La resposta de la ciutadania i dels partits a la resolució del Tribunal Suprem sobre les hipoteques

El divendres hi haurà una mobilització enfront del Tribunal Superior de Justícia de València en la que participaran entitats ciutadanes i partits polítics

Guardar

DrZOmOEX4AA0J7t
DrZOmOEX4AA0J7t

La decisió del Tribunal Suprem d'obligar als ciutadans a pagar l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) i no als bancs ha provocat tot una sèrie de reaccions des de l'àmbit institucional fins a la ciutadania i en el cas de València, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha convocat una mobilització enfront del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSCV) el divendres 9 a les 19 hores.

Jesús González, un dels portaveus de PAH, ha criticat que esperaven que el poder judicial reconeguera que aquest pagament corresponia a les entitats bancàries "com a mínim" i que el debat girara entorn de la retroactivitat de la mesura. "Es tractava de reconéixer que era un robatori, però la decisió ha sigut una injustícia suprema", ha dit.

La denúncia contra la resolució de que els ciutadans hagen de fer-se càrrec d'aquest impost eixirà, d'aquesta manera, al carrer, amb el suport dels Yayoflautes valencians i altres entitats ciutadanes, segons la plataforma. Però a més, comptaran amb la presència de diversos representants polítics que tampoc consideren just el que es va anunciar durant la vesprada del dimarts i que es va aprovar amb 15 vots a favor i 13 en contra. Així ho han manifestat polítics i comptes oficials dels partits en les xarxes socials en conéixer la notícia.

Compromís ha sigut un dels partits que més s'ha expressat sobre aquest assumpte en les xarxes socials, que qualifiquen de "segrest de la justícia i posada al servei de la Banca". Així, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha manifestat al seu compte personal de Twitter que la resolució "no decidia sobre si paguen els clients o els bancs, sinó entre Llei o poder econòmic" i que "guanya la banca i perd la democràcia", en la mateixa línia de Joan Ribó, l'alcalde valencià.

Respecte a Podem, considera que és necessari "recuperar unes institucions dignes per a la ciutadania" i que "aquesta sentència torna a premiar als que ens duguérem al desastre en 2008 i torna a perjudicar a la ciutadania que ha carregat amb el pes de la crisi sense haver-la provocat". Per això i junt amb Esquerra Unida, ha organitzat una manifestació enfront del Tribunal Suprem el pròxim dissabte i s'ha sumat a la convocatòria de la PAH d'ahir a la Ciutat de la Justícia del Saler, a la que ha acudit la diputada de Podem Cristina Cabedo, i del divendres.

PPCV no ha llançat cap missatge a les seues xarxes, però sí que ha compartit l'opinió del líder del partit, Pablo Casado: "El nostre projecte es basa en defensar la llibertat individual, seguretat jurídica i propietat dels espanyols. Per això farem una revolució fiscal quan arribem al Govern per a reduir els impostos de la renda, societats, i suprimir els de patrimoni, donacions, successions i AJD".

Respecte al PSPV, tampoc s'ha expressat a les xarxes i va ser ahir quan Pedro Sánchez anunciava la creació d'un Real Decret-Llei perquè siguen els bancs els qui finalment es facen càrrec d'aquest impost i "garantir la seguretat jurídica de les persones en un pla d'inversió però també de vida com és la hipoteca d'una casa".

"Els espanyols no pagaran mai més aquest impost i ho farà el sector financer"

El President del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat la formulació d'un Reial decret-Llei perquè "mai més els espanyols paguen aquest impost i ho faça el sector financer". En concret, l'Executiu aprovarà avui una modificació de l'article 29 de la Llei d'Impostos de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats de 1993 perquè siguen els bancs els qui es facen càrrec de la quota variable d'aquest impost en el cas dels préstecs hipotecaris.

En aquest sentit, ha afegit que el Govern respecta la labor i independència del poder judicial, però que "lamenta" la decisió que ha pres i espera que faça "una reflexió i autocrítica davant el que ha ocorregut en les últimes setmanes".

A la qüestió de si els bancs podrien carregar aquest impost als clients mitjançant altres costos bancaris i comissions, el líder de l'Executiu ha declarat que creu que no ocorrerà, però que "és evident que s'obri un debat sobre si pot haver-hi o no clàusules abusives per la repercussió que pot tenir en aquesta decisió, per la qual cosa apel·la la responsabilitat". El que vol el Govern, ha dit, és que hi haja una seguretat jurídica i igualtat.

Així mateix, el socialista proposarà a les Corts la creació de l'Autoritat Independent de Protecció dels Clients Financers, que té com a objectiu "reforçar la protecció davant grans abusos i millorar la capacitat de respondre a possibles conflictes".

Destacats