necessari adaptar per a donar cabuda als representants que envien les Corts Valencianes per a la reforma del seu estatut.

I no va ser fins a la setmana passada quan la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va dictar una nova resolució per a actualitzar la de 1993 a les noves circumstàncies. De fet, l’Estatut valencià no és l’únic dels de nova generació perquè la seua reforma el Congrés ha d’escoltar també als diputats del parlament regional, sinó que succeeix el mateix amb els Castella i Lleó i Aragó, segons consta en la nova resolució a la qual ha tingut accés Europa Press.

Així les coses, una vegada que ja s’ha regulat la participació de la delegació autonòmica, Les Corts procediran en els pròxims dies a nomenar als seus integrants i la previsió és que la ponència de la Comissió Constitucional que tramitarà la reforma estatutària es puga reunir a final de mes per a començar a debatre les esmenes juntament amb els diputats autonòmics.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres − dos =

sagunt a escena 2019
turismo salou