25n
25N
25N

L'Ajuntament de Quart de Poblet destina 2,5 milions a inserció laboral, formació i promoció d'empreses i comerç

El 84% de la inversió procedeix de subvencions europees, estatals i autonòmiques

L'Ajuntament de Quart de Poblet destina 2,5 milions a inserció laboral, formació i promoció d'empreses i comerç
20/06/2018 -

L’Ajuntament de Quart de Poblet gestiona 2.510.789,08 euros per al desenvolupament de diferents programes de formació, inserció per a l’ocupació, suport a la iniciativa emprenedora i suport al teixit comercial i empresarial, dels quals 2.100.619,97 euros procedeixen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), Fons Social Europeu (FSE), Servei d’Ocupació i Formació (Servef) de la Generalitat Valenciana i Diputació Provincial de València. Així es va comunicar al Consell Econòmic i Social (CES) en la reunió d’aquest òrgan consultiu, convocada amb un doble motiu: la celebració del seu 20 aniversari i la presentació de la recentment creada Associació Empresarial de Quart de Poblet (AEQP). Aquesta quantitat supera en 1.019.280, 08 euros la previsió plantejada en l’anterior consell, al desembre.

Segons les dades recopilades pel Centre d’Ocupació i Desenvolupament de l’Ajuntament, majoritàriament en el que portem d’any, 215 persones han sigut contractades, 412 persones han participat en diferents accions formatives i s’han engegat 76 beques de postgrau, titulats/as i estudiants, per a la realització de pràctiques en les diferents àrees municipals.

A la reunió van assistir els agents socials de l’àmbit de l’ocupació, la formació i la promoció econòmica, que participen històricament en el CES: Associació de Comerciants de Quart de Poblet (ACQ), Quart sense Barreres (QUSIBA), la Fundació Novafeina, el Centre Servef d’Ocupació, els sindicats UGT-PV i CCOO-PV, el Centre Integrat Públic de Formació Professional Faitanar, i els grups polítics amb representació en l’Ajuntament. També participa el primer tinent d’alcalde, regidor d’Ocupació i Promoció Econòmica i director executiu de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI), Juan Medina. La incorporació de la nova Associació Empresarial de Quart de Poblet (AEQP) marca una fita històrica en el desenvolupament econòmic i social del municipi.

El Consell Econòmic i Social de Quart de Poblet va nàixer de la iniciativa local en 1998, com a motor de desenvolupament i innovació en el territori. És un òrgan consultiu no vinculant, assessor de la gestió municipal, que persegueix la millora contínua de la formació i l’ocupació de la ciutadania de Quart de Poblet, assentant pilars clau, com són la transparència i la participació. En ell s’arrepleguen les diferents aportacions, tant de la institució com de les entitats participants, de gran repercussió en les línies estratègiques del bon govern local, sent una composició oberta i de consens. Forma part dels 13 consells assessores municipals que existeixen i que integren el Consell Local de Participació Ciutadana.

D’altra banda, al febrer de 2018 es va signar l’acta de constitució de AEQP, que va estar representada per part de la seua junta directiva de AEQP, paritària i presidida per una dona, Alejandra Pintos, qui va acudir al costat del vicepresident, José Pardo i dues vocals: Mª Elena Diego i Tomás Morales.

Tal com van comentar, l’objectiu principal pel qual s’uneixen és crear un òrgan on tot el teixit empresarial s’organitze, a fi d’aportar solucions conjuntes per a millorar la gestió de les àrees empresarials i industrials, incrementant la competitivitat i sostenibilitat de les empreses en elles instal·lades, així com aportar formar part del desenvolupament territorial sostenible, econòmic i social, participant en la generació d’ocupació i establint un canal de comunicació amb l’administració local que potencie les relacions institucionals.

Per la seua banda, Juan Medina va avançar algunes de les mesures que des del consistori s’estan engegant per a complir amb aquest objectiu comú, entre elles la futura elaboració d’un estudi socioeconòmic de la població incloses les àrees industrials, en la línia amb la Llei de Gestió, Promoció i Modernització d’Àrees Industrials, recentment aprovada per la Generalitat Valenciana i basada en la cooperació entre les empreses i les administracions, especialment els ajuntaments, facilitant mecanismes per a sumar i desenvolupar actuacions conjuntes.

