25n
25N
25N

Què és la 'vicealcaldía' que alenteix La Nau II

Encara que la nova figura reclamada per Gómez sembla no bloquejar la resta de negociacions, ni el PSPV renuncia a ella ni Compromís l’accepta

Què és la 'vicealcaldía' que alenteix La Nau II
28/06/2019 -

Ahir, després d’uns dies d’incertesa, tant el PSPV com Compromís van assegurar eixir “satisfets” de l’última reunió negociadora. El dilluns tots dos partits aniran amb propostes de govern i organització, gràcies a superar l'”escull”, assegura Amadeu Mezquinda, que la vicealcaldia exigida pels socialistes “bloquege” tota la resta. Alguna cosa que, no obstant això, segueix sobre la taula i que la formació de l’alcalde Joan Ribó no vol contemplar.

La figura de la vicealcaldia és complicada; no està definida en el reglament del Ple de la ciutat. Sí que està recollida, en certa manera, en la Llei de Grans Ciutats de 2003.

En molts llocs d’Espanya una vicealcaldia no ha significat més que un sinònim de la primera tinent d’alcaldia. Sense anar més lluny, a València: l’investigat Alfonso Grau que va afegir el títol de “Vicealcalde” de Rita Barberà amb el beneplàcit d’aquesta. No tenia, no obstant això, efectes ressenyables.

Segons la norma de 2003, destinada a “modernitzar” les corporacions municipals, es contempla que l’alcalde puga delegar certes funcions en un regidor, d’una manera semblant a com es realitza en una Comunitat Autònoma. “Hem plantejat un model similar al del Botànic, per a treballar amb equilibri i consens“, van assenyalar ahir des del PSPV.

Per als socialistes, liderats per Sandra Gómez, la vicealcaldia és la resposta a la visibilitat que correspon a la formació pels bons resultats electorals. No detallen, no obstant això, les funcions i competències d’aqueixa nova figura en el Cap i Casal. “Qui proposa un nou càrrec a l’ajuntament és qui ha de dotar-lo de contingut i forma”, responien Mezquida.

Segons assenyalen des de Compromís, veuen en la proposta de ‘vice’ a l’ajuntament un problema, perquè “podria obrir la porta a crear o govern paral·lel”: “La vicealcaldia podria intentar acaparar l’agenda de l’alcalde, i contestes les seues decisions. És una manera de controlar i fer equips que competeixen, i això no li ho pot permetre qualsevol ciutat”, assenyalen des de la formació taronja.

Així, una vicealcaldia és una primera tinença d’alcaldia però amb competències extres que, habitualment, corresponen a l’Alcalde -ara Joan Ribó-. Atés que no està contemplat en el reglament del ple, encara que estiga en certa manera recollit en aquesta llei, caldria modificar la norma municipal per a donar-li cabuda: “A l’ajuntament no existeix orgànicament la figura. S’hauria de fer a propòsit per a la persona que ho desitja”.

De moment, des del PSPV no es detalla molt més que la visibilitat que pot aportar aquesta figura, i no retiren la demanda, mentre que Compromís assegura que no donarà el braç a torçar.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × quatre =

museo etnologia
ficcions 2019-2020