25n
25N
25N

"Probablement haurem de reinventar-nos, però les Falles de 2021 les prepararem amb tota la il·lusió"

Parlem amb Rafa Mengo, president de la Federació de Falles d’Especial sobre la decisió de suspendre les Falles, però també sobre com afronten les de 2021

"Probablement haurem de reinventar-nos, però les Falles de 2021 les prepararem amb tota la il·lusió"
14/05/2020 -

Les Falles 2020 de València se suspenen definitivament. Ahir, després d’una reunió amb representants del món faller, l’alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, compareixia en roda de premsa per a anunciar una decisió que, d’altra banda, ja s’esperava després de l’evolució del coronavirus a la Comunitat Valenciana. No obstant això, la maquinària fallera no descansa, i ja comença a treballar en el que seran les Falles de 2021.

València Extra ha parlat amb Rafa Mengo, president de la Federació de Falles d’Especial, que ha explicat que es tracta d’una decisió “lògica”. “O les Falles se celebraven d’una manera satisfactòria o el millor era no fer-les. Tot apuntava al fet que, al juliol, tampoc s’anava a poder celebrar una setmana fallera amb tots els actes tradicionals, llavors, era inviable econòmicament, i no vol dir que deixem de costat els monuments, sinó que haguera sigut molt difícil assumir una celebració amb moltes despeses, i zero ingressos“.

D’aquesta manera, des de Secció Especial no veien molt factible la possibilitat d’haver celebrat unes falles ‘sui generis’, com en principi va proposar l’alcalde de la ciutat, amb limitacions i sense actes multitudinaris. “Les Falles han de fer-se per a gaudir-les i, tenint en compte la situació sanitària actual, si s’hagueren celebrat alguns actes s’hagueren quedat molt descafeïnats. Era inviable celebrar mascletaes, revetles o reunions falleres. Hi ha comissions que compten amb 500 fallers i falleres, Com anaven a poder gestionar-ho? La millor decisió crec que ha sigut deixar-les per a 2021”.

En aquest punt, Rafa Mengo explica que, encara que ja estan treballant en les Falles de 2021, “tampoc sabrem com seran. Dependrà de la situació sanitària. No sabem si podrà ser com abans, hem de mentalitzar-nos que la societat ha canviat i, probablement, hem de reinventar-nos“. Però el que sí que té clar és que “les prepararem amb tota la il·lusió”.

Per això, comparteix la decisió de permetre que les Falleres Majors de 2020 puguen continuar amb el seu regnat. “És cert que dependrà de cada junta, però crec que és el més lògic. A més, enguany no hi haurà preseleccions, i considere que és molt positiu deixar que les representants falleres puguen concloure el seu any perquè, encara que és cert que han viscut una part important del seu mandat, els ha quedat gaudir de la setmana gran”.

Finalment, respecte als monuments de Secció Especial, Rafa Mengo conta que, des de la federació, “barallarem perquè les comissions que van haver de cremar part dels seus monuments, per la impossibilitat de desmuntar-los, reben una subvenció proporcional a la part que han perdut perquè, en 2021, puguen estar en igualtat de condicions”.

Amb les Falles de 2020 suspeses, el món faller es prepara per a les de 2021. Unes Falles que encara es desconeix de quina manera podran celebrar-se, però que s’esperen amb més il·lusió que mai.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu − 5 =

museo prehistoria