25n
25N
25N

Puig sobre l'oferta de l'estat d'alarma: "És un exercici d'aprofundiment de l'Estat de les Autonomies"

El president assegura que “per descomptat” s’acudirà a aquesta via si fóra necessari però en l’actualitat la situació està “controlada”

Puig sobre l'oferta de l'estat d'alarma: "És un exercici d'aprofundiment de l'Estat de les Autonomies"
26/08/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat aquest dimecres la possibilitat oferida pel president del Govern, Pedro Sánchez, a les comunitats autònomes de demanar un estat d’alarma individualitzat en cas de necessitat davant l’expansió del coronavirus, ja que considera que “reforçar la idea de cogovernança és un exercici de democratització i aprofundiment de l’Estat de les Autonomies”.

Puig ha afirmat que, si fora necessari per a garantir la salut pública dels valencians, “per descomptat” s’acudiria a aquest mecanisme, per al qual considera que ja hi ha una “seguretat jurídica”, si bé l’estat de la pandèmia en l’actualitat no el requereix perquè la situació en la Comunitat està “controlada”: “Pitjor del que ens agradaria però millor que la mitjana espanyol”. “No és satisfactòria però ara no es donen les circumstàncies per a aquest plantejament”, ha dit, i ha apel·lat a la “corresponsabilitat” de totes les institucions per a crear una “atmosfera hostil” al virus.

Així ho ha indicat en una roda de premsa després de mantindre una reunió amb els consellers d’Educació, Vicent Marzà, i de Sanitat, Ana Barceló, per a tractar de l’inici del curs escolar en el context de la pandèmia de coronavirus, en ser preguntat per com valora la possibilitat oferida per Sánchez i les crítiques rebudes pels qui consideren que ha delegat la seua responsabilitat.

“Ho valore positivament; crec que és el camí correcte la cogovernança, corresponsabilitat i la capacitat de codecidir”, ha indicat Puig. “Des d’una visió autonòmica i d’Espanya plural i diversa, que hi haja la capacitat d’una comunitat autònoma de prendre una decisió que serà avalada pel Govern, em sembla una notícia positiva que defensa l’autonomia i una resposta adequada a la Covid””.

En aquesta línia, ha sostingut que les diferències de la pandèmia en els diferents territoris no poden tindre una resposta ni “homogeneïtzadora” ni “unívoca” i ha assegurat no entendre les crítiques “a la capacitat d’autogovern”.

Al seu judici, amb això, “algunes persones no avaluen la seua pròpia responsabilitat”, alguna cosa que ha defensat que s’ha de fer per part de cada autonomia, per exemple com s’ha realitzat en l’àmbit educatiu amb la ‘tornada a escola’ en el cas de la Comunitat, i ha apuntat que totes les CCAA deurien “assumisquen les seues competències i treballar en condicions adequades per a garantir el funcionament de l’Estat”.

En tot cas, i en relació amb la situació de la Comunitat Valenciana, ha indicat que el nivell d’incidència de la pandèmia està per davall de la mitjana espanyola, amb 87 casos cada 100.000 habitants mentre que a Espanya està situada en el doble.

Així, si bé ha reconegut que la situació és “complicada” i no es tenen totes les certeses que voldrien, considera que hi ha un control de la situació, gràcies a l'”enorme esforç” dels professionals i de salut pública, amb una prospectiva per PCR “altíssima” i un nivell d’asimptomàtics “molt superior”. “Quan hi ha més proves s’aconsegueix anar controlant la situació des de l’atenció precoç”, ha manifestat.

Per això, i sense voler fer “cap mena de reafirmació ni autobombo perquè la situació és complicada”, ha asseverat que la Comunitat “està pitjor del que ens agradaria però millor que la mitjana espanyola”.

DISPOSAT A l’ALARMA SI ÉS NECESSÀRIA

No obstant això, ha assenyalat que, arribat el cas, “per descomptat” estaria disposat a demanar a Sánchez l’activació del mecanisme “en les condicions que negociaríem” –per a “confinaments selectius o limitacions de llibertat per a encapsular brots”, ja que, segons ha posat l’accent, d’haver de tornar-se a decretar, no significa que haguera de ser igual que en els mesos de confinament ni amb les mateixes condicions sinó que poguera ser parcial o amb restricció de la mobilitat.

“S’avaluarà en funció del problema que existisca; però si alguna comarca o ciutat necessita restriccions, aplicaríem la via legal que se’ns permet, que és la declaració de l’estat d’alarma”, ha dit, i ha insistit que per a l’autogovern és “força de responsabilitat i l’hem assumida des del principi”.

En aquesta línia, Puig considera que la possibilitat oferida per Sánchez suposa que “almenys, ja tenim una via de suport jurídic” i de “seguretat jurídica” i s’ha donat per satisfet en primera instància.

“Una altra cosa és que es plantege amb rigor i serietat com fem front a aquestes pandèmies des del punt de vista de l’arquitectura jurídica; però per a les urgències que estem vivint, ja tenim cobertura per a limitar alguns drets constitucionals”, ha manifestat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 9 =