Medina va informar que, a les quantitats aprovades dins del pressupost municipal per al desenvolupament i millora dels polígons industrials (aquest exercici 188.000 euros), se sumen totes les actuacions planificades en aquest àmbit en la EDUSI, cofinançada en un 50% pel Fondo Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Operatiu Plurirregional d’Espanya (POPE) 2014-2020, en la qual es planteja, per exemple, la creació d’una guia empresarial.

Reforçant aquesta línia del CED, “Opcions Empresa”, s’ha aprovat pel ple el “Pla per a l’aplicació dels SUDS (Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible) en el polígon Industrial”, desenvolupats al costat de la Universitat Politècnica de València i amb l’aval de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que va a permetre la urbanització de la part del polígon en la qual encara no havia sigut possible actuar al no existir una solució per a l’evacuació de l’aigües pluvials; solució que els SUDS aporten, respectant al seu torn el medi ambient.

Al mateix temps, s’han sol·licitat ajudes per import de 742.940 euros a l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) per a recolzar econòmicament parteix d’aquests objectius, així com la millora de la mobilitat, facilitant l’accés a dues àrees industrials a través del carril bici.

En les diferents línies d’actuació “Opcions Ocupació”, l’Ajuntament té en marxa l’Escola Taller-Et Formem “Opcions Quart” fase I i “+Opcions Quart” fase II, en la qual en total han participat i participen 50 persones; el pla d’ocupació para persones aturades amb la Diputació de València 2017 i 2018 amb la contractació d’11 persones majors de 55 anys; la inserció de 10 persones aturades en programes d’interès general i social del Servef; la subvenció per a la contractació de l’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local; programes de contractació de 30 persones joves menors de 30 anys a través del Servef; 76 beques a joves postgraduats/as, titulats/as i estudiants, finançats pel fons FEDER a través del POPE, així com la contractació de 74 persones amb la mediació del SIO (Servei Integral d’Ocupació de l’Ajuntament), a més de comptar amb programes d’ocupació amb suport per a persones amb diversitat funcional, a través del Servei d’Ocupació amb Suport (SEPIFE).

Dins de la línia “Opcions Formació”, 68 persones han rebut formació en els 6 certificats de professionalitat impartits: “maneig de carretons elevadors”, “muntatge i manteniment d’instal·lacions solars tèrmiques”, “muntatge i manteniment d’instal·lacions calorífiques”, “operacions de lampisteria, calefacció i climatització domèstica”, “activitats auxiliars de magatzem” i “neteja d’espais oberts”, aquest últim dirigit a persones amb diversitat funcional. La finalització d’aquests certificats de professionalitat porta aparellades pràctiques no laborals en empreses, per la qual cosa s’han signat al voltant de 50 convenis amb empreses de l’entorn.

S’ha engegat el Programa Operatiu d’Ocupació Jove (POEJ) “Més Opcions Quart”, finançat pel Fons Social Europeu, en el qual 15 joves entre 16 i 30 anys del municipi es formen en dos nivells de professionalitat, de la branca de renovables, amb una ajuda a l’estudi de 250 euros, incrementant així les seues possibilitats d’inserció presents i futures a través de l’adquisició de competències professionals.

Dins de les actuacions finançades amb recursos propis i amb fons FEDER, el Servei Integral d´Ocupació ha complementat la gestió d’ofertes d’ocupació, l’orientació individualitzada, l’aula assistida amb els tallers FAQs de respostes a preguntes freqüents a la qual han assistit una mitjana de 90 persones (aquests tallers es realitzen en col·laboració amb altres entitats com el Servef, l’Acord Comarcal per l’Ocupació, centres especials d’ocupació….).

En la línia “Opcions Iniciativa Emprenedora”, 60 persones han passat pel servei d’atenció individualitzada per a l’inici i la consolidació empresarial, s’ha engegat la convocatòria d’ajudes a la iniciativa emprenedora, finançada pels fons FEDER, es manté la gestió i cessió d’espais a través dels vivers i hi ha amb 28 candidatures a les diferents modalitats dels premis “Q” 2018 a la iniciativa emprenedora en tres categories: juvenil, dona i innovadora.

Per part de la Regidoria de Comerç, destaca la realització de la Fira de Comerç amb la incorporació de la passarel·la comercial, com a novetat. Des de l’Agència de Foment d’Innovació Comercial (AFIC) s’han realitzat diversos cursos per a la millora de la professionalització del comerç local i el recent portal del comerciant ja compta amb 112 comerços allotjats. D’altra banda, existeixen 51 candidatures a les diferents modalitats dels premis “Q” en l’àmbit del comerç: accessible, sostenible i excel·lent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis − un =

CCCC
torrent