25n
25N
25N

Puig titlla d"inajornable" el model de finançament per a garantir la recuperació de la Comunitat Valenciana

Puig titlla d"inajornable" el model de finançament per a garantir la recuperació de la Comunitat Valenciana
09/06/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat d'”extraordinàriament positiu” el fons de 16.000 milions d’euros aportat pel Govern per a afrontar la crisi sanitària des de les comunitats autònomes, però ha reclamat com a “inajornable” abordar un nou sistema de finançament autonòmic perquè en cas contrari, al seu judici, la Comunitat Valenciana tindrà “greus dificultats per a participar de la reactivació i la recuperació”.

Puig ha assenyalat que aqueix fons de 16.000 milions “mai” s’havia donat “fora del sistema de finançament” i permet avançar “en justícia” d’una manera “raonable” i “dialogada”.

No obstant això, ha sostingut, a preguntes dels mitjans durant una visita a l’aeroport d’Alacant-Elx, que “en qüestions de finançament, unanimitat i alegria total no hi haurà mai, entre altres coses perquè hi ha interessos diferents en conflicte”, ha sostingut.

Sobre aquest tema, ha estimat que, en el repartiment d’aqueixos 16.000 milions, no s’ha produït “cap discriminació” cap a “cap comunitat autònoma” i ha demanat “a tots” ser “conscients de la corresponsabilitat i de la serietat”.

Així, sobre la petició d’un president autonòmic, en la Conferència de Presidents, de 15.000 milions per a la seua autonomia, Puig s’ha qüestionat: “De què estem parlant?”. Ha incidit en què ell va plantejar, en aqueixa mateixa Conferència, que caldrà assumir que “hi haurà menys recaptació per a tots i que la fiscalitat caldrà revisar-la”.

“No es tracta de demanar al Govern recursos”, ha comentat i ha explicat que aqueixos fons salen dels ciutadans, per la qual cosa ha demanat una fiscalitat “justa i més progressiva” i ha rebutjat estar en un conflicte “poc operatiu”.

TRES LÍNIES DE FINANÇAMENT

Referent al fons del Govern, Puig ha recordat que té tres trams diferenciats: un per a escometre les despeses derivades del coronavirus, “però es té en compte la població perquè és un fet definitori de la despesa”.

Un segon tram del fons anirà destinat a educació, perquè “al més prompte possible” tornen els xiquets al col·legi “amb la màxima normalitat possible”. Per això, ha dit que la Conferència de Presidents adoptaran una resolució diumenge que ve, després d’una sectorial de consellers del ram aquest dijous.

Finalment, el tercer tram va destinat a “tapar forats”, davant la caiguda de la recaptació per la baixa activitat econòmica. “I eixa ajuda és que s’ha de produir tenint en compte les baixes que hi haurà en cada institució” per a “no potenciar el ‘dúmping fiscal”, ha sostingut.

FINANÇAMENT AUTONÒMIC

D’altra banda, qüestionat sobre si és optimista en què hi haja consens amb les institucions controlades pel PP a la província d’Alacant, Ximo Puig ha sostingut que la seua voluntat és “de consens” perquè es produïsca “la reactivació de la Comunitat Valenciana”.

Puig ha defensat que existeixen tres pilars per a la reconstrucció autonòmica: les Corts Valencianes, el diàleg social amb empresaris i sindicats i l’institucional, amb ajuntaments i diputacions.

Així, ha defensat que la voluntat de les corporacions locals “més enllà de qualsevol signe partidari va ser molt positiva”.

“S’ha de ser conscient que les institucions no són de cap partit, són de la societat i han de sumar per a avançar”, ha dit, i que “l’important” és que el ciutadà es veja “beneficiat”. Ha demanat que “no hi haja interferències partidistes” en aqueix diàleg i per a això la Generalitat treballarà “perquè hi haja el màxim d’acord possible”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × dos =