25n
25N
25N

Els museus de la ciutat fan que València esdevinga un aparador cultural de gran qualitat artística

Arran de l’enquesta realitzada per Jetcost, els resultats de la qual indicaven que València estava entre les 35 ciutats més visites del món per la seua oferta museística, fem un repàs pels museus de la ciutat

Els museus de la ciutat fan que València esdevinga un aparador cultural de gran qualitat artística
26/07/2019 -

Segons una enquesta del cercador de vols i hotels Jetcost, un 67% dels turistes trien les seues destinacions de vacances en funció dels museus que poden visitar. València es troba entre les 35 ciutats més visitades del món a causa de la seua oferta museística, al mateix temps que també figura entre les 19 ciutats europees que ocupen el rànquing, entre elles Milà, Londres, Amsterdam, Brussel·les, Copenhaguen, Estocolm, Roma, París, Berlín, Praga, Florència, Viena, Atenes o Anvers. A més, la nostra ciutat també és una de les quatre urbs més visitades d’Espanya per a visitar els seus museus.

València ofereix una gran varietat de sales expositives per a tots els públics: des de l’IVAM, un museu dedicat a les tendències artístiques de caràcter avantguardista, fins al Museu de Belles Arts, que compta amb una renovada pinacoteca d’obres datades des del segle XIV fins al XX, passant per uns altres com el MuVIM, centre expositiu i, també, cultural, o els mundialment visitats Museu de les Ciències Príncep Felip i Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí. Una àmplia i variada oferta cultural a la qual farem un breu repàs.

INSTITUT VALENCIÀ D’ART MODERN

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), després de tres dècades d’alts i baixos, està de celebració. En el seu 30é aniversari, aquest museu, l’objectiu del qual és el desenvolupament de la política cultural de la Generalitat Valenciana quan concerneix el coneixement, tutela, foment i difusió de l’art modern, va crear una programació especial per al mes de febrer passat. Ara, compta amb exposicions temporals com a ‘Equip crònica: mirant-se en l’espill de les avantguardes’, ‘Fernand Léger i la vida moderna’ o ‘Matèria, espai i temps. Julio González i les avantguardes’.

A més, a l’estiu també organitza activitats com ‘Els escalons de l’IVAM’, on tots els divendres de juliol s’han organitzat concerts de música electrònica gratuïts, o el taller d’estiu ‘Hui és el futur: jugar a ser artistes moderns’, una activitat de 5 dies de durada que convida a xiquets de 6 i 12 anys a crear art de manera lúdica.

MUSEU VALENCIÀ DE LA IL·LUSTRACIÓ

El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), pertanyent a la Diputació de València, està en la mateixa línia que l’IVAM, però est fa un pas més: utilitza la fotografia, el disseny, la publicitat, la imatge mòbil i el net-art com a claus en el Museu, i els fusiona amb la vida quotidiana i la història de les nostres pròpies idees per a reflexionar sobre això. El Museu vol estar entre els moviments fonamentals de l’art contemporani, el desenvolupament de les tècniques i de les ciències i, sobretot, el desenvolupament de les noves idees de la modernitat.

En aquests moments, el museu, que tancarà per obres en el seu sistema de climatització, compta amb dues exposicions temporals, una fotogràfica i l’altra pictòrica, i amb la seua exposició permanent, ‘L’Aventura del pensament’, un viatge a través per guies caracteritzats de monjos medievals, mestresses de casa burgeses o moderns investigadors, tot això al llarg de 2.000m2.

MUSEU DE BELLES ARTS

El Museu Sant Pío V, més conegut com a Museu de Belles Arts de València, és de titularitat estatal i és gestionat per la Generalitat. Per tindre importants peces pictòriques –el ‘Aurretrato‘ de Velázquez, ‘Una Verge amb el xiquet i donant’ de Pinturicchio, gran part de les obres de Sorolla, entre altres- és un dels primers museus de pintura d’Espanya, sobretot per les seues col·leccions de retaules gòtics, dels segles XIV i XV, que són conegudes mundialment.

FUNDACIÓ BANCAIXA

La Fundació Bancaixa, un museu de titularitat privada enclavat en la Plaça Tetuan, ofereix diverses exposicions temporals per a tots els públics. Ha albergat obres de Picasso o Miró i, en aquests moments, compta amb exposicions com ‘Jorge Ballester. Entre l’Equip Realitat i el silenci’, ‘Julio Romero de Torres’, ’30 anys de disseny industrial en la UPV’ o ‘Iconografies de Sorolla a Picasso o Valdés’, entre altres.

MUSEU DE LES CIÈNCIES PRÍNCEP FELIP

El Museu de les Ciències Príncep Felip, construït per Santiago Calatrava l’any 2000, està dedicat explícitament, com indica el seu nom, a la ciència, la tecnologia, la innovació i el medi ambient. La construcció compta amb un total de 26.000 m² en sales expositives.

Entre les seues exposicions es troben les temporals, és a dir, ‘Mart. La conquesta d’un somni’, ‘Harry Potter. The exhibition‘, ‘Talking brains‘, ‘Mediterrani’ i ‘Érase una vegada’, i les permanents, on s’emmarquen tots els tallers científics i l’exposició ‘Memòria’, entre altres.

MUSEU NACIONAL DE CERÀMICA I ARTS SUMPTUÀRIES GONZÁLEZ MARTÍ

El Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, situat en el Palau del Marqués de Dues Aigües, es va crear en el 1947, arran de la donació a l’Estat de la col·lecció de ceràmica de Manuel González Martí, inaugurant-se el 1954.

En aquest edifici, pertanyent a l’estil tardobarroc, també anomenat rococó, com és obvi, una ingent col·lecció de ceràmica valenciana i també vestits i artefactes de l’època, així com carruatges. També compta amb una col·lecció d’obres pictòriques col·leccionades pel mateix González Martí.

MUSEU FALLER

Les festes per antonomàsia de la ciutat de València havia de tindre un museu dedicat, solament, a elles. El Museu Faller, instal·lat a la ciutat des de 1971, va ser homologat en el 2016 com a Museu Oficial de la Generalitat Valenciana. A més, acull diferents col·leccions: la de ‘ninots indultats’, la de ‘ninots’ infantils, la dels quadres de les falleres majors de València, la dels cartells de les Falles i la d’insígnies falleres. Un recorregut per les Falles de la ciutat per a tot aquell que vulga saber una mica més sobre aquesta festa tan coneguda mundialment.

ALTRES MUSEUS DE LA CIUTAT

Altres museus que destaquen a València són el Museu de Prehistòria i Arqueologia, que recull totes les troballes arqueològiques de la Comunitat Valenciana, el Centre Arqueològic l’Almoina, l’Almodí, el Museu del Patriarca, que destaca per la seua col·lecció de pintures, el Museu de l’Arròs, el de Ciències Naturals, el d’Etnologia, la Casa Museu Benlliure, el Centre Cultural la Nau o el Centre del Carme, aquests dos últims, coneguts per les seues exposicions retrospectives i que advoquen per la modernitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 − sis =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
diputacion covid19
mancomunidad horta sud
informacion coronavirus