Quart de Poblet col·labora amb el programa 'Europa per als ciutadans'

La iniciativa rescata els anomenats “Camins de llibertat” que van permetre escapar a soldades i ciutadans dels nazis durant la II Guerra Mundial

Guardar

30072019 Quart-Poblet-proyecto-europeo-Comet-Lines
30072019 Quart-Poblet-proyecto-europeo-Comet-Lines

L'Ajuntament de Quart de Poblet, a través de l'àrea de Projectes Europeus que lidera el regidor Bartolomé Nofuentes, s'ha sumat a la iniciativa ‘Comet lines- The freedom trails of Europe’, un projecte que rescata de l'oblit els “camins de llibertat”, les vies de fuita utilitzades per soldades i ciutadans durant la II Guerra Mundial per a fugir dels territoris ocupats pels nazis.

Aquestes rutes de fuita van ser xarxes secretes creades i dirigides per homes i dones que tractaven d'ajudar a escapar als fugitius. Membres de la resistència entregaven aliments, roba i documents d'identitat falsos als escapolits en països com Bèlgica, França i Espanya, per a ser després guiats per una cadena d'“ajudants” que els van portar a través de França i dels Pirineus a l'Espanya neutral.

Així, el projecte recopila vint històries de persones involucrades en aquestes vies de fuita que es representaran a través de diferents processos creatius, com a tallers de teatre i cinema, i de l'ús de les noves tecnologies.

Es tracta d'una iniciativa transnacional d'un any de durada en la qual participen socis de quatre països, Espanya, Polònia, Irlanda i Bèlgica, i que té per objectiu que aquestes activitats servisquen com a element d'unió entre persones i consciencien del poder de la solidaritat europea.

El regidor de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, va destacar que “es tracta d'una iniciativa que rescata una part molt important de la nostra història recent i que mostra la solidaritat que va existir en un període tan complicat per als països europeus. Ens permet intuir o dibuixar el paper que pot jugar Europa per a promoure la pau, la democràcia i la igualtat”.

“’Comet lines’ ens narra les històries de persones que van haver de fugir i d'aquelles que els van ajudar a això, la qual cosa permet analitzar el que succeeix quan la intolerància i el totalitarisme s'imposen i es neguen els processos democràtics, encoratjant el debat sobre els assoliments democràtics contemporanis hui dia a Europa”, va afegir Nofuentes.

El titular de Projectes Europeus també va anunciar que el 16 de setembre Quart acollirà un workshop en el qual participaran tots els membres d'aquesta iniciativa amb l'objectiu de donar a conéixer a la ciutadania de Quart el projecte.

Coordinat per Smashing Times, en associació amb la cooperativa valenciana Iniciatives de Futur per a una Europa Social, l'Ajuntament de Quart de Poblet, la universitat d'Humanitats i Economia Lódz de Polònia i l'organització Teatre i Reconciliació de Brussel·les (Bèlgica), en el marc del programa Europa per als Ciutadans, es desenvoluparan accions creatives que inclouen trobades, presentacions i taules de debat, així com l'edició d'un llibre amb articles i històries.

Comet Line

El projecte pren el seu nom d'una d'aquestes rutes de fuita: l'anomenada línia Comet o Comète, creada en 1940 a Brussel·les per la comtessa de Bèlgica Andrée Eugenia Adrienne de Jongh, coneguda com Dédée de Jongh.

S'estima que la línia Comet va acollir o va repatriar a uns 800 militars allistats que van ser ajudats per més de 3.000 civils, aproximadament, 700 dels quals van ser arrestats i uns 290 morts o afusellats durant la deportació.

La xarxa va ser establida per Jongh, valenta dona belga de 24 anys que es va arriscar enormement en establir i administrar activament la xarxa amb persones de diferents nacionalitats i que personalment va escortar a molts dels seus càrrecs fora de França, arriscant la seua vida.

L'heroïna inspiradora de Dédée va ser Edith Cavell, una infermera britànica que va rebre un tret en 1915 en Schaerbeek per ajudar les tropes a escapar de la Bèlgica ocupada als Països Baixos neutrals durant la Primera Guerra Mundial.

Destacats